Oleg Deripaska

Fryktet kollaps: - Overrasket

Oligarken som for et halvt år siden fryktet at Russland ville gå tom for penger, er nå langt mer optimistisk på hjemlandets vegne.

- KLART SEG BRA: Oleg Deripaska (55) mener Russland, ved blant annet å knytte tettere bånd til Det globale sør, har styrt unna økonomisk kollaps etter Ukraina-invasjonen. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB
- KLART SEG BRA: Oleg Deripaska (55) mener Russland, ved blant annet å knytte tettere bånd til Det globale sør, har styrt unna økonomisk kollaps etter Ukraina-invasjonen. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at president Vladimir Putin beordret en invasjon av Ukraina for halvannet år siden, har et nær sagt samlet Vesten reagert med knallharde straffetiltak mot Russland.

- Overrasket

Europa og USA har blant annet gått etter den russiske energisektoren, og har også sanksjonert personer og selskaper med tette koblinger til Putin og maktapparatet i Kreml.

Men Russland har etter forholdene klart seg greit, ifølge den styrtrike oligarken Oleg Deripaska.

Han er «overrasket» over hjemlandets motstandsdyktighet etter krigen, som han først trodde ville gjøre Kreml bankerott, melder Financial Times.

Dermed har han gjort helomvending - i mars i år fryktet han at Russland ville gå tom for penger.

Men ved å knytte sterkere økonomiske bånd til Det globale sør, og investere tungt i innenlandsk produksjon, har Moskva overlevd Vestens forsøk på å isolere russisk økonomi, er Deripaskas budskap.

- Jeg ble overrasket over at det private næringsliv har vært så tilpasningsdyktig. Jeg var mer eller mindre sikker på at opptil 30 prosent av økonomien ville kollapse, men det viste seg å være langt mindre, sier han til FT.

Ber om en annen løsning

Deripaska mener at Russlands enorme beholdning av naturressurser gjør det umulig for land som Kina og andre å vende dem ryggen. Landet er storprodusent av olje, naturgass, hvete og metaller.

Ifølge oligarken er det også en umulig oppgave for Vesten å få Russland til å snu ved hjelp av sanksjoner, skriver Reuters.

- Å tro at sanksjonene vil stanse krigen eller å få et regimeskifte eller på noen måte få oss nærmere en slutt på konflikten - nei. Vi må finne en annen løsning, sier han.

Det internasjonale pengefondet (IMF) anslår at russisk økonomi vil vokse med 1,5 prosent i år, og 1,3 prosent neste år. Putin er derimot langt mer optimistisk på egne vegne; han venter en vekst på 2,8 prosent i år, ifølge Euronews.

Sanksjonert: - Absurd

Den russiske milliardæren og metallmagnaten Deripaska har ifølge Forbes en formue på 2,5 milliarder dollar, som tilsvarer om lag 26,9 milliarder kroner.

USA innførte i 2018 sanksjoner mot Deripaska og andre innflytelsesrike russere fordi de skal ha profittert på en russisk stat som var involvert i «ondsinnede aktiviteter» rundt om i verden. Sanksjonene kom i kjølvannet av det USA mener er innblanding i det amerikanske presidentvalget i 2016. Deripaska omtalte sanksjonene som «grunnløse, latterlige og absurde», ifølge Reuters.

Han ble i kjølvannet av krigen sanksjonert av EU og Storbritannia for sine bånd til Putin. Deripaska har tatt opp kampen mot sanksjonene i retten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer