NHOs årskonferanse:

Full klinsj: - Provoserende

Milliardær Jens Ulltveit-Moe og Rødt-politiker Mimir Kristjansson røk i tottene på hverandre under fattigprat.

RYKENDE UENIGE: Jens Ulltveit-Moe og Mímir Kristjánsson i heftig diskusjon om nordmenn med dårlig råd under NHOs årskonferanse. Video: Anniken Aronsen / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag arrangeres næringslivshøydepunktet NHOs årskonferanse. Børsen fikk på vei inn pratet med investor og milliardær Jens Ulltveit-Moe, som kunne avvise at Norge var i krise.

Kort tid seinere tikket det inn en SMS fra Rødt-topp Mímir Kristjánsson, som var lynende uenig. Begge takket ja til å møtes i en av arrangementets pauser for å diskutere saken.

- Jeg får Marie Antoinette-vibber, åpner Kristjánsson med referanse til den franske dronningen som har blitt tilegnet det famøse, dog muligens falske, sitatet «om folk ikke har brød, kan de jo spise kake».

- Provoserende

- Det er ganske virkelighetsfjernt i en tid hvor over 100 000 norske husstander må oppsøke frivillig mathjelp for å få hverdagen til å gå rundt, og mange sliter med å betale lån og strømregninger, og inkassobransjen har slått alarm. Stadig flere sliter i Norge, da er det noe provoserende å høre noen som kan sies å ha god råd å si at det ikke er noe bekymre seg for, fortsetter han.

Det benekter ikke Ulltveit-Moe, som ifølge Kapital er god for 2,45 milliarder kroner.

- Det er riktig, jeg har kjempegod råd. Jeg har også ganske god økonomisk innsikt, og jeg ser på den totale norske økonomien, som går veldig bra. Det er ikke arbeidsløshet, som er et sentralt punkt. Vi er et land som er velsignet med en enorm finansformue. Også er det en gruppe, du sier 100 000 husstander, som har problemer, og sånn vil det være i et ethvert samfunn. Det skal man se på, men det betyr ikke at økonomien er dårlig, svarer investoren.

FATTIGKRANGEL: Investor Ulltveit-Moe under NHOs årskonferanse. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
FATTIGKRANGEL: Investor Ulltveit-Moe under NHOs årskonferanse. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

Støtteerklæring: - Sjelden så enig

Nils Kristen Sandtrøen sitter i finanskomiteen for Arbeiderpartiet, og har fått med seg Børsens intervju med Ulltveit-Moe tirsdag morgen.

- I det store og hele har Ulltveit-Moe rett. Det er sjelden jeg er så enig i det aller meste han sier, sier han til Børsen.

- Mitt hovedpoeng er at den lave arbeidsledigheten er veldig undervurdert. Jeg snakket med en bank i Innlandet i går, og de kunne fortelle at det er veldig lite mislighold av lån. Flere banker melder om det samme, sier han videre.

- Er dette en slags nødvendig kalddusj for de som har lånt til pipa?

- Folk på min alder, i midten av 30-åra, har vokst opp med at det er gratis å låne penger. De har ikke opplevd annet. Det har bidratt til at det er blitt tatt opp store lån. Men i historisk sammenheng er dagens rentenivå mer normalt enn svært lave renter, sier Sandtrøen.

- Konklusjonen er at det viktigste av alt er at folk er i arbeid. 130 000 flere har kommet i jobb med denne regjeringen. Nå gjelder det å sørge for at folk beholder jobben.

Sandtrøen påpeker også at den lave kronekursen bidrar til høyere verdiskaping i den eksportrettede industrien.

PROVOSERT: Mímir Kristjánsson langet ut mot Jens Ulltveit-Moe tirsdag. Her fra Rødts landsmøte i fjor. Foto: Carina Johansen / NTB
PROVOSERT: Mímir Kristjánsson langet ut mot Jens Ulltveit-Moe tirsdag. Her fra Rødts landsmøte i fjor. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer

Bil og mobil: - Luksusgoder

Også Kristjánsson er enig i at økonomien i det store bildet går godt i Norge, men understreker at det er stadig flere som sliter med å få endene til å møtes.

- Det er ingen trøst at økonomien går godt når du ikke har råd til å betale for mat i butikken. Jeg mener det store gir et falskt bilde, for inni der er det deler av Norge det aldri har gått bedre med. Luksusmarkedet setter nye rekorder hver eneste måned nå, fordi det er så mye penger i omløp. Men de som sliter med å betale for mat, strøm og bolig er ikke de som brukte for mye penger for fem år siden. De hadde dårlig råd da også, og nå er det de som må ta regninga for prisveksten, sier han.

Ulltveit-Moe på sin side mener at det i hovedsak dreier seg om prioriteringsproblemer og økonomisk planlegging hos dem som har dårlig råd.

- Dette er jo det klassiske trikset med å gråte for sin syke mor. Jeg så et regnskap på en som hadde 20 000 kroner i måneden å leve for. Han hadde 2-3000 kroner i utgifter på bil og 1500 for mobil og IT-tjenester. Da er det ikke rart man mangler penger til mat, det er snakk om prioriteringer. Dette er luksusgoder, mener milliardæren.

- Se deg rundt i verden

- Betyr det at du mener at de som har bil og mobil ikke er fattige?

- Ja, hvis du har bil og mobil synes jeg ikke du er fattig. Se deg litt rundt i verden da, svarer Ulltveit-Moe.

- Ja, men se deg rundt i Norge da, protesterer Kristjánsson.

- Det er masse penger i Norge som vi burde brukt på dem som har minst her, og selvfølgelig de som har minst i verden. At det alltid finnes fattigere mennesker i Somalia, er jeg ikke i tvil om. Det er mye verre å være fattigere der enn i Norge, men vi må jo kunne si at i et av verdens rikeste land, med en finansformue på 16 000 milliarder kroner, at vi kan stille litt høyere krav til myndighetene enn at vi har det så vidt bedre enn de har i fattige land, tordner politikeren.