Full arvekrig etter mystisk dødsfall

Oligark døde under mystiske omstendigheter like før jul. Nå skaper arveoppgjøret full familiesplid.

DØDE: Dmitry Zelenov, som har bygget opp en enorm formue på eiendom, skal ha falt ned en trapp i Antibes under ferietur med venner i desember. Han døde på sykehus kort tid etter. Foto: DR
DØDE: Dmitry Zelenov, som har bygget opp en enorm formue på eiendom, skal ha falt ned en trapp i Antibes under ferietur med venner i desember. Han døde på sykehus kort tid etter. Foto: DR Vis mer
Publisert

Like før jul ble den styrtrike forretningsmannen Dmitry Zelenov (50) funnet død under mystiske omstendigheter. Zelenov var på besøk hos venner i det franske ferieparadiset Antibes, da han pådro seg kritiske hodeskader.

Den russiske eiendomsmogulen skal ha begynt å føle seg uvel under en middag med venner, og forlot derfor selskapet tidlig, før han seinere ble funnet død ved enden av ei trapp.

50-åringen ble sendt til et sykehus i Nice, men livet sto ikke til å redde. Han ble erklært død 10. desember.

Og mens politiet har startet etterforskning av det som beskrives som en svært mystisk hendelse, har Zelenovs etterlatte havnet i full familiefeide over arven.

- Skikkelig galt

Ifølge internasjonale medier skal Zelenov ha vært god for 1,4 milliarder dollar da han gikk bort - en formue som primært skyldes eiendomsutvikling og andre investeringer.

Utfordringen nå er imidlertid at Zelenov, som etterlot seg kona Natalia og fem barn, ikke hadde skrevet et testament, ifølge Forbes. Dermed står familien uten en plan eller retning for hvordan verdiene skal fordeles.

Det har gitt grunnlag for det som kan bli en stygg konflikt i retten.

- Der det som regel går skikkelig galt i arveoppgjør, er når man ikke etterlater seg et testament eller en trust av noe slag. Det er lite informasjon å hente gjennom selskapene til Zelenov, sier advokat og partner i Karlin & Peebles, Michael Karlin, til Forbes.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Byttet lås

Bare to måneder etter at Zelenov ble funnet død, har enka Natalia og deres felles sønn, Michael Zelenov, saksøkt Dmitrys foreldre, en av hans døtre, samt en økonomisk rådgiver.

Natalia og sønnen hevder at de ovennevnte har tatt arveoppgjøret i egne hender og forsøker å stenge deres tilgang til luksusgodene.

Saksøkerne hevder blant annet at noen har byttet låsene på Zelenov og hans kones hjem i Moskva, i tillegg til andre fritidseiendommer, samt at luksusbiler er konfiskert.

Zelenovs foreldre har ikke besvart Forbes henvendelser.

Mystiske dødsfall

Eiendomsmogulen er en av minst tolv ultrarike oligarker som har mistet livet under mystiske omstendigheter siden krigen i Ukraina brøt ut.

Russerne skal blant annet ha falt fra vinduer, hoppet fra klipper eller begått drap og påfølgende selvdrap.

Tross voldsomme spekulasjoner, er det foreløpig ikke dokumentert noen direkte statlig involvering i noen av samfunnstopp-dødsfallene som har skjedd i 2022.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer