Fryktet forfall: Sviende nederlag

Oligark Mikhail Fridman har fått avslag.

STÅR FAST: Eiendommen til russiske oligarken Mikhail Fridman i London har fått bred medieomtale det siste året. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STÅR FAST: Eiendommen til russiske oligarken Mikhail Fridman i London har fått bred medieomtale det siste året. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Den sanksjonerte oligarken Mikhail Fridman (59) har kjempet en lang og innbitt kamp mot britiske myndigheter for å få tillatelse til å vedlikeholde sitt eget herskapshus i London.

Den fornemme boligen - med tilnavnet «Athlone House» - ble kjøpt av milliardæren for 65 millioner pund, og inneholder blant annet en enorm og kostbar kunstsamling med anslått verdi på nær 600 millioner norske kroner.

Fridman ba derfor om tillatelse til å bruke 30 000 pund, tilsvarende 400 000 norske kroner, i månedlige utgifter på å holde godset i stand. En utgiftspost på 1850 pund alene skal gå til kommunikasjonssystemer som styrer telefon, IT, lys, varme og sikkerhet.

Avslått

Det ville ikke Storbritannias sanksjonsansvarlige enhet (OFSI) gå med på. Ifølge Reuters forsøkte Fridman å ta avgjørelsen til retten, men i en skriftlig kjennelse torsdag avviste dommer Pushpinder Saini oligarkens sak mot OFSIN.

Dermed må den russisk-israelske forretningsmannen - så lenge han fortsatt er sanksjonert - se huset gradvis forfalle.

Fridman har bodd i Storbritannia i ti år, men flyttet til Israel i begynnelsen av oktober for å unngå sanksjonene. Det ble et kort opphold grunnet Hamas' brutale angrep. Nå har han tilhold i Russland.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Sanksjonene fungerer

Fridmans advokater ga sterkt uttrykk overfor dommer Saini at deres klient har et stort ønske om å returnere til Storbritannia.

Saini avviste innlegget og forklarte at «dette ikke vil være mulig» fordi oligarken er underlagt sanksjoner fra Vesten, som også innebærer reisenekt.

- Dette viser at våre økonomiske sanksjoner fungerer, skal en britisk myndighetsperson ha uttalt i forbindelse med avgjørelsen, gjengitt av Reuters.

- Vet ingenting

Mikhail Fridman har gjort en rekke framstøt i et forsøk på å fri seg fra sanksjonene.

Årsaken er hans koblinger til president Vladimir Putin. Oligarken selv har imidlertid ikke forståelse for hvorfor han er svartelistet, og hva EU ønsker å oppnå.

- Jeg har aldri vært i et statsselskap eller i en statsposisjon. Hvis de som leder EU tror at jeg, på grunn av sanksjonene, kan gå til Herr Putin og be ham om å avslutte krigen og at det vil funke, så er jeg redd vi alle er i skikkelig trøbbel. Det betyr at de som tar beslutningene ikke forstår noe av hvordan Russland fungerer. Og det er farlig for framtida, har han tidligere uttalt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer