Frykter svaret kan være flere måneder unna

- Dette er en situasjon som utvikler seg i enorm fart.

SØKER ETTER SYKE: Det nye coronaviruset blir møtt med bekymring verden over. I Italia har myndighetene innført flyplasskontroller ved direkteflyginger til Roma fra Wuhan for å se etter mulig smitte blant passasjerene, som vist med varmesøkende kamera fra Fiumicino-flyplassen i Roma. Foto: Aeroporto di Roma
SØKER ETTER SYKE: Det nye coronaviruset blir møtt med bekymring verden over. I Italia har myndighetene innført flyplasskontroller ved direkteflyginger til Roma fra Wuhan for å se etter mulig smitte blant passasjerene, som vist med varmesøkende kamera fra Fiumicino-flyplassen i Roma. Foto: Aeroporto di Roma Vis mer
Publisert

DAVOS (Børsen): Det nylig oppdagede coronaviruset som i løpet av kort tid har spredt seg til en rekke land, blir møtt med stor bekymring blant helsemyndigheter verden over.

Kinesiske myndigheter sa natt til onsdag at de frykter at viruset, som har sitt opphav i den kinesiske byen Wuhan, kan mutere og spre seg ytterligere.

I løpet av det siste døgnet har det bekreftede dødstallet blitt oppjustert fra 9, til 17 og seinest til 25. Minst 616 personer er smittet.

Det har ført til at fire kinesiske byer har blitt stengt ned og isolert, samtidig som flere internasjonale flyplasser innfører kontroll av passasjerer for å unngå smitte.

Viruset, som har fått navnet nCoV-2019, er påvist i Kina, Japan, Filippinene, Sør-Korea, Taiwan, Thailand, Saudi-Arabia og USA samt Hongkong og Macau.

Skrekkscenarioet er at verdenssamfunnet nå er vitne til starten på en pandemi, men ekspertene er foreløpige svært forsiktige med å bruke slike ord.

- Utvikler seg i enorm fart

Richard Hatchett, konsernsjef i Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), understreker at det er stor usikkerhet rundt hvordan viruset vil utvikle seg og mener det er grunn til bekymring.

- Dette er en situasjon som utvikler seg i enorm fart. Jeg mener vi bør være bekymret fordi vi allerede har dokumentert flere dødsfall. Det er likevel veldig vanskelig å tolke hvor høy dødeligheten er. Det kan ta flere uker, eller til og med måneder før vi får svar på akkurat det, sier han til et knippe journalister etter en pressekonferanse i den sveitsiske alpebyen Davos.

Under pressekonferansen, som ble avholdt i forbindelse med World Economic Forum i Davos torsdag ettermiddag, kunngjorde CEPI igangsetting av tre programmer for å utvikle vaksiner mot det nye coronaviruset.

Målet er å fremme vaksinekandidater til klinisk testing så raskt som mulig.

- Upassende å snakke om

Konsernsjefen i CEPI som har hovedsete i Oslo, sier til frammøtt presse i Davos at verdenssamfunnet må forberede seg.

- Det viktigste ved utbrudd som dette er å slå alarm og å øke bevisstheten og oppmerksomheten over hele verden. I dette tilfellet tror jeg verden allerede er i ferd med å svare, sier han.

En kinesisk journalist vil gjerne vite når man kan åpne byene som er isolerte. Det er ingen god idé med det første, mener Hatchett:

- Så fort du åpner byene igjen så vil smitten spre seg videre, sier han kort.

- Jeg mener vi må være årvåkne og bekymrede over utviklingen, men jeg synes ikke folk skal gå rundt og være redde. Det er upassende å snakke om panikk, for folk tar rasjonelle valg for å beskytte seg selv under epidemier, sier Hatchett.

CEPI-sjefen mener kinesiske helsemyndigheter jobber hardt for å dele informasjon med folk i faresonen.

- De må fortelle folket hva de kan gjøre for å beskytte seg selv, og folk må lytte nøye til rådene som kommer og følge dem.

Jeremy Farrar, direktør i Welcome Trust, uttalte under pressekonferansen i Davos at det fortsatt er mye som er veldig usikkert: som hvor på skalaen «fra influensa til SARS» viruset befinner seg.

- Vi aner ikke hvilken retning dette vil ta. Det er stor usikkerhet, og derfor må vi ta det på alvor - uten å få panikk, sa Farrar.

Venter med kriseerklæring

Verdens helseorganisasjon (WHO) holdt onsdag kveld krisemøte for å ta stilling til om virus-utbruddet skal betegnes som en internasjonal krise - public health emergency of international concern (PHEIC), noe som sjelden skjer og som er forbeholdt svært omfattende og alvorlige epidemier, skriver NTB.

De 16 medlemmene av krisekomiteen konstaterte at situasjonen er «kompleks og under utvikling», men konkluderte ikke. Torsdag skal de samles på nytt.

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Hatchett er ikke sikker på om en såkalt kriseerklæring fra WHO vil ha stor betydning.

- WHO har allerede signalisert sin dype bekymring over det som foregår, og de har gjort det krystallklart overfor hele verden at de tar dette på høyeste alvor. De jobber tett med kinesiske myndigheter og andre partnere flere steder i verden, for å kunne svare raskt på den pågående hendelsen, sier han og legger til:

- Hvorvidt en PHEIC-erklæring vil endre noe? Vel … Det ville gitt WHOs generaldirektør noen unike rettigheter og fullmakter, men jeg tror ikke det vil øke verdens oppmerksomhet og respons til dette problemet. Jeg tror verden allerede er passende bekymret og fokusert, og at verdenssamfunnet går aggressivt til verks for å svare på utfordringen.

Tidligere torsdag ble det kjent at eksperter mener at det vil ta minst ett år å lage en vaksine mot det nye coronaviruset, ifølge den internasjonale vaksinealliansen GAVI.

Det nye coronaviruset ble først oppdaget i Wuhan i begynnelsen av januar. Byen er hovedstad i Hubei-provinsen i den sentrale delen av Kina.

- UPASSENDE: Det er upassende å snakke om panikk, for folk tar rasjonelle valg for å beskytte seg selv under epidemier, sier Richard Hatchett, konsernsjef i CEPI. Foto: Nicolai Eriksen / Børsen
- UPASSENDE: Det er upassende å snakke om panikk, for folk tar rasjonelle valg for å beskytte seg selv under epidemier, sier Richard Hatchett, konsernsjef i CEPI. Foto: Nicolai Eriksen / Børsen Vis mer

Rammer børser

Frykten og uroen som følger det nye coronaviruset har også gjort utslag på børser verden over.

NTB meldte torsdag morgen om hvordan spredningen av lungeviruset har ført til økt uro og nedgang på ledende børsmarkeder i Asia. Nå er det også klart at verdien på Oslo Børs falt med 1,4 prosent torsdag. Det er det største fallet siden oktober i fjor, og uroen rundt viruset får skylden.

Aksjestrateg Peter Hermanrud i SpareBank 1 Markets sier til E24 at årsaken til det tunge børsfallet er coronaviruset som nå sprer seg og skaper frykt hos investorer verden over.

- Flyaksjer er blant dem som kan bli hardest rammet av viruset. Det vil bli redusert flyreising om dette sprer seg, forklarer Hermanrud.

Oljerelaterte aksjer som Equinor og tankrederiet Frontline er blant dagens mest omsatte på Oslo Børs. Equinor går ned 0,9 prosent, mens Frontline går ned 6,2 prosent. Samtidig har oljeprisen falt med rundt 4 prosent den siste uka på grunn av virus-uroen, og ligger torsdag på 61,64 dollar fatet, skriver NTB.

Alle de ti mest omsatte selskapene torsdag gikk ned, og bare seks av selskapene på Oslo Børs endte dagen i pluss. Elektronikkprodusenten Kitron, som blant annet produserer medisinsk utstyr og har Kina som ett av landene de har virksomhet i, ble dagens vinner med en oppgang på 1,2 prosent.

Fakta om lungeviruset

* Det nye coronaviruset ble først oppdaget i byen Wuhan i begynnelsen av januar. Byen har 11 millioner innbyggere og er hovedstad i Hubei-provinsen i den sentrale delen av Kina.

* Kinesiske forskere mistenker at lungeviruset kan ha smittet mennesker gjennom ulovlig salg av ville dyr på et marked i Wuhan.

* Ifølge Kinas nasjonale helsekommisjon kan viruset også smitte mellom mennesker.

* De fire kinesiske byene Wuhan, Huanggang, Ezhou og Chibi har innført stans for offentlig transport for å forhindre det dødelige viruset i å spre seg.

* Hittil har 25 mennesker mistet livet som følge av utbruddet, og over 600 mennesker har fått påvist smitte. Det er også oppdaget tilfeller i Japan, Thailand, Sør-Korea, Australia, Saudi-Arabia og USA.

* Utbruddet har ført til alarm fordi det nye viruset ligner på sars-viruset (alvorlig akutt respirasjonssyndrom), som tok livet av 349 mennesker i Kina og 299 i Hongkong i 2002 og 2003.

Kilde: NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer