Frykter stenging: - Økt drastisk

Afterski-kjempe på Hafjell har lagt bak seg flere marerittsesonger, men usikkerheten er langt fra over.

DRØMMESCENARIO: Gaiastova på Hafjell er kjent for å huse populære afterski-arrangementer. Det skal de også denne vinteren, men daglig leder erkjenner at det er flere usikkerhetsmomenter som gjør ham bekymret for tida framover. Foto: Steffen Eggesvik / Privat
DRØMMESCENARIO: Gaiastova på Hafjell er kjent for å huse populære afterski-arrangementer. Det skal de også denne vinteren, men daglig leder erkjenner at det er flere usikkerhetsmomenter som gjør ham bekymret for tida framover. Foto: Steffen Eggesvik / Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er en fantastisk stemning i fjellet akkurat nå. Sol, nysnø og vinterferie legger alt til rette for et hyggelig opphold på fjellet. På samme tid hadde vi nok forventet større pågang, sier Steffen Eggesvik, daglig leder for restauranten og utestedet Gaiastova i Hafjell.

Denne helga ble vinterferien for alvor sparket i gang i store deler av landet. For vinterdestinasjonene ønskes skituristene varmt velkommen - spesielt etter to amputerte driftsår med corona, og ett år med strømkrise.

FRYKTER NY STRØMPRISTOPP: Afterskien utgjør cirka 400 av de 2500 kvadratmeterne på Gaiastova. Afterskien har normalt 500-700 besøkende på dager med mest trykk. I løpet av en dag kan det være rundt 1000 besøkende totalt. Foto: Steffen Eggesvik
FRYKTER NY STRØMPRISTOPP: Afterskien utgjør cirka 400 av de 2500 kvadratmeterne på Gaiastova. Afterskien har normalt 500-700 besøkende på dager med mest trykk. I løpet av en dag kan det være rundt 1000 besøkende totalt. Foto: Steffen Eggesvik Vis mer

Gaiastova anses som et av landets mest populære afterski-anlegg. Barsjef Eggesvik legger ikke skjul på at pandemien sørget for blodrøde tall, og at virksomheten fortsatt jobber hardt med å holde hodet over vannet.

- Det er klart at vi fortsatt kjemper med likviditeten etter pandemien. Vi har en gjeldsgrad som vi ikke hadde før, og er derfor avhengig av normale tider framover.

- Mørkt på hyttene

Selv om Eggesvik opplever langt mer tradisjonelle besøkstall enn på lenge, ser han tendenser til at færre har besøkt hyttene sine hittil i sesongen.

- Jeg tenker at det er mangel på faste rammer rundt strømmen. Under pandemien har det også vært en enorm økning i hytte- og leilighetsbebyggelse i Hafjell-området. Vi hadde derfor sett for oss en skikkelig vekst inn i dette året.

Slik har det foreløpig ikke blitt.

- I stedet begynte det med en utrolig dårlig jul, før det har normalisert seg noe fram mot vinterferien. Det er fortsatt godt med folk i fjellet, men vi ser tendenser til at enkelte hytter har det mørkt, der det tidligere var lyst.

SLAG I TRYNET: Coronapandemien har fjernet 80 prosent av inntektsgrunnlaget, sier daglig leder ved Tromsø Villmarkssenter Tove Sørensen til Dagbladet. Video: Henning Lillegård. Reporter: Gunnar Hultgreen Vis mer

Drastisk økning

Det er ikke bare strømkrisa som kan ha påvirket ønsket om en tur på fjellet. Prisveksten det siste året har skutt i taket, noe som også innebærer at kostnaden på alt fra heiskort til leie av utstyr, og mat nå svir ekstra i lommeboka.

Gaiastova har - i likhet med resten av bransjen - måttet øke prisene ut mot forbruker.

- Vi ser helt tydelig at vårt kostnadsbilde har økt drastisk. På enkelte varer er økningen på mellom 10-20 prosent. Tar vi eksempelvis fransk kvalitetsvin, har prisoppgangen for vår del vært enorm, med et hopp på minst 25 prosent. Det er virkelig ikke noe gøy å sette opp prisene.

- Hvordan opplever kundene prisøkningen?

- Det er enkelte som får seg en negativ opplevelse. Men vi er veldig bevisste på å ikke være «ufint» priset. Det vil si at vi forsøker å holde et likt nivå som resten av markedet i området. Du vil ikke finne dyrere kaffe eller kakao hos oss, enn det du finner på Starbucks eller Espresso House.

- Ekstrem løsning

Gaiastova utgjør om lag 2500 kvadratmeter med eldre bygningsmasse midt i hjertet av Hafjell. Eggesvik forklarer at virksomheten har hatt en fastprisavtale på strøm, og dermed har unngått de voldsomme kostnadene det siste året.

Om seks måneder går avtalen imidlertid ut. Nå frykter han konsekvensene dersom strømprisene igjen vil skyte opp til det historisk høye nivået som har vært.

- Vi har heldigvis hatt en fastprisavtale, men om markedet ikke stabiliserer seg, vil det bli nødvendig å tenke ganske ekstreme løsninger for neste sesong.

- Ikke forsvarlig

- Hva legger du i det?

- Da blir det nedstenging. Da kommer vi ikke til å åpne i det hele tatt. Hvis vi ikke hadde hatt fastprisavtalen under denne krisa, ville vi hatt flere millioner i måneden på strømutgifter alene, framholder han.

- Bare å holde bygget frostfritt, vil koste flere hundre tusen. Det sier seg selv at det ikke er forsvarlig.

Til tross for flere utfordrende år på baken, er Eggesvik «forsiktig optimist» for tida framover.

- Vi kommer nok ikke til å få de voldsomme besøkstallene med det første. Men jeg er fornøyd hvis vi kan ha en besøksmengde vi kan overleve på. Per nå så har vi det. Under corona var det mange søvnløse netter. Det var så vidt det gikk. Nå ser vi virkelig fram mot vinter- og påskeferie og håper på gode besøkstall.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer