Brått fall på børsene:

Full forvirring etter «lynkrasj»: - Ekstremt

Et uforklarlig fall på europeiske børser mandag morgen blir møtt med full forvirring fra ekspertene. «Lynkrasjet» er det verste siden 2010, mener dansk ekspert.

UFORKLARING SJOKKFALL: Rett før klokka 10 mandag morgen stupte plutselig europeiske børser i det som blir beskrevet som en mystisk kollaps. Eksperter mener det mest sannsynlig er en menneskelig feil. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer
Publisert

- Det er ekstremt … Helt ekstremt.

Det er den klare dommen fra investeringsøkonom Per Hansen i Nordnet Danmark, som kommenterer den voldsomme børskrasjen i flere europeiske land mandag formiddag.

- Noen investorer kan kanskje ha fryktet at det hadde blitt skutt opp en atombombe fra Russland, før de solgte alt de eide, fortsetter Hansen.

I stedet var det snakk om et ekstremt sjeldent fenomen i finansmarkedene: Et såkalt «flash crash» - eller lynkrasj på godt norsk.

For rett før klokka 10 stupte plutselig europeiske børser generelt, og nordiske spesielt, i det som blir beskrevet som en mystisk kollaps.

Oslo Børs stupte

I Norge kunne man se det ved Oslo Børs. Hovedindeksen hadde startet dagen med fall, og lå lenge stabilt ned rundt én prosent. Men klokka 09.56 startet et dramatisk ras, hvor hovedindeksen stupte ned 4,83 prosent.

De samme kraftige fallene gjorde seg gjeldende på børser i hele Norden. Våre naboer i Danmark og Sverige så enda mer oppsiktsvekkende tall, med fall på rundt 8 prosent ved børsene i København og Stockholm.

Men stupet ble fulgt av en oppgang som var nesten like brå. Allerede 20 minutter etter at grafene begynte å peke nedover, var mye av det tapte hentet inn igjen på Oslo Børs, som klokka 10,45 «bare» var ned 1,64 prosent.

- Jeg kan ikke huske å ha sett noe så voldsomt siden 2010, sier Mads Zink, meklersjef i Danske Banks virksomhet i Danmark, til avisa Finans.

Lynkrasj

Han viser konkret til det voldsomme og hurtige stupet som startet på Chicago-børsen 6. mai i 2010, som siden har blitt beskrevet som et lynkrasj.

SJOKK: Lynkrasjet i 2010 ble møtt med stor forundring blant aksjetradere over hele verden, som her ved New York-børsen 6. mai i 2010. Arkivfoto: Timothy A. Clary / AFP / NTB
SJOKK: Lynkrasjet i 2010 ble møtt med stor forundring blant aksjetradere over hele verden, som her ved New York-børsen 6. mai i 2010. Arkivfoto: Timothy A. Clary / AFP / NTB Vis mer

Fallet var den gang så ekstremt at aksjer i konsulentgiganten Accenture ble omsatt for én cent. Merkevarekjempen Procter & Gamble så aksjekursen stupe med nær 40 prosent. Fallet ga seg da handelen på Chicago-børsen ble stoppet kortvarig. Etter et drøyt kvarter hadde kursene i stor grad hentet seg inn igjen, men forvirringen var komplett.

Det skulle ta nær fem år før britisk politi arresterte aksjetraderen Navinder Singh Sarao i London, på forespørsel fra FBI.

Fra gutterommet i Hounslow, vest i London, manipulerte han markedet med falske handler - noe amerikanske myndigheter mener var med på å drive fram lynkrasjet i 2010. Sarao risikerte opp mot 380 år i fengsel. Da dommen kom i 2020 hadde domstolen konkludert med at han skulle sone ett år i husarrest, ifølge Financial Times.

«Pølsefingre»

Som i 2010, klør ekspertene seg nå i hodet i forsøket på å forstå hva som utløste mandagens børsskred. Den rådende teorien er inntil videre at det sitter en bekymret aksjemekler et sted og forbanner størrelsen på sine pølsefingre.

- Mest sannsynlig er det noen som skulle selge noen nordiske aksjer som har rotet med tallene, slik at de har solgt vesentlig mer enn de skulle, som har ført til fallende kurser, sa investeringsdirektør Robert Næss i Nordea til Børsen tidligere mandag.

SANKSJONER: Guy Verhofstadt, belgisk parlamentsmedlem kom med en tordentale i EU-parlamentet mot sanksjonene som har blitt rettet mot Russland. Vis mer

Han får også støtte fra sine danske kolleger:

- Det var et «flash crash», hvor en eller annen hendelse resulterer i at det blir igangsatt et salg. Det kan være utløst av en feil, og når algoritmene sier at noe faller, så kan det plutselig komme salg i alle aksjer. Det er risikoen når det er så mange datamaskiner involvert i handlene, sier Zink til Finans.

Han får støtte fra Nordnets Per Hansen, som mener det mest sannsynlig er snakk om en menneskelig feil:

- Det er noen som har klart å gjennomføre en aksjehandel på et mye lavere nivå enn der aksjen eller aksjeindeksene egentlig befinner seg. Det som skaper panikk, er at noen har gjennomført en handel som baserer seg på en menneskelig feil, sier Hansen i en video Nordnet Danmark har publisert på Twitter.

- Aksjene har reddet seg inn igjen, og ligger noenlunde der de lå før det vi profesjonelt kaller et «flash crash», fortsetter han.

- Menneskelig feil

Anders Johansen, sjefstrateg i Danske Bank, mener det ikke finnes noen naturlig grunn til at børsen skulle falle så mye som den gjorde.

- Det handles på alle verdens børser fem dager i uka. Det er veldig sjelden at vi ser denne typen ting. Jeg har ikke opplevd noen tekniske feil så lenge jeg har holdt på, og som oftest skyldes det menneskelig feil, at det er noen som har lagt inn en feil. Jeg holder en knapp på det fortsatt, sier han til Børsen-TV.

- Hvor lang tid vil det ta før vi får vite hva det skyldes?

- Det er et godt spørsmål. Vet ikke. Kanskje finner man ut av det, kanskje finner man aldri ut av det. Det kan også være at noen går ut og innrømmer at det var de som gjorde feilen, fordi man skal bokføre et tap man må forklare. Det kan gå fort. Og kanskje får vi aldri svaret på hva som skjedde.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer