Kona til Borten Moe:

«#FuckØkokrim»

Kona til eks-statsråd Ola Borten Moe går hardt ut mot Økokrim på Facebook.

PÅ SLOTTET: Anna Ceselie Brustad Moe og Ola Borten Moe fra da sistnevnte var statsråd. Foto: Javed Parsa / NTB
PÅ SLOTTET: Anna Ceselie Brustad Moe og Ola Borten Moe fra da sistnevnte var statsråd. Foto: Javed Parsa / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et innlegg på Facebook går Anna Ceselie Brustad Moe, kona til tidligere statsråd Ola Borten Moe (Sp), hardt ut mot Økokrim:

«#FuckØkokrim», lyder Facebook-innlegget, som ble omtalt av Aftenposten først.

Mulig innsidehandel

Brustad Moe ønsker ikke å utdype kommentaren overfor Aftenposten, men i august åpnet Økokrim etterforskning om mulig innsidehandel etter Ola Borten Moes aksjeinvesteringer i Kongsberg Gruppen.

Investeringene skjedde like før regjeringen ga en milliardkontrakt til Nammo, et datterselskap av Kongsberg Gruppen.

- Særlig viktig er det fordi Ola Borten Moe var medlem av regjeringen da han kjøpte aksjene, og mistanken gjelder at han kan ha misbrukt opplysninger han har fått som politiker og regjeringsmedlem. Saken handler derfor også om tilliten til vårt politiske og demokratiske system, het det i en pressemelding fra Økokrim.

Saken, som først ble avslørt av E24, førte til at Borten Moe i juli gikk av som forsknings- og høyere utdanningsminister.

Fredag ble det klart at Økokrim ikke åpner etterforskning mot Sindre Finnes for aksjeinvesteringene han gjorde mens kona Erna Solberg var statsminister fra 2013 til 2021.

SLAPP ETTERFORSKNING: Økokrim vil ikke etterforske Sindre Finnes eller Erna Solberg. Foto: Naina Helen Jåma / NTB
SLAPP ETTERFORSKNING: Økokrim vil ikke etterforske Sindre Finnes eller Erna Solberg. Foto: Naina Helen Jåma / NTB Vis mer

Ikke siktet av Økokrim

Borten Moe har tidligere uttalt at han ønsker å bidra til Økokrims etterforskning. Han er foreløpig ikke siktet for noe straffbart.

I en tidslinje satt sammen av Kunnskapsdepartementet, har Borten Moe redegjort for når han kjøpte aksjer og i hvilke selskaper.

5. januar i år kjøpte han 1000 aksjer i Kongsberg Gruppen, som E24 først avslørte.

12. januar, altså ei uke etter, vedtok regjeringen å inngå en stor kontrakt med ammunisjonsfabrikken Nammo. Via et tredje selskap har Kongsberg Gruppen 25 prosent eierskap i Nammo.

Borten Moe var til stede på møtet der dette ble vedtatt, og har beklaget at han ikke allerede her erklærte seg inhabil. Dagen før vedtaket fikk Borten Moe og hans departement informasjon om at Forsvarsdepartementet planla å inngå en stor avtale med Nammo.

GIKK AV: Ola Borten Moe trakk seg som statsråd etter at aksjeinvesteringene hans ble kjent. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
GIKK AV: Ola Borten Moe trakk seg som statsråd etter at aksjeinvesteringene hans ble kjent. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Kjøpte flere aksjer

30. mars var det et nytt regjeringsmøte hvor kontrakten med Nammo var tema. Borten Moe erkjenner at han også under dette møtet burde ha erklært seg inhabil.

Seinest 11. juli kjøpte Borten Moe enda flere aksjer i Kongsberg Gruppen.

Kjøpet ble gjennomført dagen før Norge, under Natos toppmøte i Vilnius, annonserte at regjeringen ville donere enda mer avansert våpenmateriell til Ukraina.

Materiellet er til våpensystemet NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System), et luftvernsystem som også brukes rundt Det hvite hus i USA. Systemet er utviklet av Kongsberg Gruppen, i samarbeid med det amerikanske selskapet Raytheon.

Det er et underselskap av Kongsberg Gruppen, Kongsberg Defence & Aerospace, som produserer NASAMS.

Borten Moe hevder at han ikke kjente til informasjonen på forhånd, og at timingen var tilfeldig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer