Norsk næringsliv:

Fryktet «blodbad». Nå kommer fasiten

Skatteetaten vil om kort tid begynne å kreve inn et samlet gigantbeløp for et fjell av utsatte regninger. Det vil kreve sine ofre i næringslivet, mener ekspertene.

- VIL BLI KONKURSER: Et samlet bedrifts-Norge skylder Skatteetaten 5 milliarder kroner i coronautsatte skatter og avgifter. Fra juli vil pengene bli krevd tilbake. Foto: Berit Roald / NTB
- VIL BLI KONKURSER: Et samlet bedrifts-Norge skylder Skatteetaten 5 milliarder kroner i coronautsatte skatter og avgifter. Fra juli vil pengene bli krevd tilbake. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

- Vi får sannsynligvis en formidabel økning i konkurser, men opp til et «normalt nivå», sier Per Fjærestad i kredittopplysningsbyrået Creditsafe, til Børsen.

I sin ferske kvartalsanalyse oppsummerer Creditsafe Norway og inkassoselskapet Fair årets tre første måneder.

- Ridd av stormen

Der fjoråret var preget av dystre spådommer om en konkursbølge av dimensjoner og skrekkfall for norsk økonomi, sitter man nå med et tydeligere bilde av pandemiens klamme grep.

- Det er absolutt en veldig anstrengt økonomi, og tøft for næringslivet nå. Men hvis vi spoler ti måneder tilbake, ble det tegnet et bilde av et blodbad. Nå har vi har ridd av stormen på et vis, sier Fjærestad.

Konkurstallet hittil i år er på oppsiktsvekkende 692, som er en nedgang på 32 prosent sammenliknet med 1020 konkurser i første kvartal 2020. Det er en fortsettelse av trenden gjennom hele pandemien, slår analysen fast.

Vil ikke klare det

Selv om norske bedrifter samlet sett har klart å styre unna en konkursbølge hittil, kan situasjonen endre seg raskt. Næringslivet står nemlig overfor et fjell av ubetalte regninger. Disse forfaller allerede i juni, og skaper dyp bekymring blant bedrifter og ekspertene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer