Frykter skikonkurs i Norge. Åpent i Sverige

Norske alpinanlegg ber regjeringen om krisepakke. Drøye sju mil fra Trysil er skibakkene åpne.

DRAR PÅ SKIFERIE: Flere svensker trosser faren for coronasmitte, og reiser på skiferie. Video: Expressen Vis mer
Publisert

- Det er to ulike land der myndighetene har tatt ulike valg, skriver Linda Morell, PR-sjef i selskapet SkiStar, i en sms til Dagbladet.

Skistar eier og driver skianlegg i både Norge og Sverige, deriblant Hemsedal, Åre, Trysil og Sälen.

Sistnevnte ligger bare en drøy time fra hverandre, men situasjonen er vidt forskjellig for de to anleggene. Mens Trysil, som de andre store norske anleggene, stengte for snart to uker siden, er bakkene fortsatt åpne i Sverige.

VINTERPARADIS: Trysil er Norges største skianlegg. Foto: Henrik Strømstad / Samfoto
VINTERPARADIS: Trysil er Norges største skianlegg. Foto: Henrik Strømstad / Samfoto Vis mer

Tirsdag annonserte svenske folkehelsemyndigheter at de ikke kommer til å stenge landets skianlegg, til tross for høylytt bekymring fra lokal helsetjeneste.

I Norge annonserte regjeringen tirsdag at de viderefører alle tiltak mot spredning av coronaviruset til over påske, noe som rammer norsk alpinbransje hardt.

Diskusjoner i skiforum

- Jeg skjønner at folk setter spørsmålstegn ved at det er så forskjellige retningslinjer i Norge og Sverige, sier Camilla Sylling Clausen.

Hun er generalsekretær og daglig leder i Alpinanleggenes Landsforening, som representerer over 200 norske alpinanlegg, deriblant Hemsedal og Trysil.

Clausen forteller at hun har sett diskusjoner i skiforum på Facebook, der valgene til de forskjellige landene blir diskutert.

- Diskusjonen blir nok mer spennende å ta i etterkant, på hvilke tiltak som var gode og hvilke som var mindre gode.

BRANSJEFORENING: Medlemmene i Alpinanleggenes Landsforening står for 95 prosent av heiskort-omsetningen i Norge, forteller daglig leder Camilla Sylling Clausen. Foto: Ola Matsson / Skistar
BRANSJEFORENING: Medlemmene i Alpinanleggenes Landsforening står for 95 prosent av heiskort-omsetningen i Norge, forteller daglig leder Camilla Sylling Clausen. Foto: Ola Matsson / Skistar Vis mer

Krisepakke på 400 millioner

Clausen estimerer at norske alpinanlegg mister om lag 30 prosent av omsetningen siden de er pålagt å stenge. Derfor har Alpinanleggenes Landsforening bedt regjeringen om en krisepakke på 400 millioner.

- Vi er selvfølgelig opptatt av å følge helsemyndighetenes pålegg i denne vanskelige situasjonen. Det forholder vi oss til, og har ikke noe behov for å motsi dem. Dette handler om rene tapte billettinntekter, sier Clausen.

Hun er spesielt bekymret for de mellomstore og mindre anleggene. Samtidig er hun tydelig på at coronakrisen også får konsekvenser for de store aktørene.

- Det er veldig vanskelig å finne økonomi til å drive videre. Jeg tør ikke å sitte og spå antall konkurser, men dette er en bransje som er hardt presset fra før.

- Tragisk og trist

I ei god påske kunne daglig leder i Alpinco, Odd Stensrud, ha forventet 80 000 besøkende på skianleggene i Hafjell og Kvitfjell.

Slik blir det ikke i 2020.

- Alpindestinasjonene i den norske bransjen gir full tilslutning til de kravene som kommer fra myndighetene. Det skulle bare mangle. I forlengelsen av det er det tragisk og trist at vi må stenge i det som er den beste delen av sesongen, både besøksmessig og med tanke på snøforhold, sier Stensrud til Dagbladet.

BEKYMRET: - For alpinbransjen er det helt avgjørende at det nå kommer en ordning som kompenserer for bortfall av inntekter. Hvis ikke frykter vi et ras av konkurser framover, sier Odd Stensrud, daglig leder i Alpinco. Foto: Privat
BEKYMRET: - For alpinbransjen er det helt avgjørende at det nå kommer en ordning som kompenserer for bortfall av inntekter. Hvis ikke frykter vi et ras av konkurser framover, sier Odd Stensrud, daglig leder i Alpinco. Foto: Privat Vis mer

Han estimerer tap opp mot 80 millioner kroner, knyttet til bortfalte inntekter fra heiskort, booking, hotell og utleie.

275 ansatte ble permittert fra 13. mars. Nå blir det trolig flere.

- De forlengede tiltakene som kom i tirsdagens pressekonferanse gjør at hele kundegrunnlaget vårt er borte for resten av sesongen, sier Stensrud.

Hovedgrunnen er forbudet mot å overnatte på fritidseiendommer utenfor egen bostedskommune – det såkalte hytteforbudet.

- Hva tenker du om at skianleggene i Sverige fortsatt er åpne?

- Det får bli Sverige sin vurdering. Vi må forholde oss til norske forhold og de påleggene vi får. Vi har full forståelse for de tiltakene som treffes i Norge, sier Stensrud.

Arbeidsledigheten til værs

Nedstengningen får store konsekvenser for lokalsamfunnene rundt de store skistedene. 394 av 2500 innbyggere står nå uten arbeid i hyttekommunen Hemsedal. Det er en økning fra 1,0 til 28,7 prosent, melder Hallingdølen.

Hemsedal topper dermed lista over arbeidsledighet i landet, tett etterfulgt av skidestinasjonen Trysil.

- Folk mister jobbene sine og inntekten sin. Det er en veldig kritisk situasjon. Det er veldig alvorlig, sier ordfører Pål Rørby til Dagbladet.

Coronatiltakene har rammet kommunen hardt, og de har stengt ned skianlegget som trekker tusenvis av turister i vintermånedene. Hyttene står tomme som følge av hytteforbudet.

- Dette er livsgrunnlaget vårt. Nå er alt stengt ned. I høytiden kan vi tidoble antall mennesker i kommunen. Når alt nå er stengt får vi enorme tall på permitteringer, arbeidsledighet og sosialhjelp, sier ordføreren.

CORONAVIRUS: I ekstraordinært statsråd søndag formiddag har regjeringa fastsatt en forskrift om å forby folk å dra på hytta. Programleder: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Rammer alle

Han forteller at dette også rammer utenlandske sesongarbeidere, fra blant annet Danmark, Sverige og Polen.

- Hele samfunnet vårt er driftet av reiselivet og turisme. De som jobber med landbruk her, jobber også innenfor denne sektoren ved at de leverer mat til restauranter eller leier ut. Det rammer matbutikker, sportsbutikker, fysioterapi ... Ja, alle.

Rørby understreker at reiselivet er en stor aktør i Hemsedal og at nesten alle har med dette å gjøre.

- Når det stenges ned, blir det utrolig med ringvirkninger. Det rammer hele samfunnet vårt.

Påskemånedene mars og april er månedene med størst opptjening i skikommunen. Det er i disse månedene at de lokale bedriftene tjener opp reservene for å overleve fram til neste skisesong. Det skjer altså ikke i år.

- Dette sparker beina under denne opptjeningen. Vi kan sammenligne det med en bjørn. Det er nå vi skulle spist blåbær før vi går i hi. Dette går ikke nå. På lengre sikt er dette veldig alvorlig for reiselivskommunene.

Rørby understreker at det er umulig å si noe om hvordan dette påvirker sesongen neste år. Nå prøver han og flere andre reiselivskommuner å forklare situasjonen i håp om tiltak for å berge næringa.

- Vi håper på tiltak så ikke en hel næring går dukken. Dette har vi tatt opp med helseminister Bent Høie og Erna Solberg.

Kommunene Sunnfjord, Tromsø, Hemsedal og Bærum deltok i et videomøte med statsministeren og helseministeren onsdag. Her uttalte Rørby at de er «på kanten av stupet».

Seks personer er smittet av coronaviruset i Hemsedal, og ordføreren forteller at de har kontroll på smittespredningen.

- Hadde vi vært 15-20 000 her, hadde ikke det gått. Sånn sett har hytteforbudet hjulpet, sier han.

Trist i Trysil

Ordfører Erik Sletten i Trysil kommune er også bekymret. Han anslår at opp mot 40 prosent er permitterte i kommunen med i underkant av 7000 innbyggere. Han viser også til en undersøkelse blant 150 bedrifter, der 1400 var permitterte.

- Det er voldsomt og i overkant av det vi fryktet. Enkelte aktører skulle ha tjent opp mot 30-50 prosent av omsetninga de siste ukene nå. Når de mister dette er det svært uheldig. De får ikke tatt det igjen heller, for da er sesongen over.

VANLIGVIS FULLT: Knettsætra i Trysilfjellet alpinsenter er vanligvis tettpakket i påsken. Nå er det stengt. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix
VANLIGVIS FULLT: Knettsætra i Trysilfjellet alpinsenter er vanligvis tettpakket i påsken. Nå er det stengt. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix Vis mer

- Vi frykter at en del mindre bedrifter vil være langt unna å berge resulatet. Så håper vi at de store bedriftene klarer seg. Det kommer også gode tiltakspakker, men det er viktig at de kommer fort nok. Her må folk vente til neste skisesong før de tjener penger igjen, samtidig som de har utgifter som ikke kan vente.

Ordføreren understreker at Trysil har langt flere internasjonale gjester enn andre skisentre, som også er en faktor på manglende turisme. Nå oppfordrer ordføreren til å gjøre vedlikehold og legge ut anbud, slik at folk får arbeid.

- Det som kan gjøres uten at det medfører smitterisiko, bør dras i gang nå.

I Trysil er det påvist kun ett smittetilfelle.

Slutt på afterski

KONKURRANSE: Statsminister Erna Solberv stengte påskefjellet og ba folk skaffe seg noen gode spill. Nå avslører Ernas ektemann, Sindre Finnes, statsministerens spillvaner. Video: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

I forbindelse med coronavirus-utbruddet har afterski blitt omtalt som en smittebombe. Dagbladet har tidligere omtalt en venninnegjeng på skiferie i Østerrike, der over halvparten kom hjem til Norge med viruset i kroppen.

Skistar driver selv ingen afterski, men destinasjonsselskapene meldte at afterski-virksomhetene ved skianleggene i Sälen, Åre og Vemdalen stengte dørene i helga, forteller Linda Morell i Skistar.

Skiheiser og bakker er fortsatt åpne.

- Vi følger nøye med på informasjonen fra regjeringen og myndighetene i de respektive landene, og handler deretter, sier Morell til Dagbladet.

Smitteverntiltak, som færre bord og stoler i varmestuene, er innført ved de svenske anleggene, framgår det på Skistars nettsider.

Hvor hardt Skistar er rammet økonomisk av coronakrisen, er for tidlig å svare på, ifølge PR-sjefen.

Lege slo alarm

- Etter mitt syn er det eneste logiske å stenge skianleggene.

Det sa lege og leder for den lokale helsetjenesten i Åre, Sofia Leje, forrige uke.

Åre er Nord-Europas største skianlegg, ifølge nettstedet Skiresort, og er ventet å tiltrekke seg opptil 15 000 turister i påskeuka.

Likevel annonserte folkehelsemyndighetene i Sverige tirsdag at de ikke kommer til å stenge Åre eller andre av landets skianlegg.

- Vi mener at med de tiltakene som vi innfører, innebærer ikke skikjøring og transport med skiheis noen betydelig større smittefare enn når man beveger seg i resten av samfunnet.

Det sa Johan Carlson, generaldirektør i Folkhälsomyndigheten, under en pressekonferanse tirsdag.

Carlson oppfordret samtidig svenskene til å tenke seg ekstra om før de legger ut på reise, spesielt i forbindelse med den nært forestående påska, skriver SVT.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer