Full covid-krise: - Økonomien rystes

Landets nullsmittestrategi skaper hodebry og fortvilelse for økonomien og multinasjonale selskaper.

MILLIONBY: Innbyggerne i Shanghai får beskjed om at restriksjonene forlenges, som følge av spredning av omikronvarianten. Det får enorme følger. Foto: Imagine China / Rex / Shutterstock / NTB
MILLIONBY: Innbyggerne i Shanghai får beskjed om at restriksjonene forlenges, som følge av spredning av omikronvarianten. Det får enorme følger. Foto: Imagine China / Rex / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Mens store deler av verden tilpasser seg et liv uten coronarestriksjoner, tviholder Kina på nullsmittestrategien.

Tøffe grep

På kort varsel har myndighetene innført to runder med nedstenginger i landets største by etter folketall, Shanghai, med mer enn 26 millioner innbyggere.

De som bor øst i byen ble mandag for ei uke siden bedt om å holde seg hjemme. Årsaken var et større smitteutbrudd av omikron.

Torsdag fikk disse nyheten om at restriksjonene forlenges. Samtidig begynte restriksjonene å gjelde også for innbyggerne vest i byen, ifølge NTB.

Balanserer på «en knivsegg»

9006 smittetilfeller ble rapportert i byen søndag, og alle innbyggerne er nå underlagt en eller annen form for restriksjon, ifølge Bloomberg, som skriver at Kina nå balanserer på en knivsegg med sin coronastrategi.

En vedvarende nedstenging kan bli spesielt kostbar for verdens nest største økonomi, altså Kina. Rammet av tiltak er også landets finanssentrum.

Det har ført til at bedrifter får folk til å overnatte på arbeidsplassen for å holde hjulene i gang.

Men det begrenser seg ikke til Kina. Når byen er «nede for telling», har det også en evne til å sende sjokkbølger langt utover landets grenser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.