Nato:

FT: Skal diskutere Stoltenberg-framtid

Ifølge Financial Times er det bred enighet om forlengelse av sjefsstillingen.

KAN FORLENGES: Mye tyder på at Jens Stoltenberg fortsetter som Nato-generalsekretær lenger enn planlagt. Foto: Thomas Coex /AFP /NTB
KAN FORLENGES: Mye tyder på at Jens Stoltenberg fortsetter som Nato-generalsekretær lenger enn planlagt. Foto: Thomas Coex /AFP /NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag er det Nato-krisemøte i Brussel, i forbindelse med den pågående invasjonen av Ukraina. Dagen markerer også én måned med krig i landet, og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skal tale i møtet.

Agenda for krisemøtet vil blant annet være hvordan Nato kan bistå Ukraina i å forsvare seg mot russerne, men tema vil også være hvorvidt generalsekretær Jens Stoltenberg skal bli værende i sjefsstillingen lenger, skriver Financial Times.

TV 2 erfarer at perioden vil bli utvidet med ett år.

Som kjent er han utnevnt til sentralbanksjef i Norge, og skulle etter planen være ferdig i Nato i september. Han skal i utgangspunktet tiltre rollen som sentralbanksjef i desember.

- Ingen enkel oppgave

Krigen har ifølge avisa med stor sannsynlighet utsatt planene, og FT melder at det er bred oppslutning blant toppene om å forlenge perioden.

- Vi synes Jens Stoltenberg har gjort en fantastisk jobb. Dag ut og dag inn har han spilt en sentral lederrolle for Nato. Stoltenberg er en stor ressurs for alliansen, sier sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan til FT.

Flere mener det er risikabelt å gjøre utskiftninger på toppen under Natos største sikkerhetstrussel siden den kalde krigen.

- Å bytte kaptein midt i en storm er ikke en enkel oppgave, det stemmer, sier Belgias statsminister Alexander De Croo til FT.

BYTTER JOBB: Jens Stoltenberg blir ny sentralbanksjef - det hadde han ikke sett for seg da han ble generalsekretær i Nato i 2014. Vis mer

Nederlands forsvarsminister, Kajsa Ollogren, mener at det «ikke er bra» å bytte ut sjefen i løpet av de kommende månedene. Hun forteller også at samtalene om erstatter tok slutt det øyeblikket krigen brøt ut.

- Det er viktig å ha noen vi alle kjenner og stoler på, og Stoltenberg er den personen, slår hun fast overfor finansavisa.

Flere anonyme kilder blant medlemslandene skal også støtte en forlengelse av Stoltenbergs periode.

Statsminister Jonas Gahr Støre fortalte pressen torsdag at Norge vil støtte forlengelse for Stoltenberg som Nato-sjef, hvis de allierte er enige om det.

Informerte Vedum

Stoltenberg sa selv til pressen onsdag at han overlot avgjørelsen til de allierte.

- Jeg konsentrerer meg om å forberede meg til toppmøtet i morgen, som finner sted den mest alvorlige sikkerhetssituasjonen vi har vært i på flere tiår, sa han.

Dette budskapet gjentok han da han møtte pressen i forkant av møtet torsdag. Han la til at han ikke hadde ytterligere kommentarer.

NRK meldte onsdag kveld at Stoltenberg hadde informert finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) om mulig forlengelse av Nato-stillingen.

- Det var en ren informasjonssamtale, der Stoltenberg informerte om at det hadde blitt en mer aktuell problemstilling på grunn av det som skjer nå, med den forferdelige krigen i Ukraina, sa han til statskanalen.

NY JOBB: Jens Stoltenberg blir ny sentralbanksjef, men først gjenstår et arbeid i Nato. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Nå er det Ida Wolden Backe som vikarierer i stillingen som sentralbanksjef. Hun var som kjent aktuell kandidat for toppstillingen, som altså gikk til Stoltenberg etter mye debatt.

Vedum forklarte at regjeringen avventer prosessen i Nato, og at det var for tidlig å si hvordan Finansdepartementet følger opp sjefsstillingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer