Frykter russisk gasskutt - legger kriseplaner

EU forbereder seg på at Russland kan stenge gasskranene fullstendig, men innrømmer at de fremdeles har en jobb å gjøre.

SKANDALEPROSJEKT: Det skrinlagt gigaprosjektet Nord Stream 2, som skulle dobler Russlands gassleveranser til Europa, er det klareste eksempelet på at EU nå vil vri seg bort fra russisk gass. Foto: REUTERS / Hannibal Hanschke / NTB
SKANDALEPROSJEKT: Det skrinlagt gigaprosjektet Nord Stream 2, som skulle dobler Russlands gassleveranser til Europa, er det klareste eksempelet på at EU nå vil vri seg bort fra russisk gass. Foto: REUTERS / Hannibal Hanschke / NTB Vis mer
Publisert

EU jobber for tiden med beredskapsplaner som skal være klare dersom Russland bestemmer seg for å stenge gassforsyningen til Europa fullstendig, skriver Financial Times.

Ifølge EUs energikommisjonær Kadri Simson jobber nå medlemslandene med å lagre så mye gass som mulig, og de har allerede satt seg i en posisjon der de kan erstatte det meste av den russiske gassleveransen i år.

Men, og det er et stort men, de må gjøre mer dersom det bli full stans i gassleveranser fra russisk side.

- Legger beredskapsplaner

En forsmak på hva som kan komme har man allerede fått. Russlands statlig eide gassleverandør Gazprom har allerede kuttet gassleveransene til Polen, Bulgaria og Finland, ettersom landene ikke ville etterkomme russernes krav om å betale for gassen i rubler.

- Vi står overfor en situasjon der hvilket som helst medlemsland kan være det neste. Så langt har vi klart å ta hånd om forsyningsbekymringene til disse tre medlemslandene, i hovedsak med hjelp av nabolands solidaritet, sier Simson til Financial Times, og legger til:

- Men dersom det blir full stans i år, så legger vi beredskapsplaner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.