Full covid-krise: - Økonomien rystes

Landets nullsmittestrategi skaper hodebry og fortvilelse for økonomien og multinasjonale selskaper.

MILLIONBY: Innbyggerne i Shanghai får beskjed om at restriksjonene forlenges, som følge av spredning av omikronvarianten. Det får enorme følger. Foto: Imagine China / Rex / Shutterstock / NTB
MILLIONBY: Innbyggerne i Shanghai får beskjed om at restriksjonene forlenges, som følge av spredning av omikronvarianten. Det får enorme følger. Foto: Imagine China / Rex / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Mens store deler av verden tilpasser seg et liv uten coronarestriksjoner, tviholder Kina på nullsmittestrategien.

Tøffe grep

På kort varsel har myndighetene innført to runder med nedstenginger i landets største by etter folketall, Shanghai, med mer enn 26 millioner innbyggere.

De som bor øst i byen ble mandag for ei uke siden bedt om å holde seg hjemme. Årsaken var et større smitteutbrudd av omikron.

Torsdag fikk disse nyheten om at restriksjonene forlenges. Samtidig begynte restriksjonene å gjelde også for innbyggerne vest i byen, ifølge NTB.

Balanserer på «en knivsegg»

9006 smittetilfeller ble rapportert i byen søndag, og alle innbyggerne er nå underlagt en eller annen form for restriksjon, ifølge Bloomberg, som skriver at Kina nå balanserer på en knivsegg med sin coronastrategi.

En vedvarende nedstenging kan bli spesielt kostbar for verdens nest største økonomi, altså Kina. Rammet av tiltak er også landets finanssentrum.

Det har ført til at bedrifter får folk til å overnatte på arbeidsplassen for å holde hjulene i gang.

Men det begrenser seg ikke til Kina. Når byen er «nede for telling», har det også en evne til å sende sjokkbølger langt utover landets grenser.

Tiltakene har ført til store forsinkelser på havna i Shanghai. Det er verdens aller travleste containerhavn. Den håndterte fire ganger så mye trafikk som havna i Los Angeles i 2021, ifølge CNN.

Det er dårlig nytt for flyten i forsyningskjedene, som allerede er i en prøvet situasjon på grunn av blant annet Ukraina-krigen og andre faktorer.

Tesla rammet

«Økonomien rystes av nullsmittestrategien», skriver BBC, og viser til de mange multinasjonale selskapene som har sitt kinesiske fotfeste i Shanghai. Blant dem et enormt Disney-land og Teslas Kina-fabrikk.

Elbilgigantens Shanghai-produksjon ble lagt på is 28 mars. Den aktuelle fabrikken produserer Tesla-biler for det kinesiske markedet, og er i tillegg et viktig eksportknutepunkt.

De hadde håpet å gjenoppta produksjonen mandag, men har informert sine ansatte om at det ikke blir slik, ifølge CNN. Toppsjefen har selv offentlig uttrykt sin fortvilelse over situasjonen.

«Dette var et eksepsjonelt vanskelig kvartal på grunn av forstyrrelser i forsyningskjeden og Kinas nullsmittestrategi», meldte Tesla-sjef Elon Musk på Twitter, lørdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer