Frykter «tomme hull»: - Forferdelig trist

Et omsetningsfall på 80 prosent. De store kjøpesentrene forstår ikke helt hvorfor store deler av sentrene må holde stengt.

STRENGE RESTRIKSJONER: Dette sier assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet Espen Nakstad om stengte kjøpesentre. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Tre av fire kunder var borte på lørdag. Det er forferdelig trist for alle de ansatte og butikkene som får utfordringer som følge av at det er nedstengt, sier senterdirektør Per Kristian Trøen ved Strømmen storsenter til Børsen.

For ei drøy uke siden ble en hel rekke kjøpesentre i Østlands-regionen stengt ned, som følge av at det muterte coronaviruset, først oppdaget i Storbritannia, ble påvist i Nordre Follo.

Bare noen ganske få butikker i sentrene får holde oppe.

NEDSTENGT: De færreste butikkene ved Strømmen storsenter får holde åpent om dagen, kan senterdirektør Per Kristian Trøen fastslå. Over 1000 ansatte har ingen jobb å gå til mandag. Foto: Lise Åserud / NTB
NEDSTENGT: De færreste butikkene ved Strømmen storsenter får holde åpent om dagen, kan senterdirektør Per Kristian Trøen fastslå. Over 1000 ansatte har ingen jobb å gå til mandag. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Kjipt

For Strømmen storsenters del betyr det at nesten 150 butikker er stengt.

- Det er veldig synd for veldig mange ansatte. Det er vel mellom 1300 og 1500 ansatte som ikke har en butikk som åpner i dag. Jeg har en veldig forståelse for de problemer det skaper, både for de ansatte og for bedriftene, sier Trøen.

Ved senteret har de helt siden starten vært opptatt av smittevern, forteller senterlederen, og da Lillestrøm kommune innførte nye, strengere smittvernsforskrifter i november, strammet de grepet ytterligere.

Siden da har de hatt ekstra smittevernvakter hver lørdag, i desember hver dag. De har også serviceverter i helgene, som gir kunder som går inn på senteret både munnbind og Antibac.

- Vi kjører veldig tøft på at folk skal holde avstand, så det ikke blir ansamlinger av mennesker. Vi har også antallsbegrensninger og flere andre tiltak i butikkene, sier Trøen, og sukker:

- Det som er nå, det er kjipt. Det berører mange - både ansatte, butikkeiere og våre lojale kunder. Selv om vi har veldig gode tiltak, så hjelper det ikke. Vi tar vår del av ansvaret.

Han understreker at de lojalt følger alle forskrifter og retningslinjer fra nasjonale og lokale helsemyndigheter.

60 prosent fall i omsetning

Et par mil lenger vest, helt på grensa mellom Oslo og Bærum, ligger kjøpesenteret CC Vest. Der har de som følge av nedstengningen opplevd en nedgang i omsetningen på 60 prosent så langt, sier pressekontakt for Mustad Eiendom, som eier CC Vest, Herman Dyrø. 20 av butikkene på senteret er helt eller delvis åpent.

Han er i utgangspunktet positiv til regjeringens tiltak, men:

- Så har vi forstått at regjeringens grunn for å videreføre nedstengningen er for å redusere mobilitet siden de mener folk kommer langveisfra til kjøpesentre. Det er basert på en antakelse om at kjøpesentre har et større markedsområde enn det som er tilfelle, sier Dyrø, som mener det er en sannhet fra fortida.

- Det var færre kjøpesentre før. Nå er det en høyere konsentrasjon av kjøpesentrene, spesielt i Oslo. For de fleste er kjøpesentre nærhandelen.

Ifølge ham er kundene også svært gode på å følge smittevern. Senteret har gjennomført tellinger som viser at 95 prosent av kundene bruker munnbind.

STENGTE BUTIKKER: CC Vest har både verter og informasjonsmateriell ved inngangen. De forsøker også å spre kundstrømmen, for å minske smittefaren.
STENGTE BUTIKKER: CC Vest har både verter og informasjonsmateriell ved inngangen. De forsøker også å spre kundstrømmen, for å minske smittefaren. Vis mer

«Vanskelig å forstå»

Også visekonsernsjef i Olav Thon Gruppen, Ole Christian Hallerud er kritisk til den siste nedstengningen. Han forteller at for deres store kjøpesentre, som Sandvika, Strømmen, Ski og Storo, blir det en omsetningsnedgang på 80 prosent.

Han synes det er «vanskelig å forstå» argumentasjonen som brukes for å stenge kjøpesentrene.

- Hovedargumentasjonen som brukes for å stenge kjøpesentre er frykt for ansamling av menneskemengder og mobilitet over kommunegrensene. Vi mener vi har gode rutiner for å hindre ansamlinger og vi mener at det å stenge så store deler av varehandelen i ett så stort geografisk område bare er egnet til å øke mobiliteten over kommunegrensene, sier Hallerud.

Ved Strømmen storsenter kom pandemien på et verst tenkelig tidspunkt. Det var tøft også i januar og februar i fjor, forteller senterdirektør Trøen.

Så kom pandemien.

- Så er vi ti måneder inn i pandemien, så blir det enda verre enn det igjen. Det synes jeg er veldig leit for alle de ansatte og alle bedriftene de er ansatt i. Første kvartalet i året er en vanskelig nok periode, men nå er butikken nedstengt i tillegg. I fjor hadde en del butikker litt å tære på etter et godt fjerdekvartal i 2019.

Frykter tomme lokaler

- Tror du det blir noen «tomme hull» i kjøpesentrene etter butikker som går dukken?

- Det kan nok bli det. Spesielt for klær, sko og en del nisjebutikker begynner det å bli kritisk nå, sier Trøen, som får støtte Hallerud i Olav Thon Gruppen, som altså eier Strømmen storsenter.

- Vi frykter at det kan være lokaler som kan bli stående tomme som følge av at forretninger ikke klarer å drive videre, sier Hallerud, og fortsetter:

- Vi er veldig bekymret for butikkene som nå er nedstengt. Veldig mange av forretninger som nå er nedstengt har hatt det tøft over lengre perioder. Det å nå være helt uten omsetning kan fort ende med at mange må lukke dørene for godt.

- Usikre på hvor folk smittes

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier til Dagbladet at man kan begynne å lette på mobilitetsdempende tiltak, som stenging av kjøpesenter, når man har mer oversikt over situasjonen.

- Når kan kjøpesentrene åpne igjen?

- Er man på et sted innendørs med ganske mange mennesker til stede, så øker smitterisikoen med hvor mange som er der og hvor lenge du er der. Det har også sammenheng med ventilasjon. Det er jo sånn at vi er veldig usikre på hvor folk bli smitta. Det er mange usikre smittetilfeller som man ikke vet hvor har blitt smittet, og det gjør at man tenker med en føre var-holdning med tanke på smittespredning der man vet det er mange mennesker fra ulike kommuner, sier Nakstad, og legger til:

- For eksempel inn til et kjøpesenter på shopping. Det er en typisk aktivitet man ønsker å begrense inntil situasjonen er mer avklart.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer