Putins datter:

Full forvirring om hemmelig svigersønn

Putins eldste datter Marias privatliv er godt skjult for offentligheten. Likevel finnes det en rekke opplysninger som knytter henne til nederlenderen Jorrit Faassen.

MEKTIG DATTER: Maria Vorontsova er utdannet innen medisin ved statsuniversitetet i Moskva. Her taler hun ved Nasjonalt medisinsk forskningssenter for endokrinologi i juli 2021. Foto: Dmitry Feoktistov/TASS/Sipa USA/NTB
MEKTIG DATTER: Maria Vorontsova er utdannet innen medisin ved statsuniversitetet i Moskva. Her taler hun ved Nasjonalt medisinsk forskningssenter for endokrinologi i juli 2021. Foto: Dmitry Feoktistov/TASS/Sipa USA/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I starten av april ble det kjent at amerikanske myndigheter innførte sanksjoner mot Vladimir Putins to døtre, Katerina Tikhonova (34) og Maria Vorontsova (36), fordi Det hvite hus mener de er med på å skjule verdiene hans i utlandet.

Maria og Katarina er Putins døtre fra hans tidligere ekteskap til Ljudmila Putina (64).

Putin har lenge forsøkt å holde familien sin unna offentlighetens søkelys. Da han ble verdenskjent president ble den oppgaven derimot vanskeligere, og litt og litt informasjon har kommet fram om familiemedlemmene i pressen.

Det er for eksempel flere opplysninger som tyder på at den eldste av de to døtrene, Maria, skal ha eller har hatt et forhold til den nederlandske mannen Jorrit Faassen (42).

EKS-PAR: Vladimir Putin og Ljudmila Putina var gift i nærmere 30 år, før de gikk hver til sitt i 2013. Foto: REX/NTB Scanpix
EKS-PAR: Vladimir Putin og Ljudmila Putina var gift i nærmere 30 år, før de gikk hver til sitt i 2013. Foto: REX/NTB Scanpix Vis mer

- Helt feil

Ifølge Current Time and Meduza, gjengitt i RFE/RL, en medieorganisasjon som jobber for å rapportere usensurerte nyheter i land der det ikke er fri presse, skal en adresse Faassen brukte i Moskva være registrert på skjøtet til en tomt i Amsterdam. De skal også ha funnet ut at det som skal ha vært Maria og Faassen bestilte mat til en adresse i et fasjonabelt leilighetskompleks i Moskva nær Kreml.

SYNGER: Et gammelt klipp av Vladimir Putin sirkulerer på sosiale medier etter invasjonen av Ukraina. Video: Youtube, Reddit. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Verken Maria eller Faassen har besvart henvendelsene om sitt forhold til Meduza and Current Time. I et intervju med en nederlandsk avis har han derimot benektet sitt forhold til Putins datter, ifølge RFE/RL.

– Det er helt feil, sier han, men bekrefter at han er russisk gift.

– Jeg er gift med en russisk kvinne. Vi har barn.

Maria er utdanna i medisin fra Moskvas statsuniversitet, og skal ha publisert vitenskapelige artikler under navnet Maria Faassen, ifølge avisa. Det er navnet Vorontsova hun bruker offentlig nå, som hun også er ført opp som i sanksjonslistene til USA og EU.

Gazprom-tilknytning

Det er ikke kjent hvordan Maria og Faassen ble kjent med hverandre. Den russiske avisa New Times har tidligere publisert et bilde som ble posta på sosiale medier på midten av 2000-tallet, som skal vise Maria som deltar på et kostymekarneval holdt i Leiden i Nederland til ære for den nederlandske dronninga. Leiden er Faasens hjemby.

PROTEST: Et bilde fra mars viser en tomt som angivelig tilhører Jorrit Faassen, i Nederland, der noen har satt ut et ukrainsk flagg. Foto: Remko de Waal/ ANP/ Sipa / NTB
PROTEST: Et bilde fra mars viser en tomt som angivelig tilhører Jorrit Faassen, i Nederland, der noen har satt ut et ukrainsk flagg. Foto: Remko de Waal/ ANP/ Sipa / NTB Vis mer

Et annet bilde, datert til 2005, som ble publisert i den nederlandske avisa Leidsch Dagblad, viser Faassen som henger opp et bilde på et vindu i Leiden, med en kvinne som likner veldig på Maria. I 2009 skrev den samme avisa at Faassen og Maria hadde flytta inn i en leilighet i en forstad til Leiden, som ofte blir omtalt som «Kreml-distriktet». Offentlige dokumenter viste at Faassen skal ha betalt 700 000 euro, ca. 6,7 millioner kroner, for leiligheten.

Ifølge The Moscow Times skal det ha skjedd en hendelse i november 2010 som knytter Jorrit Faassen til Kreml. Faassen skal da ha blitt banka opp av bankmannen Matvei Urin ved en motorvei i Moskva, og Urin skal noen timer etter hendelsen ha blitt arrestert av medlemmer av det russiske Federal Protective Service (FSB), Kreml-vaktselskapet som beskytter Putin og andre statsansatte. Urin skal ha sittet mer enn åtte år i fengsel, og bankene han kontrollerte skal ha gått konkurs.

På den tida ble Faassen omtalt som en av lederne i den statskontrollerte gassleverandøren Gazprom, men i 2016 ble han av New Times omtalt som Putins datters kjæreste.

I 2011 rapporterte den russiske avisa Vedomosti at Faassen jobba med eiendom i Gazprombank-Invest, en enhet i Gazprom, og at han seinere ble visepresident i Stroytransgaz, et annet datterselskap av Gazprom. Han skal da ha fått et kontor på 60 kvadratmeter og en Lexus, ifølge avisa.

Bryllupsinvitasjon

I 2020 oppdaget russiske reportere en database av millioner av mails som hadde blitt stjålet av hackere, deriblant e-poster fra og til Kirill Sjamalov. Sjamalovs far satt tidligere i styret til Bank Rossija, som har blitt omtalt som medlemmer av den russiske føderasjonens personlige bank. Sjamalov var tidligere gift med Marias yngre søster, Katerina Tikhonova, men de gikk fra hverandre i 2018.

I e-post-korrespondansen skal det ha kommet fram at Sjamalov sendte Faassen en kopi av en flybillett til Amsterdam i mai 2011, og Sjamalov skal også ha sendt Faassen en invitasjon til bryllupet mellom han og Katerina som ble holdt i 2013. En liste over bryllupsgjestene ble også lekka, der Jorrit Faassen og Maria Vorontsova sto oppført.

Ifølge Current Time and Meduza skal derimot forholdet mellom Maria og Jorrit ha tatt slutt. I 2019 skal Faassen også ha oppgitt at han var ugift i et nederlandsk eiendomsdokument.

Uklare bånd

Det har også kommet fram opplysninger som tyder på at Maria kan ha et forhold til en annen mann, russiske Yevgeny Nagorny. Han skal ha bånd til Russlands største private natur-gass-selskap, Novatek.

Ifølge Current Time skal russiske offentlige dokumenter vise at Nagorny kjøpte en luksusleilighet verdt minst 280 millioner rubler, som tilsvarer 3,5 millioner dollar, i 2020.

Likevel skal en database av e-post og telefonnumre hackere har fått tilgang til vise at det har blitt bestilt mat til Nagornys leilighet under navnet «Yury», som er et russisk kallenavn Jorrit Faassen har brukt. Telefonnummeret som ble brukt til bestillinga skal også være Faassens, mens et annet telefonnummer som ble brukt skal ha tilhørt en i FPS, Kreml-vaktselskapet. Navnet Maria Nagornya skal også ha blitt brukt til matbestillinger.

Yevgeny Nagorny skal ikke ha besvart Current Times henvendelser om saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer