Alisjer Usmanov:

Full forvirring om oligark-villaer

Metall-magnaten nekter for å eie praktvillaer i England. Sanksjonene stanger mot oligarkenes eierskapspanser.

NÆR PUTIN-ALLIERT: Alisjer Usmanov med president Vladimir Putin. Foto: Aleksej Nikolskij / Sputnik / Kreml / NTB
NÆR PUTIN-ALLIERT: Alisjer Usmanov med president Vladimir Putin. Foto: Aleksej Nikolskij / Sputnik / Kreml / NTB Vis mer
Publisert

Invasjonen av Ukraina har nå pågått en måned. Vesten forsøker å straffe Russlands maktelite med knallharde økonomiske sanksjoner. Det er jaktsesong på russiske oligarkers luksuseiendommer i en rekke land, men de har vært forberedt lenge.

Alisjer Usmanov, som av EU beskrives som en av Putins favorittoligarker, har fått plass på svartelistene til både EU, USA og Storbritannia. Med det skal alle hans midler og eiendeler fryses.

Det som imidlertid har blitt ganske tydelig nå er at det ikke er noen enkel oppgave å slå fast russernes eierskap i et mylder av skallselskaper, stråmenn og skatteparadiser.

Likevel er det en rekke luksuseiendommer og yachter som kobles til styrtrike russere. Gravegruppa Organized Crime and Corruption Reporting prosjekt (OCCRP) er et samarbeid mellom en rekke nyhetsredaksjoner i flere land, og har satt seg fore å pirke i oligarkenes faktiske verdier.

De har blant annet gjort et forsøk på å gå Usmanovs rikdom i sømmene. Totalt mener de at han sitter på eiendommer til minst 3,4 milliarder dollar, tilsvarende 30 milliarder norske kroner.

Det inkluderer den georgianske villaen Beechwood og den herskapelige herregården Sutton Place, begge i England. Mer om det seinere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer