Frykter storkonflikt

Det er stor usikkerhet i oljemarkedet for tida, mener oljeanalytiker Ole-Rikard Hammer. - Det verste som kan skje er at det blir en konflikt mellom Israel og Iran, sier han.

URO: Konfliktnivået i verden påvirker oljeprisen. En allerede høy oljepris på grunn av krigen i Ukraina stiger nå ytterligere på grunn av hendelsene i Israel og på Gazastripen. Foto: Carina Johansen / NTB
URO: Konfliktnivået i verden påvirker oljeprisen. En allerede høy oljepris på grunn av krigen i Ukraina stiger nå ytterligere på grunn av hendelsene i Israel og på Gazastripen. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert

Natt til mandag steg oljeprisene rett til værs.

Prisen på nordsjøolje har nå steget med rundt 3,5 prosent til over 87,30 dollar fatet, og på Oslo Børs steg alle de tre store oljeselskapene Equinor, Aker BP og Vår Energi med over tre prosent like etter åpning klokka 9.

Grunnen er helgas hendelser i Israel og på Gazastripen, mener de fleste analytikere.

Blant dem er Ole-Rikard Hammer, oljeanalytiker i Arctic.

- Selv om Israel ikke er en stor produsent eller konsument av olje i verdensmålestokk, så har dette implikasjoner for oljemarkedet fordi det ligger i Midtøsten, som er det største oljeproduserende området, sier han til Børsen.

Det er Nordnet-analytiker Roger Berntsen enig i.

- Dette kan tilskrives regionens nærhet til ledende oljeproduserende land, viktige oljetransportruter som Suezkanalen, en økning i markedsrisikopremien på grunn av geopolitisk ustabilitet, og den psykologiske effekten det har på investorer som frykter mulige forsyningsforstyrrelser. Dessuten kan en lokal konflikt potensielt vokse til en større regional konfrontasjon, noe som ytterligere forsterker markedets uroligheter, skriver han i sin morgenrapport mandag.

Natt til mandag angrep israelske styrker over 1000 mål i Gaza, mens Israels «Iron Dome»-forsvar fortsetter å skyte ned Hamas-raketter. Dødstallene har steget til over 1100, ifølge BBC. Reporter: Edward Stenlund. Video: X Vis mer

Frykter storkonflikt

Søndag kveld skrev storavisa Wall Street Journal at Hamas fikk grønt lys til å gjennomføre lørdagens omfattende koordinerte angrep mot Israel av Irans revolusjonsgarde, som også hjalp til med å planlegge anslaget.

At det er en risiko for at Iran kan bli trukket inn i konflikten, påvirker oljemarkedene ytterligere, ifølge Hammer.

USA har foreløpig sagt at de ikke har funnet bevis på at Iran er involvert i angrepene. Endrer USA oppfatning om det, så vil spenningsnivået øke ytterligere, som igjen påvirker oljeprisen, sier han til Børsen.

- Det verste som kan skje er at det blir en konflikt mellom Israel og Iran, sier han.

Siden Hamas' angrep på Israel lørdag morgen framstår som et nøye planlagt angrep, tror oljeanalytikeren at det kan vare en stund framover.

- Man må være forberedt på et høyt konfliktnivå framover, og sannsynligheten for at Iran blir trukket inn har økt. Det har en konsekvens på oljeprisen, sier Hammer.

- Mye usikkerhet i markedene

Likevel sier han at det ikke er gitt at konflikter i området får store konsekvenser for oljeprisen. Det kommer an på om oljeproduserende land er direkte involvert eller ikke.

Flere andre militære konflikter i området de siste åra ikke har fått en konsekvens på oljeprisene, mener han.

- Så hvor dramatisk det blir er ikke gitt. Oljeprisen er ganske høy i utgangspunktet, det er generelt mye usikkerhet i markedet blant annet på grunn av krigen mellom Russland og Ukraina. Men vi forventer en høy oljepris framover, sier han.

- Norge har allerede fått stempelet «krigsprofitør» på seg på grunn av økende oljeinntekter som følge av krigen i Ukraina - hva betyr denne nye utviklingen for Norge?

- Norge er en pristaker i oljemarkedet. Det vil si at vi produserer det vi kan til gjeldende pris til enhver tid, og prisen går opp og ned, som vi vet. «Krigsprofitør»-stemplet blir meningsløst i en slik setting, etter min oppfatning, sier han.

Han fortsetter:

- Det som vil være skadelig er om prisoppgangen blir rask, kraftig og biter seg fast. Slike situasjoner har en historikk for å bidra til økonomiske nedgangstider. Det er ingen land tjent med, heller ikke Norge. En eskalerende konflikt er bare ødeleggende, og verre dess lenger den varer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer