Brått fall på børsene:

Full forvirring etter «lynkrasj»: - Ekstremt

Et uforklarlig fall på europeiske børser mandag morgen blir møtt med full forvirring fra ekspertene. «Lynkrasjet» er det verste siden 2010, mener dansk ekspert.

UFORKLARING SJOKKFALL: Rett før klokka 10 mandag morgen stupte plutselig europeiske børser i det som blir beskrevet som en mystisk kollaps. Eksperter mener det mest sannsynlig er en menneskelig feil. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer
Publisert

- Det er ekstremt … Helt ekstremt.

Det er den klare dommen fra investeringsøkonom Per Hansen i Nordnet Danmark, som kommenterer den voldsomme børskrasjen i flere europeiske land mandag formiddag.

- Noen investorer kan kanskje ha fryktet at det hadde blitt skutt opp en atombombe fra Russland, før de solgte alt de eide, fortsetter Hansen.

I stedet var det snakk om et ekstremt sjeldent fenomen i finansmarkedene: Et såkalt «flash crash» - eller lynkrasj på godt norsk.

For rett før klokka 10 stupte plutselig europeiske børser generelt, og nordiske spesielt, i det som blir beskrevet som en mystisk kollaps.

Oslo Børs stupte

I Norge kunne man se det ved Oslo Børs. Hovedindeksen hadde startet dagen med fall, og lå lenge stabilt ned rundt én prosent. Men klokka 09.56 startet et dramatisk ras, hvor hovedindeksen stupte ned 4,83 prosent.

De samme kraftige fallene gjorde seg gjeldende på børser i hele Norden. Våre naboer i Danmark og Sverige så enda mer oppsiktsvekkende tall, med fall på rundt 8 prosent ved børsene i København og Stockholm.

Men stupet ble fulgt av en oppgang som var nesten like brå. Allerede 20 minutter etter at grafene begynte å peke nedover, var mye av det tapte hentet inn igjen på Oslo Børs, som klokka 10,45 «bare» var ned 1,64 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.