Belgiske myndigheter ruller nå opp det som kan være tidenes største korrupsjonsskandale i Europaparlamentet - en av EUs lovgivende forsamlinger.
Seks personer ble pågrepet fredag, to av disse er nå løslatt. De fire som nå sitter i varetekt er mistenkt for å ha tatt imot bestikkelser fra en av Gulfstatene, og er nå siktet i saken. Ifølge lokale medier skal det dreie seg om Qatar, selv om staten selv nekter for dette. Det skriver BBC.
- Vi er ikke kjent med noen detaljer rundt en etterforskning. Påstander om uredelighet fra staten Qatar er alvorlig feilinformasjon, sier en talsperson for regjeringen til nyhetsbyrået AFP.

Etterforskes: - Bryr seg ikke om folk
Den belgiske påtalemyndigheten omtaler selv saken som den største angivelige korrupsjonssaken i parlamentets nyere historie.
- Det mistenkes at tredjeparter i politiske og/eller strategiske posisjoner innenfor Europaparlamentet ble betalt store pengesummer eller tilbudt betydelige gaver for å påvirke parlamentets beslutninger, sier påtalemyndigheten i en uttalelse søndag.
Visepresident skal være siktet
Blant dem som skal være varetektsfengslet er en av Europaparlamentets 14 visepresidenter, Eva Kaili. Politiet har ikke identifisert de fire siktede, men en kilde i rettsapparatet sier at den greske politikeren er blant dem.
- De er siktet for deltakelse i en kriminell organisasjon, hvitvasking og korrupsjon, sa den belgiske påtalemyndigheten i en uttalelse.
Blant ansvarsområdene til Kaili var Midtøsten, og hun har tidligere forsvart Qatar. I en tale om menneskerettigheter forrige måned, under VM i staten, omtalte hun Qatar som et «foregangsland i arbeidsrettigheter» etter landets avskaffelse av kafala. Kafala er et lovverk brukt i flere Gulfstater som flere menneskerettsorganisasjoner omtaler som moderne slaveri.
- Verdensmesterskapet i Qatar er bevis på hvordan sportsdiplomati kan oppnå en historisk endring av et land med reformer som inspirerer den arabiske verden, var blant det hun sa.
Kaili er nå fratatt sine ansvarsområder og kastet ut av det greske partiet Pasok - som ligger på sentrum-venstre-siden i politikken. Likevel er hun medlem av parlamentet, og har i utgangspunktet immunitet fra straffeforfølgelse. Unntaket er dersom hun blir tatt på fersken i å begå en forbrytelse, skriver The Guardian.

EU advarer Musk
Belgisk politi skal ha pågrepet Kaili i besittelse av «pengesekker», noe som betyr at hun ble stilt for retten under «in flagrante delicto» - i ferd med å begå et lovbrudd, sier en rettskilde til avisa.
Beslagla millioner
I den mulige korrupsjonssaken er det tatt beslag i rundt 600 000 euro, tilsvarende 6,3 millioner norske kroner. Pengene er funnet på 16 ulike steder i Brussel fredag. Det er også tatt beslag i datamaskiner og telefoner.
- Som alltid samarbeider Europaparlamentet fullt og helt med nasjonens myndigheter. Det gjelder også i denne spesifikke saken, uttalte EU-parlamentet i kjølvannet av pågripelsene fredag.
Søndag uttalte EU-parlamentets president, Roberta Metsola, at institusjonen tar sterkt avstand fra korrupsjon, og at den vil gjøre alt for å bistå for rettferdighetens gang.
- Gitt alvorlighetsgraden av anklagene, og fram til de aktuelle myndighetene gir relevant informasjon og avklaringer, stopper vi alt arbeid med alle filer og plenumsavstemninger angående Gulfstatene, spesielt hva gjelder visumliberalisering og planlagte besøk, sier Det progressive forbundet av sosialister og demokrater i Europaparlamentet i en uttalelse.