Frykter russisk gasskutt - legger kriseplaner

EU forbereder seg på at Russland kan stenge gasskranene fullstendig, men innrømmer at de fremdeles har en jobb å gjøre.

SKANDALEPROSJEKT: Det skrinlagt gigaprosjektet Nord Stream 2, som skulle dobler Russlands gassleveranser til Europa, er det klareste eksempelet på at EU nå vil vri seg bort fra russisk gass. Foto: REUTERS / Hannibal Hanschke / NTB
SKANDALEPROSJEKT: Det skrinlagt gigaprosjektet Nord Stream 2, som skulle dobler Russlands gassleveranser til Europa, er det klareste eksempelet på at EU nå vil vri seg bort fra russisk gass. Foto: REUTERS / Hannibal Hanschke / NTB Vis mer
Publisert

EU jobber for tiden med beredskapsplaner som skal være klare dersom Russland bestemmer seg for å stenge gassforsyningen til Europa fullstendig, skriver Financial Times.

Ifølge EUs energikommisjonær Kadri Simson jobber nå medlemslandene med å lagre så mye gass som mulig, og de har allerede satt seg i en posisjon der de kan erstatte det meste av den russiske gassleveransen i år.

Men, og det er et stort men, de må gjøre mer dersom det bli full stans i gassleveranser fra russisk side.

- Legger beredskapsplaner

En forsmak på hva som kan komme har man allerede fått. Russlands statlig eide gassleverandør Gazprom har allerede kuttet gassleveransene til Polen, Bulgaria og Finland, ettersom landene ikke ville etterkomme russernes krav om å betale for gassen i rubler.

- Vi står overfor en situasjon der hvilket som helst medlemsland kan være det neste. Så langt har vi klart å ta hånd om forsyningsbekymringene til disse tre medlemslandene, i hovedsak med hjelp av nabolands solidaritet, sier Simson til Financial Times, og legger til:

- Men dersom det blir full stans i år, så legger vi beredskapsplaner.

Hvert år forsyner Russland Europa med 40 prosent av gassen de trenger. For noen land er avhengigheten av Russland sterkere enn andre.

Tyskland, EUs største økonomi, har for eksempel hvert år importert opp mot to tredeler av gassen de trenger fra Russland.

Russlands andel av EUs gassimport er allerede på vei ned. Så langt i år har tallet falt til 26 prosent. Og lavere skal det bli.

Ifølge Simson er Europa i rute til å redusere det til 13 prosent innen utgangen av året.

Så langt i år har EU mottatt rekordstore mengder flytende naturgass, noe som har gjort dem i stand til å fylle lagrene. Disse lagrene var 44 prosent fulle 25. mai, sammenliknet med 36 prosent for et år siden.

Enorm investering

Etter at Russland invaderte Ukraina har Vesten ilagt russerne kraftige sanksjoner, men så langt har de valgt å holde energisektoren utenfor.

Årsaken til det er enkel: Det vil være ekstremt smertefullt for den europeiske økonomien, som har gjort seg svært avhengig av russisk gass.

Derfor jobbes det nå intensivt fra EUs side med å komme seg bort fra russisk gass. I forrige uke la EU-kommisjonen fram en storstilt plan for hvordan de skal bli uavhengig av russisk gass.

Planen krever investeringer på 300 milliarder euro, tilsvarende 3000 milliarder norske kroner, og målet er også å redusere bruken av russisk olje.

EUs nye energipakke har fått navnet «Repower EU» og er en videreutvikling av planen kommisjonen la fram i mars. EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, har erkjent at planen er «ambisiøs».

- Men jeg er overbevist om at vi kommer til å klare det, sa hun under framleggelsen av den omfattende planen.

Uenighet om olje

Tyskland har også tatt grep for å unngå for store konsekvenser dersom Russland kutter gasstrømmen. De har derfor kullkraftverk, som skulle vært avviklet i løpet av i år og neste år, som reserveløsninger, dersom russerne kutter.

Det er også forventet at man kommer til å se en økning i produksjonen av kull og kjernekraft i en overgangsperiode til fornybare energikilder.

Så langt har ikke et importforbud mot gass vært offisielt på bordet i EU, men det har vært forhandlinger om en oljeembargo.

Disse forhandlingene ser ikke ut til å komme noen vei, spesielt ettersom EU-landet Ungarn strittet kraftig imot.

Kommisjonens forslag var å fase ut importen av russisk olje innen utgangen av året som en del av en sjette sanksjonspakke mot Russland.

Ungarn omtalte forslaget som en «atombombe mot vår økonomi». EU gjorde riktignok justeringer i sanksjonsforslaget, der Ungarn ville få bedre tid til å fase ut russisk olje, men heller ikke det har foreløpig ført noen vei.

Ungarn får store deler av olja de trenger fra Russland, og det er heller ikke gjort i en håndvending å sikre oljeimporten på annet vis.

Den tidligere lederen for den russiske oljegiganten Lukoil, Vagit Alekperov, mener en boikott av russisk olje vil få katastrofale konsekvenser.

Han mener at et europeisk forbud mot landets olje vil være «umulig å erstatte», og at et slikt grep vil være «det mest negative scenarioet» for alle parter.

Skandaleprosjekt

Så langt er den mest alvorlige energikonsekvensen av krigen at gigaprosjektet Nord Stream 2, som skulle doble Russlands gassleveranser til Europa, er fullstendig skrinlagt.

Det ble brukt svimlende 95 milliarder dollar på byggingen av den nye rørledningen, som trolig aldri vil bli tatt i bruk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer