Frykter skrekkscenario: - Absolutt realistisk

Analytikere frykter at EU kan gå tom for gass på et særs kritisk tidspunkt. - Hvis nedetida holder seg, ser det mørkt ut, ifølge norsk ekspert.

GASS: Milliardprosjektet Nord Stream 2 ble skrinlagt som følge av krigen. Nå frykter analytikere for konsekvensene dersom tilførselen fra Nord Stream 1 strupes fullstendig. Foto: Hannibal Hanschke / Reuters / NTB
GASS: Milliardprosjektet Nord Stream 2 ble skrinlagt som følge av krigen. Nå frykter analytikere for konsekvensene dersom tilførselen fra Nord Stream 1 strupes fullstendig. Foto: Hannibal Hanschke / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Krigen i Ukraina har gjort at Europa, som er svært avhengige av den russiske gassen, holder pusten i frykt for en brå russisk gass-stans.

Russisk gass sto for rundt 45 prosent av EUs gassimport og nær 40 prosent av det totale gassforbruket i 2021, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA).

Å erstatte gassforsyningene fra energikjempen i øst, er med andre ord ikke gjort i en håndvending.

- Absolutt realistisk

Nå slår konsulentselskapet Wood Mackenzie alarm, ifølge Bloomberg. Dersom det mulige skrekkscenarioet inntreffer, vil det være brutalt for Europa.

EUs gasslagre risikerer nemlig å gå tomme på et svært uheldig tidspunkt - midt i den kommende vinteren - dersom tilførselen gjennom rørledningen Nord Stream strupes fullstendig.

- Det er absolutt realistisk, sier gassanalytiker Sindre Knutsson i Rystad Energy, til Børsen.

Han viser til utviklingen de siste dagene, som han omtaler som en «dobbel smell»:

Terminalen Freeport i Texas leverer LNG (flytende naturgass) til Europa. Som følge av brann ble den stengt ned, og det kan ta 90 dager før den er oppe igjen.

Med Freeport nede for telling, innebærer det at ti prosent av Europas totale importvolum er forduftet, ifølge Rystad-analytikeren.

- Men i tillegg kom nyheten om at Nord Stream 1 må redusere eksporten, ettersom de venter deler fra Siemens i Canada, sier Knutsson.

EKSPLOSJON: Forrige uke ble et av gassanleggene til Freeport LNG i Texas rammet av en større eksplosjon. Det rammer Europa hardt. Foto: Maribel Hill / Reuters / NTB
EKSPLOSJON: Forrige uke ble et av gassanleggene til Freeport LNG i Texas rammet av en større eksplosjon. Det rammer Europa hardt. Foto: Maribel Hill / Reuters / NTB Vis mer

Nord Stream-rørledningen sender russisk gass til Europa gjennom Østersjøen. Gassprisen har klatret voldsomt etter at Gazprom, det statlige russiske gasselskapet, reduserte gassflyten.

- Nord Stream har redusert eksporten fra planlagte 167 millioner kubikkmeter per dag til 60 millioner. En reduksjon på 65 prosent. Den effekten det gir på Europa, er at vi mister 7,5 prosent av gassforsyning over natta.

Grunnen er at de mangler deler som trengs for å opprettholde produksjonen. Dette er drevet av sanksjoner som gjør at delene fra Canada, ikke kan leveres, påpeker han.

- Ser vanskelig ut

Det vil ikke være lett å erstatte disse volumene gjennom sommeren, ifølge Knutsson.

- Behovet for andre kilder av gass vil være rekordhøy. Norsk gass vil være veldig viktig. Vi eksporterer jo maksimalt allerede. Det trengs LNG, for å erstatte Freeport.

JUNKIES: Gassekspert Karen Sund sier Tyskland nesten har blitt litt «junkies» på russisk gass. Reporter: Edward Stenlund. Vis mer

Tyskland varslet nylig at de er i samtaler med Canada slik at delene fra Siemens kan leveres, ifølge Reuters.

Knutsson påpeker at gassbehovet om sommeren isolert sett er mindre ettersom det ikke er like mye behov for oppvarming.

- Isolert sett vil Europa greie seg gjennom sommeren. Men man er avhengige av å bygge lagrene gjennom somrene, for å få nok gass gjennom vinteren. Det ser vanskelig ut nå som ti prosent av forsyningene er borte, legger han til.

- Hvis nedetida holder seg, så ser det mørkt ut. Da må det tilfelle komme en reduksjon av etterspørselen gjennom sommeren for ikke å gå tom for gass, sier Knutsson.

Det vil være vanskelig å nå lagernivåene som er bestilt i starten av november, og EU-blokkens lagre kan gå helt tomme i januar, ifølge Massimo Di Odoardo, visepresident for gass- og LNG-analyse i Wood Mackenzie.

- Selv med tanke på mottiltak, kan det være uunngåelig at en viss rasjonering av etterspørselen må finne sted, sier Di Odoardo.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer