Nye coronaregler i Bærum:

Full forvirring etter skjenkegrep

Nå må du oppgi adresse for å få drikke alkohol i Bærum, men ingen kan svare på hvordan det skal kontrolleres.

HOLDER ÅPENT: Bærum kommune lar servingssteder holde åpent, men det er bare kommunens innbyggere som får slippe inn. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
HOLDER ÅPENT: Bærum kommune lar servingssteder holde åpent, men det er bare kommunens innbyggere som får slippe inn. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert

- Vi prøver å bruke både hodet og hjertet.

Det sier kommunaldirektør Bente Herdlevær til Børsen, etter at Bærum kommune tidligere torsdag vedtok nye coronaregler.

Mest oppsiktsvekkende var punktet om at det nå utelukkende er kommunens egne innbyggere som skal få lov til å gå på treningssentre eller spise og få servert alkohol ute.

- Vi ønsker å ha tillit til befolkningen. Tiltakene er allerede så inngripende, at vi må stole at folk har skjønt at dette må tas på alvor, sier kommunaldirektør Bente Herdlevær i Bærum kommune til Børsen.

MÅNEDENE FRAMOVER: Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, sier at man må belage seg på noen tøffe måneder, men at det finnes et lyspunkt. Reporter: Angelica Hagen. Video / Foto: Edward Stenlund / Håkon Mosvold Larsen . Vis mer

Kommunen vet med sikkerhet at flere har strømmet til kommunen når Oslo tidligere har stengt ned. For da Bærum åpnet kjøpesentrene 18. februar, økte mobiliteten til både Fornebu og Sandvika sentrum.

- Til tross for dette velger vi altså å holde åpent, men med strenge tiltak.

Helt konkret skal nå serveringssteder be gjestene om å oppgi telefonnummer og bostedsadresse, før de får slippe til i lokalene.

- Aner ikke

Daglig leder ved Restaurant Caspar i Sandvika, Monica Bølgen, er både positiv og forvirret:

- Jeg tenker at dette i utgangspunktet er et fornuftig grep av kommunen, men at selve gjennomføringa av tiltaket framstår litt komplisert. Vi fikk beskjed om dette seint i går kveld, og fikk konklusjonen nå, så dette er helt nytt for oss.

- Hvordan skal dere kontrollere dette?

- Jeg aner ikke. Rett og slett. Vi har ikke anledning til å undersøke at alle gjestene oppgir korrekt informasjon. Det blir jo som å drive politiarbeid.

Bølgen har allerede erfart at gjester ikke forteller sannheten.

- Det har vært enkelte tilfeller der gjester har løyet, eksempelvis om at de bor under samme tak. Da er det ikke hyggelig å se dem rett i øynene. Det er ubehagelig. Noen ser enklere på reglene enn andre, sier hun og legger til:

- FORNUFTIG: Daglig leder ved Restaurant Caspar i Sandvika, Monica Bølgen, synes kommunens nye grep er fornuftig. Foto: Privat
- FORNUFTIG: Daglig leder ved Restaurant Caspar i Sandvika, Monica Bølgen, synes kommunens nye grep er fornuftig. Foto: Privat Vis mer

- Det vi kan håpe på er gjensidig respekt. At vi sørger for at adressen på hver gjest skrives ned, og at resten av ansvaret faller på gjesten.

Bølgen etterlyser nå en veiledning fra kommunen.

- Vi ønsker å følge alle lover og regler, og må dermed vite hvilket ansvar som ligger hos oss.

RUNDE TRE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener det er en reell frykt for en tredje smittebølge i Norge. Vis mer

Har ikke svar i dag

Kommunen kan foreløpig ikke gi konkrete svar på hvilke sanksjonsmuligheter som finnes ved regelbrudd, hvordan kontrollen av bostedsadresse skal gjennomføres eller i hvilken grad politiet vil komme til å følge opp regelbrudd.

- Men det er sanksjonsmuligheter. Vi vil føre ordinære tilsyn med virksomhetene, som går på hvordan de overholder regelverket, og håper at det er tilstrekkelig. Alternativet hadde vært å stenge, og serveringsstedene er ikke tjent med det, sier kommunaldirektør Herdlevær.

- Vi har forsøkt å ha en tilnærming til regelverket som gjør at vi kan beholde arbeidsplasser og holde åpent, samtidig som vi opprettholder kommunens ansvar for forsvarlig smittevern, fortsetter hun.

- Serveringssteder gir uttrykk for forvirring rundt hvordan dette skal fungere i praksis. Hva er budskapet fra kommunen?

- De får i dag en invitasjon til et møte på mandag. Vi ber dem om å forberede spørsmål og komme med forslag til løsninger.

- Vi har stor tro på at vi vil finne svar på disse spørsmålene på mandag, sier hun.

- Heller strengt enn stengt

Herdlevær understreker at kommunen har gjort det de kan for å lytte til næringslivet.

- Vi opplever at de som drifter og eier serveringsstedene tar smittevern på alvor. Deres bønn er «heller strengt enn stengt», sier Herdlevær og følger opp:

- Vi har diskutert voldsomt om vi skal legge oss på samme linje som Oslo, Lørenskog og Lillestrøm, men så fant vi en egen løsning.

HURTIGTEST: Studenter i Oslo kan nå teste seg for corona på egenhånd. Dette kan overføres til andre sektorer, sier helsebyråd Robert Steen. Reporter: Angelica Hagen. Video: Edward Stenlund Vis mer

Kommunaldirektøren er imidlertid krystallklar på at det er smittetallene som legger føringer for tiltaksnivået, og at kommunen kan bli nødt til å snu brått.

- Tiltaksnivået kan snu veldig raskt. Det kan endre seg allerede i løpet av helgen, eller neste uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer