Utelivsbransjen:

Frykter skrekkvinter: - Helt sinnssykt

Utestedene har så vidt kommet seg over covidkneika. Nå truer skyhøye priser med en ny skjebnekamp.

NY KRISE: Utelivsbransjen frykter nye runder med stenging og permitteringer. Foto: Vidar Ruud / NTB
NY KRISE: Utelivsbransjen frykter nye runder med stenging og permitteringer. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Storbritannia blinker overskriftene som røde varsellamper for serveringsbransjen. Flere puber har blant annet allerede varslet annonsert kroken på døra som følge av brutale strømregninger. Pubkjeden Brewdog stenger seks lokaler i kongedømmet.

- Hvis ingenting gjøres kan Storbritannia belage seg på å miste halvparten av puber og barer og alle millionene jobbene stedene gir, så vel som den viktige rollen de spiller i samfunnet, sier grunnlegger og sjef i selskapet på LinkedIn.

Også her til lands går utestedene en mørk vinter i møte.

- Flere vurderer stenging

Utelivsaktørene kan fortelle om en svært urolig bransje, kort tid etter at de har trukket pusten etter en ødeleggende pandemi.

- Hver dag leser vi overskrifter om en ny strømprisrekord. Det er en utfordring for alle barer og puber på Østlandet. Vi må vurdere situasjonen dag til dag, før eller seinere møter man et «breaking point», hvor det er billigere å bare holde stengt enn å holde åpent, sier Karl-Henning Svendsen, daglig leder i restaurantkonsernet NoHo, til Børsen.

DYRT: Strømanalytiker Tor Reier Lilleholt tror vinterprisene på strøm kan bli ekstreme i Sør-Norge. Reporter: Magnus Paus/Dagbladet TV Vis mer

De har en rekke populære lokaler i hovedstaden, som Elsker, Kulturhuset og Grisen.

- Det er ikke bare strømprisene, men ettervirkninger av covid, høyere varekostnader, høyere lønninger og så videre. Det rammer ikke bare oss, det rammer mannen i gata også. Det første man gjør når det blir trangt er å kutte kosen, sier Svendsen.

- Det snakkes om at det kan bli opp mot 20 kroner per kilowattime. Det er klart at når man ser sånne summer, så nærmer smertegrensa seg. At det er flere i bransjen som vurderer dette daglig, er det ingen tvil om. Hvis det skjer blir det stenging, permittering av ansatte og en ny runde, fortsetter han.

Ulmer i bransjen

Foreløpig holder de alle lokaler åpne, men utelukker ikke at det endrer seg utover høsten.

- Vi ser jo at alle marginer er veldig skvist. Vi, som flere i bransjen, er veldig spent på hvordan september og oktober blir. Vi går en tøff høst i møte, både vi som næring og alle i hele Norge. Men livet består jo at utfordringer, så vi må ta det på strak arm og gjøre det beste ut av det. Det hjelper ikke å gå i kjelleren, og vi er ikke der, sier han.

Også deleier på et av Grønlands knutepunkter, Dattera til Hagen, Håkon Pettersen, forteller at det ulmer i bransjen.

- Jeg hører at veldig mange balanserer på kanten av et stup. Vi er heldigvis ikke der ennå, men med de prisene vi skal betale i vinter så må vi finne på noe lurt. Nå ser vi på hva vi kan gjøre for å bruke mindre strøm, forteller han til Børsen.

STRØMKRISE: Statsminister Jonas Gahr Støre møtte pressen etter møtet med LO og NHO om strømkrisa. Foto: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

- Verre enn corona

Han tror mange ikke helt har tatt innover seg hvor stor smell utestedene får med de økte strømprisene.

- Prisen per kilowattime er nesten 40 ganger mer nå, enn i juli 2021 Det er ikke sånn at det går fra 4000 til 10 000, det er en helt annen skala man beveger seg i.

- Tror du det blir en ny runde med stenging i utelivsbransjen?

- Spørsmålet er hvem som har penger til å holde åpent, og har mulighet til å tape dem. Det er mange som ikke har noe valg og må ta pause. Jeg har hørt at det er mange som har vurdert å stenge for å redde butikken. Du klarer disse strømprisene om sommeren, men ikke om vinteren, sier Pettersen.

- Hvordan er det å stå overfor ei ny krise etter å nettopp ha kommet ut av en pandemi?

- Det er helt sinnssykt. Men alle har vel egentlig fått med seg i sidesynet at ei krise ofte ender med en energikrise, så det burde kanskje ikke vært en overraskelse. Men det er kjempesynd. Nå har man hatt stengt tre ganger over lengre tid, og begynner endelig å få et slags forhold til normalitet. Så skjer dette. Det er bare trist, det kommer til å ødelegge kjempemye - mye mer enn corona, sukker han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer