Evergrande på kanten av stupet:

Frykter smitte­­effekt: - Vil blø

Gigantgjelden til eiendomskjempen Evergrande kan komme til å dytte selskapet over stupet, tror sjeføkonom. Spørsmålet er om Xi Jinping griper inn før kollapsen sender verdensøkonomien i knestående.

NÆR KONKURS: Den kinesiske eiendomsgiganten som holder til i Shenzhen, avbildet, er i ferd med å havne utfor konkursstupet, tror norsk sjeføkonom. Foto: Shutterstock / NTB
NÆR KONKURS: Den kinesiske eiendomsgiganten som holder til i Shenzhen, avbildet, er i ferd med å havne utfor konkursstupet, tror norsk sjeføkonom. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Med en gjeldsbyrde på 2600 milliarder kroner og en manglende evne til selv å betale renteavdrag, er den kinesiske eiendomskjempen Evergrande i ferd med å falle over konkursstupet.

Det tror sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank.

Overfor Dagbladets finansnettsted Børsen argumenterer Jullum for at det kan bare være et spørsmål om tid før Evergrande misligholder sine gjeldsforpliktelser.

Da er konkurs neste.

- Vi tror det kommer til å bli verre før det blir bedre. Det er basisscenarioet vårt, sier Jullum til Børsen.

KINA: Kinas president Xi Jinping kom med kraftige advarsler i en flammende tale under en nøye regissert markering av Kommunistpartiets hundreårsjubileum. Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Kan få store konsekvenser

Jullum tror ikke at det store spørsmålet er om Evergrande kommer til å gå konkurs, men hvor store følgene av konkursen blir for verdensøkonomien før Kinas president og sterke mann Xi Jinping griper inn.

I verste fall kan Evergrandes problemer smitte over på andre selskaper i samme bransje, og skjer det i stor nok grad, kan problemene igjen smitte andre sektorer, som bank- og finanssektoren.

I aller verste fall kan eiendomskjempens fall i Kina, påvirke Ola og Kari Nordmanns lommebok og kjøpekraft i Norge.

- Ta markedsreaksjonen på mandag som et eksempel, sier Jullum.

Da hadde nyheten om at Evergrande måtte ha hjelp til å betale et renteavdrag på 36 millioner dollar - 311 millioner kroner - slått ned som ei bombe. Selskapet vedgikk i en melding til Hongkong-børsen at de hadde økonomiske problemer.

KRITISK: Etter et møte med USAs president Joe Biden tirsdag, gikk Natos generalsekretær Jens Stoltenberg hardt ut mot Kina. VIDEO: Vegard Kvaale. Vis mer

Så stupte børsene. Både her i Norge og Vesten og i Asia.

- I det øyeblikket frykten oppstår for at et stort mislighold vil kunne påvirke finans- og banksystemet i Kina, påvirker det den globale veksten. Eiendomsmarkedet i Kina står for 25 prosent av bruttonasjonalproduktet, og et krakk der, vil bety lavere vekst, og det vil igjen bety utrolig mye for den vestlige og den globale økonomien, sier Jullum.

Og nevner i fleng:

  • Oljeprisen kan påvirkes.
  • Prisen på andre råvarer kan påvirkes.
  • Prisen på varer kan påvirkes.
  • Børsene kan falle i påvente av lavere inntjening.

- I tillegg kan lavere vekst få indirekte konsekvenser. Det kan forårsake mindre optimisme i markedet, som igjen kan føre til at selskaper slutter å ansette og investere, sier sjeføkonomen.

- Ønsker å statuere et eksempel

Jullum kan ikke utelukke at «worst case»-scenarioet han er blitt bedt om å skissere faktisk skjer, men mener det er en lang vei dit.

Langt er det også fra Evergrandes potensielle kollaps til finanskrisen fra 2008, mener han.

- Vi er langt unna den type risiko, men det betyr ikke at alt er bra, sier sjeføkonomen.

Det han tror er mest sannsynlig, er at Xi og Kina griper inn. Det kan ende med at Evergrande går utfor stupet, men også med en restrukturering, eventuelt en nasjonalisering, av Evergrande.

- Dilemmaet for kinesiske myndigheter er at de ikke ønsker at problemene skal spre seg til andre sektorer, samtidig som de ønsker å statuere et eksempel, sier Jullum.

- Stryker på alle kriterier

Og for å statuere det eksempelet, tror sjeføkonomen i Danske Bank at myndighetene muligens kan være villige til å la Evergrande gå konkurs. Da tror Jullum at Xi og hans regjering i så fall vil prøve å «gjerde inn» Evergrande for å unngå den farlige smitteeffekten.

- Kina har en statsbank, og kan kjøpe obligasjoner i markedet og delta i obligasjonsutstedelser av andre og sunne eiendomsutviklere. I tillegg kan de låne de andre summe eiendomsselskapene nok penger for å unngå at også disse misligholder sin gjeld, sier Jullum.

Natt til torsdag ble det klart at den kinesiske sentralbanken pumpet friske midler inn i banksystemet i landet. Innskuddene er et forsøk på å betrygge investorer og vise støtte til markedet mens Evergrandes skjebne er usikker.

Jullum tror også Kina i så fall vil, på en eller annen måte, skjerme vanlige kinesiske borgere som allerede har betalt Evergrande for en bolig som kanskje aldri blir oppført.

Ved å la Evergrande falle, viser også kinesiske styresmakter at de viser alvor med reguleringene på kreditt de innførte i fjor.

- Innstrammingen hadde nettopp som hensikt å unngå en låne- og spekulasjonsdrevet boble i eiendomsmarkedet nettopp ved å hindre at aktører, gjennom enkel tilgang til kreditt, kunne blåse opp boligsektoren i Kina.

Konkret satte myndighetene satte et tak på hvor stor lånegrad et selskap kan ha, hvor stor nettogjeld et selskap kan ha og hvor liten likviditet et selskap kan ha, forteller sjeføkonomen i Danske Bank.

- Evergrande stryker på alle de tre kriteriene, og derfor har de havnet i denne situasjonen. Går selskapet konkurs, vil aksjonærene blø, men vi tror at myndighetene vil forsøke å skjerme andre eiendomsselskaper, banksektoren og befolkningen, sier Jullum.

SANDSTORM: En stor sandstorm la seg i sommer over Guazhou Provinsen nord-vest i Kina. Video/Newsflare. Vis mer

- Vil dempe veksten

Men uansett hvordan du vrir og vender på det, mener altså sjeføkonomen at det vil bli verre før det blir bedre.

Det er heller ikke sikkert at Kinas eventyrlige vekst, drevet deriblant av det viktige eiendomsmarkedet, vil fortsette i samme takt når det først blir bedre.

- Fjorårets innstramming på tilgangen til kreditt, vil bremse opp lånefinansiert eiendom. I tur vil det dempe veksten i Kina og derfor også etterspørselen på jernmalm og stål. Alt dette vil ha en effekt også utenfor Kina, sier Jullum.

Vurderingsbyrået S & P skrev i en rapport denne uka at den kinesiske staten sannsynligvis vil gå inn, men bare hvis de tror Evergrande-krisen vil forårsake store konsekvenser for hele økonomien, skriver NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer