Full forvirring om handelskrig

Børsene reagerte spontant. Forholdet mellom Kina og USA mot nytt lavmål.

SPONTANT: President Donald Trump var raskt ute på Twitter etter at hans handelsrådgiver Peter Navarro uttalte at handelsavtalen med Kina er avsluttet. Foto: Tom Brenner, Reuters / NTB scanpix
SPONTANT: President Donald Trump var raskt ute på Twitter etter at hans handelsrådgiver Peter Navarro uttalte at handelsavtalen med Kina er avsluttet. Foto: Tom Brenner, Reuters / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Motstridende uttalelser og en serie av dementier kastet full forvirring over Trump-administrasjonens holdning til Kina i natt.

Det startet med at handelsrådgiver Peter Navarro på spørsmål fra Fox News kunngjorde at handelsavtalen med Kina «er avsluttet».

Vendepunktet

Navarro sa til TV-kanalen at vendepunktet kom da USA først ble informert om spredningen av coronaviruset etter at en kinesisk delegasjon hadde forlatt Washington etter å ha signert første fase av handelsavtalen 15. januar.

- Det skjedde på et tidspunkt der de allerede hadde sendt hundretusenvis av mennesker til dette landet for å spre viruset. Det var bare minutter etter at flyet tok av at vi først begynte å høre om viruset, sa Navarro.

Fastholder svekket tillit

Kort tid etterpå rykket president Donald Trump ut på Twitter der han tilbakeviste at handelsavtalen er skrotet.

- Handelsavtalen er intakt. Forhåpentlig vil Kina fortsette å etterleve betingelsene i den, skrev Trump.

Deretter rykket Navarro selv ut med et dementi av seg selv. Det vil si - han hevdet at uttalelsen var tatt ut av sin kontekst.

I en uttalelse gjengitt av Bloomberg sa handelsrådgiveren:

- De hadde ingenting å gjøre med fase én-avtalen, som fortsetter som før. Jeg snakket bare om mangelen på tillit vi nå har til det kinesiske kommunistpartiet etter at de løy om utspringet til Kina-viruset og påførte verden en pandemi, heter det i uttalelsen.

Børs-bevegelser

Børsene reagerte spontant med skrekk på Navarros første uttalelse. Den bredt sammensatte S & P 500-indeksen falt 1,6 prosent, før den hentet seg inn igjen.

Ved handelsdagens slutt endte Wall Streets toneangivende indekser opp i snitt med 0,8 prosent. Anført av Apple, Microsoft, Netflix og Amazon steg den teknologitunge Nasdaq-indeksen 1 prosent til en ny all-time high - den tjuende i år, ifølge CNBC.

Også investorene i Asia lot seg forvirre av de motstridende uttalelsene fra Det hvite hus. Etter en dag med store bevegelser endte de største indeksene opp 0,7 prosent, skriver Nordnet-analytiker Roger Berntsen i sin morgenrapport.

Corona-rammet

Forholdet mellom USA og Kina er uansett på et lavmål og mildt sagt surt etter at coronaviruset - som oppsto i Kina - har rammet USA hardt.

Tirsdag ble det bekreftet påvist coronasmitte hos ytterligere to i Donald Trumps valgkampapparat, noe som bringer totalen opptil åtte smittede medarbeidere.

Antall nye coronatilfeller per dag har økt til 26 000 i hele USA, opp fra rundt 21.000 for to uker siden. Til sammen er over 2,2 millioner amerikanere smittet, mens 122 000 har dødd.

President Donald Trump og regjeringen hans har flere ganger anklaget Beijing for å ikke være åpne om utbruddet, og torsdag i forrige uke truet Trump igjen med å kutte båndene til Kina.

Det skjedde etter samtaler mellom høytstående diplomater fra de to landene, hvorpå USAs handelsrepresentant uttalte at han ikke så det som reell mulighet til å skille de to landenes økonomier.

TRUMP I INTERVJU: President Donald Trump snakket om krisen i USA etter hendelsen med George Floyd. Video: NEWSMAX via NTB Scanpix Vis mer

De sist oppdaterte handelstallene fra Beijing viste et fall i handelen med USA på 12,7 prosent for mai, sammenliknet med samme måned i fjor. Kinas eksport til USA ble redusert med 14,3 prosent, mens importen av amerikanske varer falt med 7,6 prosent.

- Propaganda

Navarro-forvirringen skjedde for øvrig samme dag som USA klassifiserte ytterligere fire kinesiske medier som propagandakanaler - og dermed som utenlandske agenter.

VALGFUSK: President Donald Trump fyrer løs på Twitter. Vis mer

Det gjelder det statlige fjernsynet CCTV, Kinas statlige nyhetsbyrå China News Service og avisene Folkets Dagblad og Clobal Times. De fire føyes til en liste der det fra før av sto fem medier, inkludert nyhetsbyrået Xinhua.

- Disse er effektivt kontrollert av folkerepublikken Kina, sa utenriksdepartementets tapsperson Morgan Ortagus, ifølge The Guardian.

Ifølge nyhetsbyrået AFP vil de berørte mediene måtte melde inn opplysninger om sin stab i USA og eiendomstransaksjoner til utenriksdepartementet. Men det blir ellers ikke lagt hindringer i veien for deres journalistiske arbeid.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer