Frykter smitteeksplosjon: - Forskrekket

Mens reiselivsbransjen jubler over grenseåpning, river ekspertene seg i håret.

FRYKTER KONSEKVENSENE: Om tre uker åpner Norge grensene mot Europa. Det mener enkelte eksperter er altfor tidlig. Dette bildet er tatt på stranda i Alicante denne uka. Foto: Embla Hjort-Larsen/ Dagbladet
FRYKTER KONSEKVENSENE: Om tre uker åpner Norge grensene mot Europa. Det mener enkelte eksperter er altfor tidlig. Dette bildet er tatt på stranda i Alicante denne uka. Foto: Embla Hjort-Larsen/ Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg ble rett og slett forskrekket, sier tidligere smittevernoverlege ved Ullevål, Bjørg Marit Andersen.

De siste månedene har reiselivsbransjen stått overfor en krise uten historisk sidestykke. Coronapandemien har særlig rammet norske turistvirksomheter hardt i form av massepermitteringer, oppsigelser og konkurser.

Fortsatt råder stor usikkerhet for framtida. 36 prosent av reiselivsbedriftene i NHOs ferskeste medlemsundersøkelse vurderer at det er reel risiko for konkurs som følge av coronakrisen.

Seks av ti frykter også at de må si opp flere av sine ansatte.

- «Ikke så farlig»

Etter måneder med lite annet enn dystre utsikter, kunne en samlet reiselivsbransje omsider slippe jubelen løs torsdag.

Da bestemte regjeringen at nordmenn kan reise til Europa fra 15. juli. På samme tid heves innreiserestriksjonene for innbyggere i EØS- og Schengen-området.

Kunngjøringa ga Andersen hakeslepp.

- Her tror jeg det har vært mye press fra turistnæringen og fra folk som ønsker å reise sørover. Mange av disse tror jeg faktisk tenker at «dette er ikke så farlig for meg, det er stort sett de eldre som dør av dette», fortsetter hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer