Coronautbruddet på «Diamond Princess»:

- Frykter vi ikke får se familien igjen

I en ny dokumentar forteller besetningsmedlemmer på cruiseskipet «Diamond Princess» om frykten, kaoset og det harde arbeidet om bord etter at coronaviruset ble påvist og begynte å spre seg fra person til person.

I KARANTENE: Cruiseskipet Diamond Princess settes i karantene i Yokohama i Japan den 4. februar 2020. Ombord befant det seg 3700 personer. Totalt 712 av dem ble smittet av coronaviruset. Foto: Eugene Hoshiko/AP/NTB
I KARANTENE: Cruiseskipet Diamond Princess settes i karantene i Yokohama i Japan den 4. februar 2020. Ombord befant det seg 3700 personer. Totalt 712 av dem ble smittet av coronaviruset. Foto: Eugene Hoshiko/AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da det enorme cruiseskipet forlot land den 20. januar 2020, var alt som det skulle være.

Kasinoene var åpne, passasjerene kunne delta på ulike aktiviteter, bli underholdt, spise deilige retter i restaurantene eller bare vandre fritt rundt og komme i kontakt med hverandre.

Lite visste de 3700 menneskene om bord på «Diamond Princess» at cruise-lykken snart skulle snu.

DANSER: Krimforfatter Gay Courter tok dette bildet av dansegulvet på «Diamond Princess» dagen før de ble satt i karantene. Etterpå angret hun på at hun var der i det hele tatt. Foto: Gay Courter / Reuters / NTB scanpix
DANSER: Krimforfatter Gay Courter tok dette bildet av dansegulvet på «Diamond Princess» dagen før de ble satt i karantene. Etterpå angret hun på at hun var der i det hele tatt. Foto: Gay Courter / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Smittespredning

Den 3. februar 2020 ble det det kjent at det til da nokså ukjente og helt nye coronaviruset var påvist på cruiseskipet.

En passasjer som hadde vært om bord i fem dager hadde testet positivt.

- Mine damer og herrer. Situasjonen er under kontroll og det er derfor ingen grunn til bekymring, sa kapteinen via høyttaleranlegget, ifølge Washington Post.

Men kontroll var det neppe.

Kort tid seinere ble viruset nemlig oppdaget hos ytterligere ti passasjerer, og smitten fortsatte å spre seg gjennom skipet.

I ettertid vet vi at minst 712 av skipets passasjerer og mannskap ble smittet, og at fjorten av dem døde.

Besetningen forteller

For alle de 3700 menneskene om bord skulle de neste 14 dagene vise seg å bli alt annet enn hva de hadde forventet. De 2666 passasjerene ble nødt til å tilbringe hver bidige time på lugarene sine i karantene.

- Hele perspektivet mitt endret seg fra «wow, det var gøy», til «hvorfor i helvete var jeg der», sa den 72 år gamle krimforfatteren Gay Courter, som var blant passasjerene som måtte tilbringe karantene på lugaren.

For de 1045 ansatte ble det derimot ingen tid til kjedsomhet.

I den nye dokumentaren «The Last Cruice», som lanseres på HBO Max denne uka, beskriver besetningsmedlemmer på skipet hvordan de opplevde marerittet om bord - og hvordan smittevernet deres slett ikke ble prioritert da utbruddet fant sted.

- Vi følte at bare de rike ble ivaretatt, sier dessertkokk Maruja Daya i dokumentaren.

I KARANTENE: Nærmere 4000 passasjerer holdes i karantene på et cruiseskip i Japen, etter at det ble påvist flere tilfeller av coronaviruset ombord. Video: CNN Vis mer

- Ingen vinduer

Arbeidet var hardt, ofte uten noen form for avstand til andre, og flere ansatte forteller også at de måtte dele lugar med kollegaer som ble syke, skriver Washington Post.

- Det er jo ikke bare passasjerene som er truet av dette viruset, så hvorfor jobbet vi fremdeles? Vi frykter vi aldri får se familiene våre igjen, sier Daya i dokumentaren.

I dokumentaren forteller også sikkerhetsarbeider Sonali Thakkar at romkameraten hennes testet positivt, og at det tok fire dager før hun selv fikk testet seg etter dette.

Dagene måtte hun tilbringe i besetningslugaren.

- Det ble veldig vanskelig for meg fordi vi ikke fikk lov til å gå ut av lugaren. På dekket for mannskapet er det vinduer, og dermed ingen muligheter for å kunne se ut, sier hun.

- Man visste ikke hvilken tid det var på døgnet om man ikke så på klokka, legger hun til.

Tryglet om hjelp

Da Dagbladet omtalte utbruddet mens det fant sted, fortalte en av de ansatte på skipet, indiske Binay Kumar Sarkar, også om frykten for at viruset skulle ramme dem alle. På dette tidspunktet hadde 135 personer om bord fått påvist smitte.

- Veldig snart er vi alle smittet, sa Sakar.

- Vær så snill å redd de av oss som fortsatt er friske, sa Sakar i en video han postet på Facebook, der han var flankert av fem kolleger.

Brast i tårer

Den 4. februar ble skipet lagt i karantene i havna i Yokohama i Japan. Der ble det liggende under hele karanteneperioden. Etter rundt to uker fikk endelig hundrevis av passasjerer som testet negativt for viruset, og ikke viste sykdomstegn, endelig forlate cruiseskipet.

Lykken over å endelig få forlate skipet og ankomme hjemlandet var stor, ifølge passasjer Gay Courter.

- Jeg brast i tårer, sa hun til CNBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer