- Allerede i midten av januar talte vi 9000 bookinger for julebordsesongen. Et så høyt antall, så tidlig på året, har aldri skjedd før, sier Kay Henning Johnsen til Børsen.
Dyrtida sørger igjen for nye nødrop fra serveringsbransjen. Mens flere aktører får smertelig erfare at nordmenn bremser kraftig i forbruket, går det som det griner for ærverdige Engebret Café i Oslo.

Utelivsgigant konkurs
- Vi har nesten måtte ansette en egen person for å ta imot telefoner og beklage for at det er fullbooket, fortsetter Johnsen, som er eier og driver av restauranten.
- Måtte skuffe folk
Offisielt strekker julebordssesongen hos nevnte virksomhet seg fra midten av oktober til tredje helgen i januar. Engebret Café har kapasitet på 30 000 bestillinger i denne perioden.
Nå er det bare brødsmuler igjen.

Advarer: - Vanvittig konkursbølge
- Så tidlig som i juni måtte vi begynne å skuffe folk. Vi fikk veldig mange bookinger tidlig av gjester som ikke klarte å sikre seg et bord under fjorårets julebordsesong. Ellers har det tikket inn jevnt og trutt. Vi har noen tirsdager og mandager med ledig kapasitet, men ellers er det fullt.
Går mot rekord
Det er ikke bare julebordsbestillinger som har sørget for full jubel hos nevnte institusjon. Faktisk går det mot rekordomsetning i år.
- Vi har aldri omsatt for mer enn vi har gjort hittil i år og har tjent inn nesten fire millioner kroner mer enn på samme tid i fjor.
Resultatet smaker ekstra godt etter to brutale år med gjentatte nedstenginger under coronapandemien.
- Vi var jo stengt i ett år. Det var tungt, sier han.

Elleville priser på julebordet
- Rødt lys der framme
Johnsen bedyrer at han har mye å takke en rekordsvak krone for.
- Det har vi merket blant turistene. Før serverte vi alltid vann til danskene. Nå har vi servert øl og vin som aldri før. Fra januar kom alle nordlysturistene. Våren og sommeren var det smekkfullt med amerikanere.
- Det er fortsatt noe etterslep på rentehevingene. Er du bekymret for hvordan bildet vil males utover?
- Det er et lite rødt lys der framme, og det er noe vi må tilpasse oss. Foreløpig ser det bra ut, men det er klart at ting kan skje.

- Kjempeviktig
Daglig leder på tradisjonsrike Lorry, Jan Olof Andersson, er også spent på hvordan julebordsesongen vil utspille seg. Foreløpig har restauranten tilnærmet fullbooket alle helger framover.
- Bookingen ser bra ut, og holder stand mot tidligere år. Men så vet man aldri fasiten før sesongen faktisk er gjennomført, og om gjester for eksempel begrenser seg litt, slik at vi omsetter for mindre per hode enn tidligere, sier han til Børsen.

Stenger dørene
- Er dere bekymret for at nordmenn har et strammere grep om lommeboka?
- Det er klart at vi tenker på det, men det er vanskelig å vite. Jula er en kjempeviktig periode for oss med tanke på omsetning, så vi er spente. Nå gleder vi oss bare til en hyggelig julesesong.
Gikk over ende
Fredag forrige uke ble det klart at utelivskonsernet Flott er konkurs. Utelivstopp Karl-Henning Svendsen, gründer og medeier Noho-konsernet, tror ikke selskapet er alene og varsler store omveltninger i bransjen framover.

Stjernerestaurant: Alle ansatte sagt opp
- Jeg tror det blir veldig tøft for veldig mange fram mot jul, sa Svendsen til Børsen tidligere denne måneden.
Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv, bekrefter at bransjen preges av uro.
- Det er mye usikkerhet, sier Krohn Devold til Børsen.
- Økende pessimisme
Hun påpeker imidlertid at det foreløpig ikke er mer konkurser i utelivsbransjen enn normalt.

Stenger dørene: - Veldig tung dag
- Men alle har dårligere råd. Foreløpig er det bilbransjen, byggebransjen og varehandel som har tapt mest, men vi merker det vi også.
- Men du frykter ikke en konkursbølge i bransjen som Svendsen skisserer?
- Vi har ikke fått det hittil, men: Det er økende pessimisme i hele næringslivet, og det gjelder også reiseliv.