Full feriejubel: - Snart utsolgt

Høstferien kan bli den første ferien på lenge der nordmenn flest kan reise utenlands uten karantenekrav, håper Virke Reiseliv. Det er gode nyheter for mange.

STOR TRO PÅ HØSTEN: Langt færre nordmenn enn normalt kom seg til sydlige strøk i sommer. Nå kan imidlertid flere norske barnefamilier trygt planlegge høstferie i utlandet, mener Virke Reiseliv. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
STOR TRO PÅ HØSTEN: Langt færre nordmenn enn normalt kom seg til sydlige strøk i sommer. Nå kan imidlertid flere norske barnefamilier trygt planlegge høstferie i utlandet, mener Virke Reiseliv. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert

- Alt tyder på at mange vil ta høstferien i utlandet, sier leder Astrid Bergmål i Virke Reiseliv til NTB.

Tidligere denne uka varslet Helse- og omsorgsdepartementet at alle voksne i Norge vil ha fått tilbud om sin andre vaksinedose innen siste halvdel av september.

Flere kommuner har også framskyndet vaksinetimene til sine innbyggere, noe som betyr at nordmenn flest vil være fullvaksinert innen høstferien starter første uka av oktober. Det er gode nyheter for dem som lengter etter tur til utlandet.

- For dem som er fullvaksinert, er det ingen krav om karantene eller karantenehotell når man kommer tilbake til Norge etter ferien. Dermed er det uproblematisk for nordmenn som drømmer om høstferie i palmesus, å begynne planleggingen av utenlandstur denne høsten, sier Bergmål.

Statsminister Erna Solberg (H) og helseminister Bent Høie (H) mener at resten av Norges coronatiltak også kan bli opphevet i september om vaksineringen går som planlagt. Da vil man både kunne klemme, danse og leve normalt igjen. Det gagner også reisenæringen.

VANSKELIG: Athanasios Vyrinis, varaordfører og turistminister i Rhodos forteller at fjoråret var tøft for dem. Reporter: Øystein Andersen. Video: Nina Hansen. Vis mer

Etterspørselen øker

For når risikoen for innreisekarantene er ute av regnestykket, er det sannsynlig at også flere barnefamilier vil på reisefot igjen.

Reisebyråer som TUI har varslet at flere familier viser interesse for utenlandstur til høsten.

- I fjor hadde vi ikke kapasitet i høstferieukene på grunn av reiserestriksjoner fra Norge, så vi er veldig optimistiske i år, sier kommunikasjonsrådgiver Laura Aaltonen i TUI til NTB.

Den siste uka har søk etter reiser i høstferieuka hos reisebyrået økt med 50 prosent. Aller høyest på søkelista ligger populære feriedestinasjoner som Gran Canaria, Kreta og Rhodos.

- Vi kan se fra trafikken på nettsida vår at nordmenns interesse for utenlandsreiser stiger i takt med økende vaksinasjonsrater, forklarer Aaltonen.

Ifølge Virke Reiseliv er dette fordi flere barnefamilier tør å reise igjen når de voksne er fullvaksinert. Barna risikerer imidlertid tre dagers hjemmekarantene når de kommer hjem.

- Det er strålende nyheter for alle som drømmer om høstferie i Europa, sier Bergmål.

Ingrid Bergsåker-Aspøy og Magne Vestli er storfornøyde med årets feriedestinasjon. Video: Henning Lillegård. Reporter: Marlene Lundberg Holm Vis mer

Nesten utsolgt

Også flyselskapene ser positivt på høsten, og de opplever økt etterspørsel fra reisende.

I høstferien flyr SAS totalt 3900 flyginger, hvorav 800 er til utlandet.

- Det har lenge vært godt med bestillinger for seinsommeren og utover høsten, opplyser pressesjef John Eckhoff i SAS til NTB.

Det er en kapasitet på cirka 50 prosent utenlandsflyginger sammenliknet med 2019. Også Norwegian fryder seg over høstens bookingtall.

- Flere avganger er snart utsolgt for høstferien. Så det er absolutt ikke for tidlig å booke seg plass om bord, sier presseansvarlig Andreas Hjørnholm i Norwegian til NTB.

Flyselskapet har opplevd en kraftig økning i bookinger den siste tiden, men Hjørnholm anbefaler likevel nordmenn å vente til de har vært fullvaksinert i minst to uker før de reiser ut av landet.

- Flere krever at det går minst 14 dager fra andre vaksinedose til innreise. Det er forskjellig fra land til land og kan endres uten forvarsel, advarer han.

Reisende anbefales å følge med på oppdaterte reiseråd på EUs hjemmesider.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer