BERGEN (Dagbladet): Det har vært harde diskusjoner på Askøy etter at Tertnes Holding lanserte store planer om å bygge en svær internasjonal cruisehavn i Eidsvika.
Prosjektet har fått navnet Kildn, og planen er å lage verdens første nullutslippshavn for sjøgående passasjertrafikk. De vil også etablere en «fjordmetro».
Dette er en sak fra Dagbladet Bergen. Les alle saker her.
Siden 2020 har prosjektet møtt motstand fra innbyggere, politikere, Naturvernforbundet og også Bergens Tidende har tatt til motmæle i en lederartikkel.
En av de som virkelig har satt seg på bakbeina, er Jan Nordstrøm i Naturvernforbundet Askøy. Eidsvika er nemlig en såkalt LNF-sone - landbruks-, natur- og friluftsområde.
- Alt det forsvinner. Tertnes Holdning har vært misfornøyd med oss i Naturvernforbundet fordi vi ikke vil i dialog. Men vi vil la området være. Det er ikke rom for noe kompromiss. Det er helt umulig. Enten vinner vi og naturen eller så vinner de, sier han og legger til:
- Jeg håper at fornuften, altså naturvern, seirer, og at området kan brukes som i dag for framtidige generasjoner.

Ikke ønsket respons
Det er opprettet en egen Facebook-side mot prosjektet, Eidsvikas Venner, som har nesten 900 medlemmer. Lokalavisa Askøyværingen har fulgt saken tett. I midten av september i fjor var det en debatt om Kildn-planene på Askøy, hvor planene møtte stor motstand, ifølge lokalavisa.
For at planene skal bli realisert må Eidsvika omreguleres fra naturområde til havneområde. Flertallet i kommunestyret har ønsket å gå videre med saken. Ny arealplan skal behandles i juni og så skal saken på høring.

Reagerer på «giftpøl»: - Tragikomisk
Dagbladet møter Stein Lønne og Atle Kvamme i Tertnes Holding på kontoret i Åsane i Bergen. Her forteller de entusiastisk om prosjektet, men innrømmer at responsen har vært alt fra jubel til skepsis.
- Det som har vært utfordringen er at det pressen fanget opp bare var en ny cruisehavn og det har dessverre blitt hengende ved prosjektet. Utviklingen av et nytt utslippsfritt kollektivsystem har gått under radaren, og det har vi lidd litt under. Man låser seg til en oppfatning og evner ikke å endre på den underveis, sier Lønne.

Lønne forteller at de nå har bestemt seg for å justere bygningsmasse og plassering, nettopp for å redusere avtrykket i naturen.
- Nordstrøm har en spesiell kjærlighet til denne vika, og det skal vi ta på alvor, og vi skal berøre minst mulig natur. Det vil alltid være noen ulemper med denne typen tiltak, men samtidig er dette et viktig tiltak for å redusere biltrafikk, veistøv og behov for nye arealer til veier. Og hva taper vi om vi ikke gjør det? Hvor lang tid vil det grønne skiftet ta? Nordstrøm er ikke villig til kompromiss, og det er greit, men vi jobber med å gjøre inngrepet så lite inngripende som mulig.

- Til å grine av
- Urealistisk
Planene for Eidsvika er storslagne. I tillegg til å bidra til mer bærekraftig turisme ved å ha en cruisehavn utenfor Bergen sentrum, skal alt være nullutslipp og ren energi samt at en fjordmetro vil redusere biltrafikken og gjøre det lettere å komme seg rundt på Vestlandet.
Du skal kunne ta båt som alternativ til bybanen til Flesland lufthavn, for eksempel. Det skal gå raskt, være miljøvennlig og komfortabelt.

Det høres nesten for flott ut.
Bård Espelid i partiet Askøylisten er blant dem som mener det.
- Dette er i mine øyne et relativt urealistisk prosjekt. Jeg tror at det er noen bakenforliggende motiver som driver prosjektet. Det er å utvikle et større område til næring og bolig. Jeg skal ikke si at det er en form for kamuflasje, men isolert sett er det et urealistisk prosjekt, sier han til Dagbladet.
- Det er veldig beklagelig at man selger det inn som grønn omstilling samtidig som man raserer unike naturverdier, legger han til.

Lønne avviser på det sterkeste at det er noen baktanker med prosjektet, og understreker at det bare er snakk om havneformål. På havna skal det også være hotell og kontorer tilknyttet driften samt et «showroom» til turistene for å vise fram Vestlandet.
- Det er et luftslott i den forstand at ringvirkningene skal skape nye arbeidsplasser. Skal man da ta i betraktning det som kreves av ytterligere infrastruktur, vil det bli et betydelig inngrep og i strid med regionale føringer i forhold til areal og transportpolitikk, sier Askøylisten-politikeren.

Vil endre turist-Norge
- Positive effekter
Han er tydelig på at naturtap er en kostnad som må inn i bildet.
- På hvilke premisser skal den grønne omstillingen skje? Det gjelder å se hva som er realitetene. Det vil være en betydelig miljøkostnad å realisere dette, sier han, og påpeker at cruiseturismen ikke er bærekraftig.

Cruiseturismen i Bergen har i mange år plaget innbyggerne. Det som går igjen er at det er for mange på samme tid og samme sted, ved Bryggen, og at cruiseturistene fraktes rundt i bråkete og forurensende busser.
Tertnes Holdning mener at prosjektet kan gjøre noe med det.
- Masseturisme er et reelt problem. Samtidig ønsker regionen stadig flere turister og skal vi si at cruiseturistene ikke får komme eller skal vi fordele dem bedre, både geografisk og i tid? Får vi til prosjektet, kan noen av skipene legge til ute i Kildn og så kan turistene komme i mindre utslippsfrie båter gjennom hele dagen. Og så ta andre båter rundt om i Bergensområdet eller på Vestlandet. Det er mange positive effekter med dette, sier Lønne.
- Forstår dere at noen er skeptiske?
- Mange tror det er et luftslott. Det er naturlig når noen tør å satse så friskt som dette. Men det sa de om bybanen også, og om Dokken som nå er under utbygging. Derfor tenker vi at vi må jobbe målbevisst for å få til en holdningsendring, og spesielt hos de unge som tenker grønn transport, sier Kvamme.

Egen risiko
- Men hvorfor akkurat i Eidsvika?
- Det er fordi det er en eiendom vi disponerer som også ligger sentralt plassert midt i hovedleden nord/sør langs kysten, og i «rundkjøringen» der tre hovedleder møtes utenfor Bergen, forklarer Lønne.
Om alt går smertefritt for prosjektet, sier de at de kan starte byggingen neste år og dermed ha havna klar allerede i 2027. Tertnes Holding har lagt ned mye tid, penger og ressurser i et prosjekt de ennå ikke vet om blir godkjent og realisert.
- Ja, det har vi gjort på egen regning og risiko fordi vi har tro på at vi vil lykkes. Noen må ta bærekraft på alvor og tørre å ta sjanser for at det grønne skiftet skal skje.

- Ser helt jævlig ut
De påpeker at skepsisen også bunner i at folk ikke tror at dette kan finansieres. Det understreker de at de kan. Utfordringen, slik de ser det, er å få gjennom planprosessen på en god måte.
- Det er en del skjær i sjøen, som det alltid er i utbyggingsprosjekter, men det er om å gjøre å være mest mulig åpen om hva vi tenker. Få motargumentene så tidlig som mulig så vi kan ta vekk de motforestillingene. Hvorfor tror folk det er luftslott? Vi må se på hva vi kan gjøre med det. Folk er så grådig opptatt av å tenke på utfordringer og problemer. Jeg tenker at verden er full av muligheter, sier Lønne.