Investorlegende med skrekkadvarsel

Frykter «superboble»: - Tragedie

Nå nærmer det seg en «episk finale», advarer investorlegende.

SUPERBOBLE: Den enorme bobla er i ferd med å sprekke, lyder skrekkadvarselen. Investoren begrunner det med utviklinga den siste tida. Foto: Stringer Shanghai / Reuters / NTB
SUPERBOBLE: Den enorme bobla er i ferd med å sprekke, lyder skrekkadvarselen. Investoren begrunner det med utviklinga den siste tida. Foto: Stringer Shanghai / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

De som har penger plassert i aksjer, kan ha god grunn til å bite negler. I alle fall om man skal tro den kjente investoren Jeremy Grantham (83).

Han mener superbobla han har advart om er i ferd med å sprekke, og at resultatet kan være en «tragedie».

Investorlegende

På 70-tallet var Grantham med på å stifte kapitalforvalteren GMO, og i seinere år har han profilert seg på å advare mot bobler i kapitalmarkedene.

Han har vist seg å være en skremmende treffsikker dommedagsprofet, da han skal ha forutsett blant annet dotcom-bobla i 2000 og finanskrisen i 2008, ifølge Finans.dk.

- Superboblas siste akt

Den mulige «superbobla», som 83-åringen advarte om allerede i fjor, har ennå ikke sprukket. Men nå nærmer det seg «siste akt», skriver han i et notat.

Oppsvinget i det amerikanske aksjemarkedet fra midten av juni til midten av august passer perfekt til mønsteret av et bear market-rally, mener han.

Det er altså definert som en oppgang i et marked som ellers er på vei nedover.

- Forbered dere på en episk finale, skriver Grantham, som mener at «hvis historien gjentar seg, vil stykket igjen være en tragedie».

Mer enn noen gang før ser Grantham en mørk og farlig cocktail, der boligmarkedet, inflasjon, geopolitikk og energi er ingredienser.

- Nå har også det fundamentale falt enormt og overraskende: Corona i Kina, krig i Europa, mat- og energikrise, finansiell innstramming og mer, er utsiktene langt dystrere enn vi kunne forutse i januar, skriver Grantham.

- Faller til bunn

Grantham begrunner skrekkadvarselen med utviklinga den siste tida:

Det amerikanske aksjemarkedet hadde et tungt første halvår før det hentet seg inn i sommer.

Etter at sjefen for den amerikanske sentralbanken, Jerome Powell, holdt en dyster tale nylig, var det slutt på børsmoroa. Der advarte han om at det vil bli «smertefullt» å temme inflasjonen.

Grantham mener utviklinga passer bra med en superbobles forløp, som han omtaler slik:

- Først dannes bobla - så kommer et tilbakeslag, som det nettopp gjorde i første halvdel i år.

Her skjønner investorene, som følge av hendelser i det politiske eller økonomiske landskapet, at et perfekt marked ikke eksisterer, ifølge Grantham.

- Så kommer det vi nå har sett – et bear market-rally - før det fundamentale forverres og markedene faller til en bunn.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer