Tine og Q-meieriene

Full krangel: - Alvorlig situasjon

Tines melkemangel har utløst full ordkrig. Tine skal inn på teppet hos landbruksministeren i formiddag.

MANGEL: Norsk Melkeråvare, avdelingen i Tine med ansvar for markedsregulering, varslet nylig melkemangel i januar, februar og mars til tross for oppjusterte kvoter fra nyttår. Nå har konflikten med Q-meieriene syrnet. Foto: Gorm Kallestad / NTB
MANGEL: Norsk Melkeråvare, avdelingen i Tine med ansvar for markedsregulering, varslet nylig melkemangel i januar, februar og mars til tross for oppjusterte kvoter fra nyttår. Nå har konflikten med Q-meieriene syrnet. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Landbruksminister Geir Pollestad (Sp) har kalt inn Tine og Nortura på teppet tirsdag.

Han skal snakke med Tine 11.30, og Nortura klokka 16. Bakgrunnen er at Norge har mangel på egg og melk.

- Det finnes melk, og det finnes egg, men jeg er lite fornøyd med situasjonen. Tine har ikke gjort jobben sin godt nok, slår Pollestad fast overfor NTB.

For øyeblikket klarer ikke Tine levere nok melk - derfor må de importere melkepulver.

- Vi forventer en god og konstruktiv dialog rundt melkemangelen, og på møtet vil vi gi statsråden grundig informasjon rundt hvordan vi nå jobber for å komme tilbake til en normal forsyningssituasjon, sier kommunikasjonssjef Sindre Ånonsen i Tine til Børsen.

Han legger til at Tine har stor forståelse for at statsråden, og samfunnet ellers, etterspør tiltak.

Raser mot Tine

Tines melkemangel har utløst full krangel.

Konkurrenten Q-meieriene har reagert kraftig på det de mener er dårlig informasjon om melkemangelen. Tine har altså status som markedsregulator.

Det innebærer et ansvar for at alle markedsaktører har lik tilgang på informasjon om Tines aktiviteter - blant annet prognoser om produksjon og forbruk.

- Det er mulig vi kunne ha funnet ut av dette. Men da måtte vi overvåket postlister og nettsidene til Tine. Nå leste vi i avisa i desember at Tine ville importere melkepulver, sier Q-sjef Kristine Aasheim til Aftenposten.

Bøndene reagerer også. Både Tines egne bønder og Q-Meierienes bønder sier de kunne produsert mer om de hadde fått vite om problemet tidligere, skriver avisa.

Q-meieriene mener derfor Tine har brutt informasjonsplikten. Nå ber de Pollestad om å skille reguleringsselskapet, Norsk Melkeråvare, ut av Tine.

Avviser kritikk

Tine mener på sin side at Q-Meieriene har fått tilstrekkelig informasjon, skriver TV 2.

- Jeg tror Q-Meieriene har vært godt orientert om behovet for melk. Vi deler fortløpende prognoser med alle aktørene, og informerer om endringer i kvoter og kvotesystem, sier leder for Norsk Melkeråvare i Tine, Johnny Ødegård, til kanalen.

Ifølge Aftenposten viser Ødegård til en e-post sendt 30. november, der Mondelez, Kavli, Normilk, Scandza og Rørosmeieriet blir informert.

Q-meieriene mener denne e-posten er sendt til feil personer hos dem.

- Her må vi rydde i dialogen. Dette er en så alvorlig situasjon at det bør innkalles til møte i forkant med alle parter for å diskutere mulige tiltak, sier Aasheim.

Dette reagerer Tine sterkt på, og stiller seg derfor undrende til kommunikasjonsrutinene i Q-meierienes organisasjon.