Frykter skrekkscenario: - Pirater

En global sultkatastrofe. Det kan bli resultatet dersom Ukraina ikke får eksportert korn via havner i Svartehavet.

KRANGLER: Vladimir Putin er ikke enig med Vesten i at de har skylda for den globale matkrisa som er under oppseiling. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB
KRANGLER: Vladimir Putin er ikke enig med Vesten i at de har skylda for den globale matkrisa som er under oppseiling. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert

- Dersom vi ikke får åpnet disse havnene vil det resultere i sult, destabilisering og massemigrasjon rundt om i verden.

Advarslene fra FNs krisekoordinator, Amin Awad, er klare. Han frykter nemlig at krigen i Ukraina kan føre til sult rundt om i hele verden.

Eksportproblemer

Bakgrunnen for det er Ukraina og Russlands rolle som korneksportører. Før invasjonen ble Ukraina sett på som verdens brødkurv. Hver måned eksporterte de 4,5 millioner tonn landbruksprodukter via havnene sine.

De leverte 12 prosent av verdens hvete, 15 prosent av verdens mais og halvparten av all solsikkeolje, men for øyeblikket får de ikke ut noe via havnene i Svartehavet på grunn av en russisk blokade.

Det kan fort gå utover et titall millioner mennesker i Midtøsten og Afrika, som er helt avhengige av korn fra Ukraina.

For når havnene i Odessa, Tjornomorsk og andre byer er avskåret fra verden av russiske krigsskip, kan forsyningene bare eksporteres via overbelastede landruter. De er langt mindre effektive.

Ukrainas infrastrukturminister, Oleksandr Kubrakov, sier til Financial Times at alt de nå gjør for å få ut korn ikke engang utgjør 20 prosent av det de kunne fått til via de stengte havnene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer