Full forvirring om milliardyacht

I fjor ble luksusyachten «Amadea» beslaglagt av amerikanske myndigheter. Nå er de i full strid med russiske oligarker.

KONFISKERT: «Amadea» har seks dekk, helikopterlandingsplass, svømmebasseng og flere barer. Foto: AP Photo / Gregory Bull
KONFISKERT: «Amadea» har seks dekk, helikopterlandingsplass, svømmebasseng og flere barer. Foto: AP Photo / Gregory Bull Vis mer
Publisert

Den 348 fot lange luksusyachten «Amadea» ble i fjor beslaglagt av amerikanske myndigheter som et ledd i en aksjon mot Russlands businesselite.

Nå har det brutt ut full krangel om hvem som faktisk eier skipet, som er verdt over 300 millioner dollar, altså i overkant av 3,3 milliarder norske kroner.

Det skriver Wall Street Journal.

KONFISKERT: Luksusyachten «Amadea» har i månedsvis ligget til havn i San Diego under amerikansk flagg. Det viser satellittbilder, samt registre fra Marine Traffic, som Børsen har sett fra stedet. Foto: Sentinel-2 L2A / ESA
KONFISKERT: Luksusyachten «Amadea» har i månedsvis ligget til havn i San Diego under amerikansk flagg. Det viser satellittbilder, samt registre fra Marine Traffic, som Børsen har sett fra stedet. Foto: Sentinel-2 L2A / ESA Vis mer

Vil inndra båten

Søndag skal den russiske oljeoligarken Eduard Khudainatov ha gått til søksmål mot den amerikanske staten for å få superyachten, som han hevder er hans, tilbake. Det melder Bloomberg.

Myndighetene påstår derimot at «Amadea» tilhører den russiske oligarken og milliardæren Suleiman Kerimov, som i 2018 ble underlagt sanksjoner av det amerikanske finansdepartementet for angivelig å ha hvitvasket penger og unndratt skatt.

Mandag leverte de derfor sivilt krav til en føderal domstol i New York for å få båten inndratt.

Brukte skallselskaper

I begjæringen hevder amerikanske myndigheter at fartøyet har blitt forbedret og vedlikeholdt i strid med de gjeldende sanksjonene mot Kerimov, ifølge NBC News.

- USA tyr til denne handlingen etter en omhygelig og møysommelig innsats for å framskaffe de nødvendige bevisene som dokumenterer Suleiman Kerimovs tydelige interesse for «Amadea», og det gjentatte misbruket av USAs finanssystem for å støtte og vedlikeholde yachten til sin fordel.

Det sier Michael Khoo, meddirektør for en arbeidsgruppe i justisdepartementet som er rettet mot slike eiendeler, ifølge WSJ.

Justisdepartementet hevder videre at Kerimov skal ha skjult eierskapet sitt av båten gjennom ulike skallselskaper.

Skal ha krasjet luksusbil

Ifølge USA ble luksusyachten kjøpt av Kerimov, som ofte omtales som Russlands svar på «The Great Gatsby», i september 2021.

PUTINVENN: Suleiman Kerimov har representert republikken Dagestan i Russlands føderasjonsråd siden 2008. Foto: Sputnik / Sergei Savostyanov / Pool / REUTERS / File Photo
PUTINVENN: Suleiman Kerimov har representert republikken Dagestan i Russlands føderasjonsråd siden 2008. Foto: Sputnik / Sergei Savostyanov / Pool / REUTERS / File Photo Vis mer

Han er kjent for å arrangere ekstravagante fester i villaene sine på den franske rivieraen. Kerimov har i tillegg en anselig bilsamling, som blant annet omfatter en sjelden Ferrari Enzo. Denne skal han ha krasjet inn i et tre i 2006, skriver NBC News.

Ifølge Bloomberg Billionaires Index har oligarken en formue på 7,5 milliarder dollar, tilsvarende om lag 83 milliarder norske kroner. Han regnes som verdens 293. rikeste.

Kobles til Putin

Eduard Khudainatov, som hevder han er den egentlige eieren til «Amadea», er tidligere sjef i det russisk-statlige gasselskapet Rosneft.

- «Amadea» var et mål for de amerikanske myndighetene på grunn av sin størrelse, sin prakt og sitt russiske eierskap, og ikke på grunn av bevis for at den var involvert i noe kriminelt, står det i Khudainatovs søksmål.

Amerikanske myndigheter har imidlertid fastslått at oligarken bare fungerer som en såkalt «stråmann», og at han ikke har råd til vedlikeholdet av både «Amadea» og andre superyachter han hevder å eie.

OLJEOLIGARK: Eduard Khudainatov hevder han eier minst tre superyachter. Det sår amerikanske myndigheter tvil ved. Foto: AP Photo / RIA Novosti / Vladimir Rodionov / Presidential Press Service
OLJEOLIGARK: Eduard Khudainatov hevder han eier minst tre superyachter. Det sår amerikanske myndigheter tvil ved. Foto: AP Photo / RIA Novosti / Vladimir Rodionov / Presidential Press Service Vis mer

Ifølge Forbes mener de at han også fungerer som «stråmann» for superyachtene «Crescent» og «Scheherazade». Sistnevnte kobles til Russlands president Vladimir Putin.

Khudainatov er sanksjonert av EU, men foreløpig ikke av USA.

Dekkes av skattebetalere

Noe som imidlertid har vist seg å være en juridisk utfordring for USA og andre nasjoner, er at det ikke er en forbrytelse å være ilagt sanksjoner. De kan derfor bare fryse eiendelene slik at innehaverne ikke kan bruke dem.

Før myndighetene offisielt kan inndra en eiendel, som for eksempel en yahct, må de bevise at eieren har brutt loven.

Amadea har derfor i månedsvis vært fortøyd til havna i San Diego. I løpet av den tida har amerikanske myndigheter vært nødt til å dekke kostnadene for vedlikehold av yachten. Dette koster skattebetalere flere millioner dollar i året.

Beslaglagt på Fiji

Det var i fjor at superyachten, som er lengre enn en fotballbane, ble beslaglagt på Fiji av den amerikanske innsatsstyrken KleptoCapture.

Gruppa ble opprettet for å konfiskere og fryse luksusyachter, eiendommer, privatfly og andre eiendeler tilhørende russiske oligarker med bånd til president Vladimir Putin.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer