Frykter Stalin-grep: - Uhyggelig

Flere i Russlands økonomi- og næringslivselite skal være bekymret etter den urovekkende oppfordringen fra «Putins kokk». - Nesten umulig å utelukke noe som helst i dagens Russland, sier ekspert.

VIL HA STALIN-TILSTANDER: Josef Stalin, kjent som en av historiens mest nådeløse diktatorer, førte en brutal politikk der motstandere ble drept. «Putins kokk», Jevgenij Prigozjin, tar til orde for Stalin-undertrykkelse i dagens Russland. Det har fått flere til å bite negler. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB
VIL HA STALIN-TILSTANDER: Josef Stalin, kjent som en av historiens mest nådeløse diktatorer, førte en brutal politikk der motstandere ble drept. «Putins kokk», Jevgenij Prigozjin, tar til orde for Stalin-undertrykkelse i dagens Russland. Det har fått flere til å bite negler. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB Vis mer
Publisert

Flere i den russiske eliten skal frykte for sin egen sikkerhet og hvilken retning landet beveger seg i.

Det melder Bloomberg, som siterer en rekke kilder - ikke navngitte, som ønsker anonymitet av frykt for represalier.

Flere av dem skal ha en høy posisjon i landet - innenfor næringsliv, byråkrati og politikk.

Alarmen har gått spesielt etter at Jevgenij Prigozjin, kjent som «Putins kokk» og grunnleggeren av krigergruppa Wagner, har tatt til orde for «umiddelbar stalinistisk undertrykkelse» av næringslivsledere som ikke gir nok støtte til krigen.

Frykter Stalin-tilstander

Prigozjin sikter da til den tidligere Sovjet-diktatoren Josef Stalin, som på 1930-tallet startet en omfattende terror mot dem som ble oppfattet som regimets fiender.

Det kulminerte i «Den store terror» i 1937-1938, da flere hundre tusen enten ble skutt, kastet i fengsel eller satt i konsentrasjonsleir, ifølge Store norske leksikon.

- Terroren under Stalin er noe man har tatt veldig oppgjør med i Sovjet siden 1956 og enda mer siden Sovjetunionen falt. At noen i Russland nå frykter at Stalin-metodene kan bli tatt i bruk igjen, vitner om en uhyggelig stemning, sier Jørn Holm-Hansen, Russland-ekspert og forsker ved OsloMet, til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.