Full kollaps: - Håpet forsvant i løse lufta

Forbrukertilliten i Tyskland stuper idet Russlands invasjon av Ukraina forverrer utsiktene for Europas største økonomi.

DYSTRE UTSIKTER: Europas største økonomi har fått reelt hodebry etter krigsutbruddet i Ukraina. Foto: Chitarra / Shutterstock / NTB
DYSTRE UTSIKTER: Europas største økonomi har fått reelt hodebry etter krigsutbruddet i Ukraina. Foto: Chitarra / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Europas klart største økonomiske maktfaktor, og en av Norges desidert viktigste handelspartnere, får nå brutalt erfare hvor raskt optimisme kan snu til kraftig pessimisme.

Håpet var at opphevelsen av coronarestriksjoner kunne sette fart på den tyske økonomien, men det håpet har sluknet etter invasjonen.

Forbrukerbarometeret fra GfK viser et tall på minus 15,5 prosent i april, mot minus 8,5 prosent i mars.

- I februar var det fortsatt store forhåpninger om at forbrukertilliten ville hente seg inn som følge av lettelser i coronarestriksjonene. Krigen i Ukraina fikk imidlertid dette håpet til å forsvinne i løse lufta, sier GfKs forbrukerekspert Rolf Buerkl til Reuters.

Uro

Forventningene om økt inntekt har falt med 25 prosentpoeng, til sitt laveste nivå siden januar 2009. Økt inflasjon skaper også uro for forbrukere, som frykter at høye energipriser vil spise opp kjøpekraften deres.

Tyskere er også langt mer pessimistiske om økonomiens generelle tilstand, og indikatoren falt med 33 prosentpoeng til minus 8,9 i mars, etter to måneder med framgang.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer