Grensehandel

Full grensejubel: - Går for rekord

Har stått i et mareritt. Nå er alt snudd på hodet.

18 MÅNEDERS TØRKE: For grenseaktørene har coronapandemien vært en brutal opplevelse. Nå kan næringslivet omsider slippe jubelen løs.Foto: Vidar Ruud / NTB

18 MÅNEDERS TØRKE: For grenseaktørene har coronapandemien vært en brutal opplevelse. Nå kan næringslivet omsider slippe jubelen løs.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Vis mer
Publisert

Da den norske regjeringen innførte karantene for alle nordmenn som reiste over svenskegrensa i juli, mistet grensebutikkene bortimot all inntekt over natta.

Blant de hardest rammede var Nordbysenteret i Strömstad kommune.

Senteret har i årevis vært en harryfavoritt blant mange nordmenn. Da coronakrisa for alvor traff Norge 12. mars i fjor, stupte omsetningen for grensedestinasjonen til katastrofale nivåer.

- For hele perioden med stengte grenser falt omsetningen med 97 prosent. Det er tilnærmet lik null, og er ikke noe å leve av. Tallene viser helt tydelig hvem vi er avhengig av. Det er nordmenn, sier senterleder Ståle Løvheim til Børsen.

- Hadde aldri trodd

Men etter 18 måneder i skyggenes dal, sto jubelen i taket da shoppingtallene for Nordbysenteret var klare forrige uke. For fasit viste en besøksvekst på én prosent, sammenlignet med samme uke i rekordåret 2019.

- Da vi så det så sto jubelen i taket her hos oss, sier Løvheim, som mener at de nå er «tilbake til normalen».

SVERIGE: Fredag åpnet regjeringen for flere nye regioner, nå har flere tatt turen til Charlottenberg. Reporter: Linn-Christin Marthinussen Video: Christian Roth Christensen Vis mer

- Etter 18 måneders tørke så er det veldig gøy å se at kundene kommer tilbake. De er her. Vi hadde trodd at det ville ta lenger tid å komme tilbake, så nå er vi kjempefornøyde med å se at det går langt bedre enn forventet, fortsetter han.

Likevel har han ikke glemt utfordringene som har ridd grensehandelen som en mare det siste året.

- Jeg kan nok ikke si at jeg kjenner at pandemifrykten har sluppet helt taket, men det eneste vi ser foran oss nå er at vi går for nye rekorder. Vi går for det allerede nå under julehandelen. Det er helt fantastisk å kunne ha de tankene i hodet nå.

- Beintøft

- For det har ikke vært enkelt å være i din posisjon det siste halvannet året?

- Det har vært beintøft, på mange måter. Men vi må være glad for at vi er skrudd sammen som vi er, at vi nå klarer å se framover og glemme det som har vært. Nå er vi tilbake på vinnersporet og vi kommer til å gjøre det beste ut av det.

Tilbakemeldinger fra det lokale næringslivet tyder på at det er flere aktører på svensk side av grensa som har grunn til å juble, forteller han.

- Nordmenn ser ut til å finne tilbake til gamle handlemønstre raskere enn vi hadde trodd, sier Løvheim.

TØRSTE: Rosemarie Gulbrandsen og Linda Solberg fra Sarpsborg fylte bilen da grensa åpnet igjen. Video: Nina Hansen / Dagbladet. Reporter: Øystein Andersen Vis mer

- Når jeg ser ut på parkeringsplassen her nå, så er det akkurat som det skal være. Vi er tilbake til 2019-nivå. Det har gått raskt for oss, med mye bemanning som skulle komme på plass og gamle rutiner som måtte friskes opp. Men etter et par sjokkuker, så er vi nå tilbake for fullt. Det er utrolig gøy.

- Fullt fokus

Selv om antallet besøkende har skutt i været, henger omsetningen fortsatt etter rekordåret 2019, da senteret hadde 4,7 milliarder kroner i omsetning.

Forrige uke omsatte senteret for 76 millioner kroner, mot 80 millioner samme uke i 2019.

Løvheim mener omsetningsfallet delvis henger sammen med at noen av butikkene på senteret har gått konkurs som følge av coronakrisen.

- Så er det nok også mange som reiser over fordi de er litt nysgjerrige, som følge av et oppdemmet behov. Men vi føler at vi er tilbake, med fullt fokus på den kommende julehandelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer