Frykter tidenes bakrus

Mens virksomheter på svensk side omsider kan sparke i gang festen, risikerer næringa på norsk side å stå overfor tidenes bakrus.

KJØPSFEST: Butikksjef ved Rema 1000 Kurudsand i Kongsvinger frykter at en eventuell åpning av svenskegrensa vil åpne for handelslekkasje. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert

KONGSVINGER (Børsen): - Vi er bekymret for en smell, sier butikksjef for Rema 1000 Kurudsand i Kongsvinger, Raymond Olavi Pakarinen, til Børsen.

De siste månedene har de norske matbutikkene langs svenskegrensa lagt bak seg en kjøpsfest uten like. Karanteneregler har i praksis satt full stopp for «harryhandelen», noe som har slått eksepsjonelt godt ut på salgstallene.

- Vi har hatt en vekst på 70-80 prosent. Økningen er markant på alle områder, men særlig på avgiftsbelagte varer som tobakk, brus og godteri, fortsetter Pakarinen, og lener seg mot flere paller med øl på lageret.

- Det er uvanlig fullt her nå. Vi klarte ikke ta inn nok varer i starten. Å beregne hvor mye man skulle bestille, har vært litt som å skyte vilt i lufta.

Frykt-scenario

En formidabel vekst til tross - nå står både Pakarinens virksomhet og resten av næringa på norsk side av grensa i fare for å å bli møtt av tidenes bakrus. Fredag ble det klart at Värmland, som grenser til de norske fylkene Viken og Innlandet, oppfyller FHIs krav til gjenåpning.

Fire timer før de nye reiserådene ble lagt fram, var det en spent butikksjef som møtte Børsen. Rema 1000 i Kongsvinger ligger bare en drøy halvtimes kjøring unna grensa. Hans verste frykt var at vedtaket skulle tre i kraft med umiddelbar virkning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer