Full kollaps: - Håpet forsvant i løse lufta

Forbrukertilliten i Tyskland stuper idet Russlands invasjon av Ukraina forverrer utsiktene for Europas største økonomi.

DYSTRE UTSIKTER: Europas største økonomi har fått reelt hodebry etter krigsutbruddet i Ukraina. Foto: Chitarra / Shutterstock / NTB
DYSTRE UTSIKTER: Europas største økonomi har fått reelt hodebry etter krigsutbruddet i Ukraina. Foto: Chitarra / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Europas klart største økonomiske maktfaktor, og en av Norges desidert viktigste handelspartnere, får nå brutalt erfare hvor raskt optimisme kan snu til kraftig pessimisme.

Håpet var at opphevelsen av coronarestriksjoner kunne sette fart på den tyske økonomien, men det håpet har sluknet etter invasjonen.

Forbrukerbarometeret fra GfK viser et tall på minus 15,5 prosent i april, mot minus 8,5 prosent i mars.

- I februar var det fortsatt store forhåpninger om at forbrukertilliten ville hente seg inn som følge av lettelser i coronarestriksjonene. Krigen i Ukraina fikk imidlertid dette håpet til å forsvinne i løse lufta, sier GfKs forbrukerekspert Rolf Buerkl til Reuters.

Uro

Forventningene om økt inntekt har falt med 25 prosentpoeng, til sitt laveste nivå siden januar 2009. Økt inflasjon skaper også uro for forbrukere, som frykter at høye energipriser vil spise opp kjøpekraften deres.

Tyskere er også langt mer pessimistiske om økonomiens generelle tilstand, og indikatoren falt med 33 prosentpoeng til minus 8,9 i mars, etter to måneder med framgang.

Risikoen for en resesjon er reelt til stede, skriver GfK.

Dyster lesning

Nordmenns tro på egen og landets økonomi faller også som en stein etter Russlands invasjon av Ukraina. Forrige uke kom det fram at Forbrukertillitsindeksen (CCI) for Norge var på minus 20,0 poeng i mars, noe som er et historisk bunnivå.

- Russlands invasjon av Ukraina 24. februar sendte sjokkbølger i alle retninger. Den månedlige målingen av tilliten og forventningene til egen og landets økonomi, viser et historisk stort fall i mars, sier fagsjef for politikk og samfunn i Opinion, Henrik Høidahl, i en uttalelse fredag.

- Forbrukertilliten har aldri falt så mye på én måned, fortsatte han.

Den forrige bunnoteringen kom i april 2020, måneden etter at Norge stengte ned som følge av coronakrisa. Den var til sammenlikning på minus 13,3 poeng.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer