TikTok kjemper mot klokka:

Full forvirring

- TikToks dager i USA er trolig talte, og neste skritt er å stenge.

Publisert

Tida er i ferd med å løpe ut for den kinesiske giganten TikTok i USA, etter at president Donald Trump undertegnet en presidentordre om å forby appen dersom den amerikanske delen av virksomheten ikke blir solgt.

I natt norsk tid ble det klart at den kinesiske eieren av den populære appen, selskapet ByteDance, hadde sagt nei til Microsoft.

I stedet sto selskapet Oracle, som er ett av få Silicon Valley-selskaper som åpent har støttet Trumps presidentordre, igjen som den eneste offentlige budgiveren på TikToks virksomhet.

I løpet av de siste timene har tonen fra amerikanske medier vært nærmest unison: Oracles bud er akseptert, de blir med det TikToks nye eier, og appen er sikret videre liv på amerikansk jord.

Så enkelt er det tilsynelatende ikke. For nå melder statlig kinesisk TV at nyheten avvises av ByteDance, ifølge NRK. Oracle har ikke kommentert saken.

Dermed råder det nå full forvirring rundt selskapets framtid i USA.

FJERNES: USAs president Donald Trump truer med å fjerne den populære appen TikTok, og flere kjendiser har nå begynt å ta farvel med følgerne sine. Video: TikTok Vis mer

Dype lommer

Microsoft, i samarbeid med butikkjeden Walmart, er blitt sett på som favoritten - med dypest lommer - til å kjøpe TikToks amerikanske virksomhet fra ByteDance.

I natt kom imidlertid kontrabeskjeden:

- Bytedance har i dag informert oss om at de ikke kommer til å selge TikToks amerikanske virksomhet til Microsoft. Vi er sikre på at vårt bud ville ha vært bra for TikToks brukere og samtidig ivaretatt nasjonal sikkerhet, heter det i en uttalelse fra Microsoft.

En talskvinne for Microsoft ønsker ikke å si hvorfor budet ble avvist, og TikTok har ikke svart på forespørsler om en kommentar.

TIKTOK KAN BLI FORBUDT: Videoappen Tiktok er populær i USA, men kan bli forbudt fra tirsdag dersom ikke den amerikanske virksomheten blir solgt til et amerikansk selskap innen den tid. Foto: Martin Bureau / AFP / NTB scanpix
TIKTOK KAN BLI FORBUDT: Videoappen Tiktok er populær i USA, men kan bli forbudt fra tirsdag dersom ikke den amerikanske virksomheten blir solgt til et amerikansk selskap innen den tid. Foto: Martin Bureau / AFP / NTB scanpix Vis mer

Krav fra Trump

Det var i begynnelsen av august at USAs president Donald Trump utstedte en presidentordre rettet mot moderselskapet til TikTok. Det kom etter ei uke med eskalerende trusler om å bannlyse appen i USA.

Ordren gikk ut med et krav om at transaksjoner mellom alle amerikanske selskaper eller personer og det kinesiske selskapet ByteDance, skulle forbys etter 45 dager.

Trump viste til USAs nasjonale sikkerhet, og krevde at kinesiske Bytedance måtte selge TikToks virksomhet i USA.

- USA må vise standhaftig handling mot eierne av TikTok for å beskytte vår nasjonale sikkerhet, skrev Trump i presidentordren.

20. september har 45 dager gått, og dersom salget ikke er på plass innen den tid vil appen i praksis bli forbudt i USA.

Så seint som torsdag forrige uke gjentok Trump tidsfristen.

- Vi kommer enten til å stenge TikTok i dette landet av sikkerhetsgrunner, eller så vil det bli solgt, sa Trump ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

- Det kommer ikke til å komme noen utsettelse av fristen, la han til.

- Trussel

Trump har tidligere omtalt TikTok som en nasjonal sikkerhetstrussel etter at spenningen mellom hans administrasjon og Kinas regjering har forverret seg.

- Denne datainnsamlingen truer med å gi det kinesiske kommunistpartiet tilgang til amerikaneres personlige og proprietære informasjon - potensielt slik at Kina kan spore lokasjonen til føderale ansatte og entreprenører, bygge mapper om personlig informasjon for utpressing og drive spionasje mot bedrifter, heter det videre i presidentordren, ifølge The Washington Post.

TikTok har avvist alle Trumps påstander om at de deler opplysninger om amerikanske brukere med kinesiske myndigheter, og har offentlig uttalt at data om brukere i USA lagres i USA, med backup i Singapore.

Det er fortsatt uklart nøyaktig hva som vil skje dersom et salg ikke blir gjennomført innen Trumps frist, men amerikanske medier melder at det er ventet at appen vil kunne forsvinne fra mobilgigantenes app-butikker i USA, og selskapets ansatte risikerer å ikke få lønn.

Den populære videoappen har over 100 millioner brukere i USA, og anslagsvis én milliard brukere globalt. TikTok har gått til sak mot amerikanske myndigheter og mener Trumps ordre er grunnlovsstridig.

Usikkert

Det er uansett usikkert om den ventede avtalen mellom Bytedance og Oracle, som det nå hersker usikkerhet rundt, er nok til å tilfredsstille amerikanske myndigheter. En anonym kilde sier til Wall Street Journal, som var først ute med nyheten om at Microsoft var avvist, at avtalen trolig ikke struktureres som et direkte salg.

Kina har endret sine eksportregler, og salg av kunstig intelligens krever godkjenning på regjeringsnivå. Mange mener TikToks algoritmer vil omfattes av denne regelen.

- TikToks dager i USA er trolig talte, og neste skritt er å stenge. Med mindre det blir noen endringer i ellevte time, styrer Bytedance rett mot myndighetenes frist, sier analytiker Daniel Ives i Westburn Securities. Han tror appen vil bli deaktivert i USA.

Ives sier et teknologipartnerskap kan innebære at Oracle leverer en teknologisk løsning som beroliger Trump-administrasjonen når det gjelder de nasjonale sikkerhetsaspektene rundt håndteringen av brukerdata.

Nå skriver også South China Morning Post, som viser til ikke navngitte kilder tett på forhandlingene, at ByteDance utelukker all salg av algoritmene bak appsuksessen. Videre hevdes det at et salg avhenger av at de potensielle nye eierne utvikler egen teknologi.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer