Nye arbeidsledighetstall:

Frykter varig coronasmell

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det trengs klare tiltak for å unngå at coronaledigheten biter seg fast i Norge.

UROLIG FOR LEDIGHETEN: Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet mener man må komme med klare tiltak for å unngå at coronaledigheten nå biter seg fast i Norge. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UROLIG FOR LEDIGHETEN: Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet mener man må komme med klare tiltak for å unngå at coronaledigheten nå biter seg fast i Norge. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Jeg er helt klart urolig for langtidseffektene av den høye coronaledigheten, sier Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre til Børsen.

Fredag ble de nye arbeidsledighetstallene fra NAV lagt fram. Det var i forkant ventet å være dyster lesning ett år inn i pandemien og midt i ei tid da store deler av landet er nedstengt.

Den antakelsen viste seg å være korrekt.

- I mars har vi igjen over 210 000 arbeidssøkere registrert hos NAV. Dette er det høyeste antallet siden september i fjor, og understreker de alvorlige konsekvensene pandemien har på arbeidsmarkedet, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte fredag formiddag om statistikken.

Støre mener vi nå må gjøre grep for å klare å unngå at ledigheten biter seg fast i Norge.

Forblir arbeidsledige

- Når pandemien går mot slutten må vi gjøre alt vi kan for at permitterte og ledige kommer tilbake til jobb og at bedriftene kan ta opp igjen aktiviteten. Men både forskning og erfaring viser at ved høye permittering- og ledighetstall, er det noen som forblir utenfor, sier Støre til Børsen.

Han frykter altså at flere av dem som har falt ut av arbeidslivet i løpet av coronapandemien, ikke kommer seg tilbake.

Han frykter videre at dette rammer skjevt og skal føre til økt ulikhet i Norge.

- Vi vet at de som nå rammes av den største ledighetskrisen på flere tiår, i stor grad er de som er svakest stilt i arbeidsmarkedet fra før. Unge, de med kortere utdanning og mindre arbeidserfaring, folk med redusert helse og mindre arbeidsevne, nordmenn med minoritetsbakgrunn og folk med løs tilknytning til arbeidslivet, sier Støre.

Ap-lederen peker på at hele tre fjerdedeler av vår nasjonalformue kommer av arbeid. Arbeiderpartiet mener at den viktigste oppgaven etter pandemien er å få flere i jobb. Både for å få råd til å trygge velferdstjenester i hele landet, men også fordi vi trenger folk til å utføre dem.

Til det trengs det skattebetalende folk i arbeid.

Samtidig mener Støre at for å få til løsninger på store utfordringer som klimakrisen, er man helt avhengige av å bygge på den kompetansen og erfaringen vi har i Norge, blant annet fra industrien.

Bekymret for unge

Ap-lederen er særlig bekymret for de unge. Han frykter at en økt ledighet blant de yngre som nå som får en vanskelig start på arbeidslivet, kan forsterke ulikheten i samfunnet.

Og tallene blant unge arbeidsledige gir grunn til bekymring.

- Nasjonalt er én av fire arbeidsledige under 30 år. Flere steder i landet er det enda høyere. I Finnmark er dette tallet én av tre. Antallet uføre er også doblet på Ernas vakt, sier Støre.

Han mener dagens tiltak for å snu dette, ikke virker, og at det derfor må gjøres mer. Både nå og på lengre sikt.

- FOR SVAKT: Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, etterspør tydeligere svar fra statsminister Erna Solberg. Reporter: Steinar Suvatne. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet. Vis mer

Støre mener vi må gjøre dette nå:

  • Gi NAV informasjonsplikt om å gi permitterte og arbeidsledige råd om relevante utdannings- og kompetansetilbud. Bare tre av 100 arbeidsledige og permitterte tar videreutdannelse. Støre mener mange ikke klar over hvilke muligheter som finnes.
  • Sikre en bedre samordning av tjenestene i helsesektoren, NAV og utdanningssystemet, slik at unge gis en helhetlig oppfølging tilpasset den enkelte.

På sikt mener Støre at følgende løft er nødvendig:

  • Styrke den offentlige arbeidsformidlingen og heve arbeidslivskompetansen ved NAV-kontorene ute i kommunene og bydelene.
  • Alle under 30 år må få hjelp til å komme i aktivitet som sikrer at de er i jobb, under utdanning eller kompetansegivende opplæring innen en periode på to måneder.
  • De som kan jobbe noe, må gis en jobbgaranti som sikrer mulighet til å kombinere trygd og arbeid. NAV må finne jobber tilpasset denne gruppen, og kommunene må få en plikt til å sikre unge en jobb.

Arbeid etter siste vaksine

- Vi må ha et styrket NAV med bedre evne til å følge opp de som trenger hjelp. Men vi må også gjøre nye ting som man ikke har prøvd før.

- Innebærer dette økte midler til NAV?

- Ja, det mener jeg er nødvendig. NAV er også utsatt for de flate kuttene hvert år, som om de er en bedrift man bare kan effektivisere ved å kjøpe nye maskiner. Vi må gi NAV, og særlig NAV Ung, styrkede ressurser.

På lengre sikt mener også Arbeiderpartiet at vi må gjøre store grep for å utdanne folk til de jobbene Norge trenger. For det trengs flere med fagbrev og flere i yrkesfag, understreker Støre. I alle aldrer.

- Coronagenerasjonen har flere definisjoner. Er det de unge som har fått endret livet på videregående, studentene som har fått endret studietilværelsen, eller dem som med coronaen mistet sitt fotfeste i arbeidslivet. Uansett så er det å folk i jobb sentralt, og et arbeid som vil ligge over oss når siste vaksine er satt.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer