Frykter tidenes bakrus

Mens virksomheter på svensk side omsider kan sparke i gang festen, risikerer næringa på norsk side å stå overfor tidenes bakrus.

KJØPSFEST: Butikksjef ved Rema 1000 Kurudsand i Kongsvinger frykter at en eventuell åpning av svenskegrensa vil åpne for handelslekkasje. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert

KONGSVINGER (Børsen): - Vi er bekymret for en smell, sier butikksjef for Rema 1000 Kurudsand i Kongsvinger, Raymond Olavi Pakarinen, til Børsen.

De siste månedene har de norske matbutikkene langs svenskegrensa lagt bak seg en kjøpsfest uten like. Karanteneregler har i praksis satt full stopp for «harryhandelen», noe som har slått eksepsjonelt godt ut på salgstallene.

- Vi har hatt en vekst på 70-80 prosent. Økningen er markant på alle områder, men særlig på avgiftsbelagte varer som tobakk, brus og godteri, fortsetter Pakarinen, og lener seg mot flere paller med øl på lageret.

- GÅTT I ETT: Butikksjef Raymond Olavi Pakarinen har under normale omstendigheter et varelager som er langt luftigere. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- GÅTT I ETT: Butikksjef Raymond Olavi Pakarinen har under normale omstendigheter et varelager som er langt luftigere. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Det er uvanlig fullt her nå. Vi klarte ikke ta inn nok varer i starten. Å beregne hvor mye man skulle bestille, har vært litt som å skyte vilt i lufta.

Frykt-scenario

En formidabel vekst til tross - nå står både Pakarinens virksomhet og resten av næringa på norsk side av grensa i fare for å å bli møtt av tidenes bakrus. Fredag ble det klart at Värmland, som grenser til de norske fylkene Viken og Innlandet, oppfyller FHIs krav til gjenåpning.

Fire timer før de nye reiserådene ble lagt fram, var det en spent butikksjef som møtte Børsen. Rema 1000 i Kongsvinger ligger bare en drøy halvtimes kjøring unna grensa. Hans verste frykt var at vedtaket skulle tre i kraft med umiddelbar virkning.

Det har nå blitt en realitet.

- Jeg har håpet at de ikke skal åpne grensene over natta, slik at vi får muligheten til å forberede oss. Vi har et stort varelager på blant annet avgiftsbelagte produkter. Flykter kundene til Sverige, risikerer man at varene blir gamle og må kastes. Det er definitivt en økonomisk bekymring.

- Tror du kundene vil flykte når grensene igjen åpnes?

- Det vil jeg absolutt tro. For oss vil det nok innebære et inntektsfall når det gjelder avgiftsbelagte varer, men nordmenn handler også mye annet når de først drar til Sverige, sier Pakarinen.

- På samme tid må vi be dyktige medarbeidere, som er blitt ansatt i forbindelse med coronasituasjonen, om å gå. Behovet vil ikke lenger være der når kundene uteblir. Det har vi vært innforstått med, men det er naturligvis trist.

FRYKTER GJENÅPNINGEN: Butikksjef på Rema 1000 Kurudsand i Kongsvinger, Raymond Olavi Pakarinen (t.h.), har opplevd en enorm vekst. Med gjenåpning av grensa til Sverige vil han måtte si opp flere av de nyansatte. Foto: Christian Roth Christensen
FRYKTER GJENÅPNINGEN: Butikksjef på Rema 1000 Kurudsand i Kongsvinger, Raymond Olavi Pakarinen (t.h.), har opplevd en enorm vekst. Med gjenåpning av grensa til Sverige vil han måtte si opp flere av de nyansatte. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

På vei ut av matbutikken mener imidlertid én kunde at en grenseåpning ikke kan skje fort nok.

- Jeg savner å kunne overnatte i fritidshuset mitt i Sverige. Jeg satser på en grenseåpning i dag, og drar over nå, sier Kristin Wilhelmsen til Børsen og setter fra seg stappfulle poser med matvarer.

- I verste fall får jeg bare snu i kveld.

SAVNER HYTTA: Børsen møtte Kirsten Wilhelmsen etter en handletur i Norge, før fritidsboligen i Sverige står for tur. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Vanvittig

Tomas Halvorsen, butikksjef på Kiwi i Halden, deler bekymringen til ovennevnte Pakarinen, og frykter enorme køer og et storinnrykk av nordmenn til Sverige. Selv er han forberedt på kraftig omsetningsfall og nedbemanninger når det blir åpning i hans nærområde.

- Under coronapandemien har vi hatt en vanvittig vekst på nær 75 prosent. Vi så derfor behovet for å doble bemanningen, og har ansatt 16 nye personer siden mars. Jeg må imidlertid ha en bemanning som samsvarer med driften. Alle de nyansatte er derfor innforstått med at dette er grenserelatert, sier han.

For Halvorsen har coronakrisa vært en øyeåpner. Salget av avgiftsbelagte varer som brus, alkohol, tobakk og godteri har skutt i taket. På samme tid registrerer han en «overraskende» økning i salg av frukt og grønt.

- Skremt

For det er snakk om voldsomme tall. Ifølge en fersk rapport fra Nielsen Norge kunne dagligvareomsetningen vært nesten 9,1 milliarder høyere uten grensehandelen i 2019.

- Jeg er fryktelig skremt av å se hvor mye penger som faktisk forsvinner ut av landet. Avgiftspolitikken lokker - eller tvinger - folk over grensa, noe som igjen ødelegger for den norske varehandelen, mener Halvorsen.

En rekke eksperter har slått alarm om hvor skadelig «handelslekkasjen» til Sverige er for norsk næringsliv. Butikksjef Halvorsen mener at grensebutikkenes resultater tegner et konkret bilde av en «feilslått avgiftspolitikk».

- Min erfaring er at lekkasjen omfatter alle varegrupper. Det er på tide å stikke fingeren i jorda. Synergieffekten er enorm. En reduksjon i avgiftsnivået kunne resultert i flere virksomheter på norsk side, og sikret flere arbeidsplasser.

- Enormt potensiale

Bryggeri- og drikkevareforeningens (BROD) salgsstatistikk viser rekordtall for salg av norskprodusert brus, øl og flaskevann i juni. Erlend Vagnild Fuglum, direktør i BROD, beskriver resultatet som «en bittersøt glede».

- Dette er jo en sterk dokumentasjon på hvor høy grensehandelen med drikkevarer er til vanlig, og hvilket enormt potensial vi går glipp av. Norge taper verdiskaping og arbeidsplasser når avgiftene blir så høye at mange storhandler på Svinesund, sier Fuglum i en pressemelding.

Han viser til at SSB over flere år har dokumentert stor vekst i grensehandelen. Etter at grensa ble stengt har vi i sommer sett nyheter om rekordsalg i den norske dagligvarehandelen og på Vinmonopolet, særlig i områdene som ligger en kjøretur fra svenskegrensa.

- Politikerne diskuterer nå hvordan vi skal få fart på økonomien i landet vårt igjen. Her skal de få et gratis tips som vil bidra til vekst både i industri og handel: Reduser avgiftsnivået på drikkevarer ned mot svensk nivå, fortsetter BROD-direktøren.

Børsen har vært i kontakt med Finansdepartementet, som ikke ønsker å kommentere saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer