Russland og Kina:

Frykter skrekk-handel

«Hunter-killer»-ubåter, bruksrett til russiske militærbaser, fri ferdsel i Nordøstpassasjen - og fiskekvoter. Det er noen av kortene som kan havne på bordet hvis Kina og Russland skal forhandle om våpenstøtte, ifølge ekspert.

Xi Jinpings varslede møte med Vladimir Putin kan på flere måter være avgjørende for utviklingen av krigen i Ukraina. Video: Dagbladet, AP. Programleder: Håvard T-L Knutsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Man må jo regne med at kineserne analyserer situasjonen og spør seg: hva er det vi kan be om? sier forsker og høyskolelektor Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen til Dagbladet.

Mandag ankom Kinas øverste leder Xi Jinping Moskva for et tre dagers statsbesøk hos Russlands president Vladimir Putin.

USAs utenriksminister Anthony Blinken hevdet i februar at Kina kan komme til å støtte Russland med våpen i krigen mot Ukraina.

Kina benekter dette hardnakket - og EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen har uttalt at EU ikke har sett noen bevis for anklagene, ifølge Politico.

Offisielt har Kina verken støttet eller fordømt krigen i Ukraina.

- Hvis man ser kynisk på det: Denne krigen svekker Russland, men den svekker også Vesten. Da sitter Kina igjen som en vinner, sier Ulriksen.

«Worst case scenario»

Det er ikke gitt at det er i Kinas interesse å avslutte krigen, mener Ulriksen.

- Jeg tror det kommer til å bety at det er en sjanse for at Kina vil hjelpe Russland med våpen - for da må Vesten trappe opp, sier han.

Henrik Stålhane Hiim er førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier ved FHS og ekspert på kinesisk sikkerhetspolitikk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.