Frykter skrekkscenario: - Pirater

En global sultkatastrofe. Det kan bli resultatet dersom Ukraina ikke får eksportert korn via havner i Svartehavet.

KRANGLER: Vladimir Putin er ikke enig med Vesten i at de har skylda for den globale matkrisa som er under oppseiling. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB
KRANGLER: Vladimir Putin er ikke enig med Vesten i at de har skylda for den globale matkrisa som er under oppseiling. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert

- Dersom vi ikke får åpnet disse havnene vil det resultere i sult, destabilisering og massemigrasjon rundt om i verden.

Advarslene fra FNs krisekoordinator, Amin Awad, er klare. Han frykter nemlig at krigen i Ukraina kan føre til sult rundt om i hele verden.

Eksportproblemer

Bakgrunnen for det er Ukraina og Russlands rolle som korneksportører. Før invasjonen ble Ukraina sett på som verdens brødkurv. Hver måned eksporterte de 4,5 millioner tonn landbruksprodukter via havnene sine.

De leverte 12 prosent av verdens hvete, 15 prosent av verdens mais og halvparten av all solsikkeolje, men for øyeblikket får de ikke ut noe via havnene i Svartehavet på grunn av en russisk blokade.

Det kan fort gå utover et titall millioner mennesker i Midtøsten og Afrika, som er helt avhengige av korn fra Ukraina.

For når havnene i Odessa, Tjornomorsk og andre byer er avskåret fra verden av russiske krigsskip, kan forsyningene bare eksporteres via overbelastede landruter. De er langt mindre effektive.

Ukrainas infrastrukturminister, Oleksandr Kubrakov, sier til Financial Times at alt de nå gjør for å få ut korn ikke engang utgjør 20 prosent av det de kunne fått til via de stengte havnene.

For øyeblikket forsøker Ukraina og Vesten å få eksportert ut 20 millioner tonn korn. Både for å bøte på det som kan utvikle seg til et skrekkscenario med sult flere steder, men også for å frigjøre lagringskapasitet for årets innhøsting.

- Alle gjør en overmenneskelig innsats, og eksporten øker hver måned, sier Kubrakov, men det spørs om eksporten øker raskt nok.

Han anslår at det på kort sikt kan få en eksportkapasitet på opp mot 30 prosent av det de kunne fått ut om havnene i Svartehavet var operative.

- De bryr seg ikke

I tillegg til eksportproblemene har Russland beslaglagt 400 000 til 500 000 tonn fra okkuperte ukrainske områder siden invasjonen, og de har kontroll over viktige kornområder i det sørlige Ukraina.

Kubrakov mener Russlands handlinger kan skape en sultkatastrofe «på globalt nivå» og mener Putin og hans regime oppfører seg som «vaskeekte pirater».

- De bryr seg ikke om livene til disse folkene i Afrika. De forteller dem: «Vi bryr oss ikke om dere. Vi bekymrer oss bare for sanksjonene mot oss. Nå er dere gisler», sier Kubrakov.

Skjellsordene og anklagene har i det hele tatt haglet fra både Russland, Ukraina og Vesten den siste tida. Russland og Putin mener det er Vesten som har skylda for mat- og energiproblemene, og at sanksjonene spiller en vesentlig rolle.

Putin sier nye sanksjoner bare vil forverre situasjonen.

- Det er veldig kortsiktig, feilaktig, og rett og slett idiotisk politikk, som bare vil føre oss inn i en blindvei, sier Putin, ifølge CNBC, som siterer det statlige russiske nyhetsbyrået TASS.

Bombing av gårdsbruk

Russland og Ukraina står for til sammen 30 prosent av verdens hvete- og byggproduksjon. I tillegg til eksportproblemene har også produksjonen i Ukraina blitt rammet av krigen, ettersom ukrainske gårdsbruk har blitt bombet av russerne.

Alt dette har også ført til at FN har kunnet rapportere om de høyeste kornprisene de noensinne har registrert.

I tillegg til korn er Russland også en viktig gjødselprodusent. Til sammen 1,5 milliarder mennesker er avhengige av mat og gjødsel fra Ukraina og Russland, viser anslag fra FN.

De mener det er svært viktig at eksporten kommer i gang igjen, slik at man får forhindret en ny krise.

Havnene i Svartehavet er også minelagt, fordi Ukraina frykter at russerne vil invadere derfra. EU og USA jobber nå med å sikre garantier fra russerne, sånn at lasteskip trygt kan frakte korn fra Ukraina og til resten av verden.

Russland sier de ikke vil skyte på lasteskip, men den lovnaden tror ikke ukrainerne på. De sier at Russland har skutt mot flere lasteskip, og at de har lagt ut miner som blokkerer sjøveien ut av Svartehavet. Derfor er de avhengige av sikkerhetsgarantier fra en tredjepart.

Putin: - Problemet finnes ikke

Men Putin benekter at det skal være noen problemer.

- Problemet med å få eksportert korn fra Ukraina finnes ikke, hevder Putin, som fredag igjen la skylden på Vesten:

- Den uheldige situasjonen i det globale matmarkedet begynte ikke å ta form i går eller det øyeblikket Russland igangsatte den spesielle militære operasjonen i Donbass og Ukraina. Den begynte å ta form i så tidlig som i februar 2020, i prosessen med å kjempe mot konsekvensene av coronapandemien, sier Putin, ifølge Tass.

EU-diplomater anslår at Ukraina bare vil klare å eksportere 5 millioner tonn korn i løpet av sommeren. Faren er at resten av kornet råtner, noe som igjen kan gjøre det vanskeligere å lagre årets innhøsting.

Generalsekretær i FN, António Guterres, leder nå forhandlinger med Russland for å få fjernet blokaden og få sikkerhetsgarantier.

Kubrakov sier at samtalene om å sikret trygg transport av korn ut av Ukraina er Russlands «siste sjanse til å unngå å potensielt være skyldig i dødsfallet til millioner av mennesker på flere kontinenter».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer