TRYSIL (Børsen): - Det har vært et mareritt. Jeg hadde virkelig ikke regnet med at det skulle ta så lang tid.
Drøye 15 minutters kjøring opp på fjellet og inn en tett granskog står 66 hunder i en stor luftgård. Hundene uler av glede, men slik har ikke de to siste åra vært for hundekjører og eier av Mountain King Sledehundkennel Terje Bråten.
I 34 år har han bygd opp bedriften, hund for hund, slede for slede. Så sa det stopp.
- Det begynte virkelig å gå på skinner, men så var det brått slutt, sier Bråten til Børsen.
Han sliter med å beskrive hvordan det har vært å livnære seg av turistnæringen under pandemien.
- Sesongene har vært langt unna det normale. Vanligvis er 90 prosent av kundene utenlandske turister. Når det har vært så stille, er det selvsagt noe du kjenner på, spesielt psykisk.

Venter rekordtall: - Endelig
Vurderte å gi seg
Bråten forteller videre at han har drevet med hundekjøring siden han var 16-17 år gammel. Nå er han 51.
- Jeg var inne på tanken om å gi meg. I en normal sesong har jeg opp mot 3000 gjester og forrige sesong sank antallet besøkende med rundt 70 prosent. Da er det lite motiverende å fortsette.
- Hva er det som har holdt deg gående?
- Det er jo fryktelig artig, samtidig er det jo livsverket mitt det er snakk om.

Tok opp lån
Også på Trysil Skishop har de hatt det tungt gjennom pandemien. For å overleve tok bedriften, som hovedsakelig livnærer seg på utleie av skiutstyr, opp et lån på 2,5 millioner.
- Uten det lånet hadde det vært vanskelig å overleve. Det har vært veldig tøft, sier daglig leder Vidar Eggen.
Han beskriver hvordan flere av de ansatte ble satt til å gjøre annet arbeid, slik at han ikke måtte si opp eller permittere noen.
- Noen ble gående og jobbe som snekkere. Samtidig som vi har gjort det vi kan for å spare, har vi vært nødt til å planlegge best mulig for når samfunnet åpner igjen. Det har vært en vond balansegang.

- Turbulent
Daglig leder i Destinasjon Trysil, Ida Dyreng, bekrefter at det er flere bedrifter i bygda som har hatt det tøft. Organisasjonen jobber for å ivareta interessene til over 200 bedrifter innenfor næringslivet.
- Det har vært turbulent helt siden starten. Både her og ved de andre vinterdestinasjonene i Norge livnærer de fleste seg på inntektene som kommer inn i perioden desember til april.

Samtidig forteller hun at nesten 80 prosent av de besøkende er utenlandske turister.
- For mange var det ekstra tøft da grensene var stengt.
- I grevens tid
Lørdag for ei uke siden valgte regjeringen å fjerne nesten alle de gjenværende smitteverntiltakene.
Det har fått både kenneleier Bråten og skiutleier Eggen til å få tilbake håpet igjen.
- Lettelsene kom i grevens tid. Danskene har hatt vinterferie denne uka og nå venter vi bare på at alt utstyret skal komme tilbake, slik at vi kan leie det ut til nordmennene som kommer nå, sier Eggen.
Han er også optimist med tanke på tida som kommer.
- Vi er positive, men selvsagt har vi en tanke om at det kan snu igjen. Det får vi uansett ta som det kommer. Det kan ikke bli svartere enn det allerede har vært.