Frykter Stalin-grep: - Uhyggelig

Flere i Russlands økonomi- og næringslivselite skal være bekymret etter den urovekkende oppfordringen fra «Putins kokk». - Nesten umulig å utelukke noe som helst i dagens Russland, sier ekspert.

VIL HA STALIN-TILSTANDER: Josef Stalin, kjent som en av historiens mest nådeløse diktatorer, førte en brutal politikk der motstandere ble drept. «Putins kokk», Jevgenij Prigozjin, tar til orde for Stalin-undertrykkelse i dagens Russland. Det har fått flere til å bite negler. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB
VIL HA STALIN-TILSTANDER: Josef Stalin, kjent som en av historiens mest nådeløse diktatorer, førte en brutal politikk der motstandere ble drept. «Putins kokk», Jevgenij Prigozjin, tar til orde for Stalin-undertrykkelse i dagens Russland. Det har fått flere til å bite negler. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB Vis mer
Publisert

Flere i den russiske eliten skal frykte for sin egen sikkerhet og hvilken retning landet beveger seg i.

Det melder Bloomberg, som siterer en rekke kilder - ikke navngitte, som ønsker anonymitet av frykt for represalier.

Flere av dem skal ha en høy posisjon i landet - innenfor næringsliv, byråkrati og politikk.

Alarmen har gått spesielt etter at Jevgenij Prigozjin, kjent som «Putins kokk» og grunnleggeren av krigergruppa Wagner, har tatt til orde for «umiddelbar stalinistisk undertrykkelse» av næringslivsledere som ikke gir nok støtte til krigen.

Frykter Stalin-tilstander

Prigozjin sikter da til den tidligere Sovjet-diktatoren Josef Stalin, som på 1930-tallet startet en omfattende terror mot dem som ble oppfattet som regimets fiender.

Det kulminerte i «Den store terror» i 1937-1938, da flere hundre tusen enten ble skutt, kastet i fengsel eller satt i konsentrasjonsleir, ifølge Store norske leksikon.

- Terroren under Stalin er noe man har tatt veldig oppgjør med i Sovjet siden 1956 og enda mer siden Sovjetunionen falt. At noen i Russland nå frykter at Stalin-metodene kan bli tatt i bruk igjen, vitner om en uhyggelig stemning, sier Jørn Holm-Hansen, Russland-ekspert og forsker ved OsloMet, til Børsen.

- Kan man være på vei dit i dagens Russland?

- Det kan man, det er nesten umulig å utelukke noe som helst når det gjelder Russland nå. Det kanskje mest interessante med intervjuene, er at det stemmer med det mange har antatt - at det er en del bekymring blant enkelte på ansvarlig hold i Russland nå, sier Holm-Hansen.

Han beskriver terroren under Stalin som nesten ufattelig uhyggelig - en frykt uten like. Mange ble drept. Forskeren har imidlertid vondt for å se for seg terror à la Stalin - for det var «rabiat».

- Men det kan bli et høyrekupp – et kupp fra den krigerske fløyen. De har langt større innflytelse nå enn før invasjonen. Hvis de begynner å rense ut, tror jeg nok ikke det blir henrettelser som under Stalin. Det blir nok mer snakk om at en del ledere mister posisjonene sine og kanskje blir stilt for retten fordi de har drevet med snusk. Sånt er det nok ikke vanskelig å finne.

- Putin på tynn is

Når Holm-Hansen sier den krigerske fløyen påpeker han at det er, veldig forenklet, tre grupperinger i Russland - eller partier som man kaller det.

«Krigspartiet», som Prigozjin tilhører, og «fredspartiet» - de som faktisk tar til orde for forhandlinger og den typen ting. Tidligere har oligarker som Fridman og Deripaska tilhørt denne kategorien, i tillegg til vanlige mennesker som har vært ute og protestert.

- Og det store grosset er «det stille partiet», det er byråkrater og mainstream-politikere som man ikke hører så mye fra. De sitter stille i båten og holder kjeft.

Helt siden 2000 har Putin styrt ved å balansere ulike fløyer, påpeker Holm-Hansen.

I det stille partiet er det karrierister og opportunister som ikke har så mange andre ambisjoner enn å ha en lederposisjon.

- Og det er litt Putins svakhet, at han ikke har noe fasttømra ideologisk gruppering rundt seg. I de grupperingene han har balansert ut mot hverandre, har alle fått noen kjøttbein. Men veldig mange i gjengen rundt ham har ikke hatt noen andre store formål enn å sitte i en lederposisjon. Hvis Putins posisjon skulle svekkes, vil de bare hoppe over til den som måtte dukke opp, sier han og legger til:

- Derfor har han kontroll på en måte, men er på ganske tynn is, vil jeg si.

For redde til å si imot

Etter ni måneders kamp i Ukraina går det opp for mange i Russlands næringslivs- og økonomielite at denne krigen er en katastrofal feil som kjører landet inn i isolasjon og svakhet, skriver Bloomberg.

Selv i Kreml skal flere være imot krigen i det stille, forteller kilder tett på ledelsen, ifølge nyhetsbyrået. Mange i toppledelsen er imidlertid fortsatt overbeviste om at den «eksistensielle krigen» må fortsette - og øke presset helt til Ukraina og dets allierte i Vesten gir etter.

Den russiske presidenten beskrives som stadig isolert, omgitt av en liten gruppe som uttaler seg skarpt, og som er uimottakelige for kritiske synspunkter. Blant annet Tsjetsjenia-leder Ramzan Kadyrov og nevnte Prigozjin.

En mulig arvtaker?

Prigozjin er pekt på som grunnlegger av den private militærgruppen Wagner, som er anklaget for krigsforbrytelser i Libya, Syria og Ukraina. De knyttes blant annet til massakren i Butsja utenfor Kyiv tidligere i år.

Fordi selskapet hans Konkord leverte cateringmat til Kreml fikk han tilnavnet «Putins kokk».

Flere tror han kan være en potensiell arvtaker til regimet. Om ikke under Putins tid, så kanskje etter.

- Jeg tror ikke det. Han er ikke «présidentiable» - er ikke av presidentmateriale, sier Holm-Hansen.

- Hvorfor ikke?

- Han har ikke bakgrunnen fra noe tung del av statsforvaltningen. Han har god kontakt med militæret, men siden han er så tett innvevd i krigsøkonomien, ville han vært mer som en nikkedokke hvis han skulle bli president.

Prigozjin er dypt involvert i krigsøkonomien, og har derfor en egeninteresse av en vedvarende krig, ifølge Holm-Hansen.

- Han har profittert masse på krigen, også i Syria. Han tjener grovt på krig, så han er et klassisk eksempel på krigsprofitør.

Holm-Hansen trekker fram Dmitrij Medvedev, eller tidligere leder for Rosatom, Sergej Kirijenko, som mer sannsynlige arvtakere. Han understreker at dette er spekulasjoner, og viser til at heller «ingen trodde» Gorbatsjov ville overta som leder av kommunistpartiet i sin tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer