Alisjer Usmanov:

Full forvirring om oligark-villaer

Metall-magnaten nekter for å eie praktvillaer i England. Sanksjonene stanger mot oligarkenes eierskapspanser.

NÆR PUTIN-ALLIERT: Alisjer Usmanov med president Vladimir Putin. Foto: Aleksej Nikolskij / Sputnik / Kreml / NTB
NÆR PUTIN-ALLIERT: Alisjer Usmanov med president Vladimir Putin. Foto: Aleksej Nikolskij / Sputnik / Kreml / NTB Vis mer
Publisert

Invasjonen av Ukraina har nå pågått en måned. Vesten forsøker å straffe Russlands maktelite med knallharde økonomiske sanksjoner. Det er jaktsesong på russiske oligarkers luksuseiendommer i en rekke land, men de har vært forberedt lenge.

Alisjer Usmanov, som av EU beskrives som en av Putins favorittoligarker, har fått plass på svartelistene til både EU, USA og Storbritannia. Med det skal alle hans midler og eiendeler fryses.

Det som imidlertid har blitt ganske tydelig nå er at det ikke er noen enkel oppgave å slå fast russernes eierskap i et mylder av skallselskaper, stråmenn og skatteparadiser.

Likevel er det en rekke luksuseiendommer og yachter som kobles til styrtrike russere. Gravegruppa Organized Crime and Corruption Reporting prosjekt (OCCRP) er et samarbeid mellom en rekke nyhetsredaksjoner i flere land, og har satt seg fore å pirke i oligarkenes faktiske verdier.

De har blant annet gjort et forsøk på å gå Usmanovs rikdom i sømmene. Totalt mener de at han sitter på eiendommer til minst 3,4 milliarder dollar, tilsvarende 30 milliarder norske kroner.

Det inkluderer den georgianske villaen Beechwood og den herskapelige herregården Sutton Place, begge i England. Mer om det seinere.

UKRAINA-KRIGEN: Russlands utenriksminister Sergej med klar beskjed da han gjorde et engelsk intervju på russisk TV fredag 18. mars. Video: AP. Vis mer

Gynekolog med mystisk formue

Usmanov skal også eie et privatfly til 350 millioner dollar, samt hele 27 bankkontoer i den sveitsiske banken Credit Suisse med i overkant av to milliarder dollar - for å nevne noe.

Bankkontoene er imidlertid oppført under ukjente foretak, men OCCRP mener det er Usmanovs søster, Saodat Narzieva, som er den reelle eieren.

Det viser lekkede dokumenter fra banken, ifølge gravegruppa. Usmanovs representant hevder imidlertid noe annet.

- Vi nekter kategorisk for at Saodat Narzieva hadde besittelse eller kontroll over noen kontoer i sveitsiske banker på vegne av sin bror, og at hun heller ikke har underskriftskontroll over noen kontorer relatert til Usmanov, skriver vedkommende i et tilsvar.

Narzieva omtales som «verdens rikeste gynekolog», da OCCRP anser det som lite trolig at milliardene kommer fra hennes egen inntekt.

«VERDENS RIKESTE GYNEKOLOG»: OCCRP mener at Usmanovs søster, Saodat Narzieva, kontrollerer en rekke av hans kontoer i Credit Suisse. Foto: Saodat Narzieva/Facebook
«VERDENS RIKESTE GYNEKOLOG»: OCCRP mener at Usmanovs søster, Saodat Narzieva, kontrollerer en rekke av hans kontoer i Credit Suisse. Foto: Saodat Narzieva/Facebook Vis mer

Bank Suisse skriver at de ikke kan kommentere potensielle kundeforhold. En rekke andre internasjonale banker skal ha flagget transaksjoner knyttet til Usmanov som mistenkelige. Dette skal imidlertid bare være toppen av kransekaka.

- Trukket seg ut

Tilbake til England-eiendommene som er knyttet til Usmanov. Det skal nemlig vise seg å være svært vanskelig å fryse disse. Han har nemlig ikke skrevet under på noe skjøte i eget navn.

Hans talsperson sier til BBC at Usmanov ikke lenger er den reelle eieren av eiendommene, da disse skal ha blitt flyttet til såkalte truster som ikke kan bli endret eller opphevet etter at de er opprettet.

- Usmanov har trukket seg som mottaker av trustene og har donert sine rettigheter til familien, sier vedkommende.

Enkelt forklart kan han ha gjort eiendommene til en hodepine for myndighetene, da de kan være utenfor rekkevidde for sanksjonene.

- Det er veldig vanlig for personer med høy nettoverdi å strukturere både kommersielle virksomheter og personlige formuer på en måte som gir dem maksimal skatteeffektivitet. For at en enhet skal utpekes under sanksjoner må den eies eller kontrolleres av en sanksjonert person. Jo mer ugjennomsiktig og komplekse eierstrukturene er, desto vanskeligere er det å slå fast hvem som er eieren, sier advokat og sanksjonsekspert Michael O'Kane til BBC.

MYSTISK EIERSKAP: Alisjer Usmanov har vært koblet til Sutton Place i en årrekke, men kompliserte eierstrukturer gjør det vanskelig å identifisere den reelle eieren. Foto: Invicta Kent Media/REX/NTB
MYSTISK EIERSKAP: Alisjer Usmanov har vært koblet til Sutton Place i en årrekke, men kompliserte eierstrukturer gjør det vanskelig å identifisere den reelle eieren. Foto: Invicta Kent Media/REX/NTB Vis mer

Knyttet til Everton-eier

Kanalen har likevel klart å identifisere to truster som har eid England-villaene. De skal involvere en langvarig kompanjong av Usmanov, eieren av fotballklubben Everton, Farhad Moshiri. Han eier også aksjer i Usmanovs selskap USM, som var sponsor for Everton før invasjonen av Ukraina - som sørget for en terminering av avtalen.

Moshiri skal ha tilknytninger til to selskaper som tidligere har eid de to herskapshusene i England. Hans talsperson forteller imidlertid at han sluttet som direktør for det ene selskapet i 2016, og at han aldri har styrt eller kontrollert eiendommen i Surrey.

ALLIERT: Everton-eier Farhad Moshiri er koblet til flere av Usmanovs angivelige eiendomsprosjekter. Foto: Peter Byrne / Pa Photos / NTB
ALLIERT: Everton-eier Farhad Moshiri er koblet til flere av Usmanovs angivelige eiendomsprosjekter. Foto: Peter Byrne / Pa Photos / NTB Vis mer

BBC har også identifisert en annen eiendomskobling mellom de to.

En luksuseiendom i London ble i 2011 kjøpt av Usmanov for siden å bli solgt til et selskap tilhørende Moshiri. På 2000-tallet skal Moshiri ha overdratt en annen eiendom fra Usmanov, men «ikke for penger», skriver kanalen.

Leiligheten ble siden overført Moshiris søster, også denne gangen «ikke for penger».

I tillegg skal Usmanov eie yachten «Dilbar» og seks villaer på Sardinia.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer