Full krangel: - Helt feil

Gassprisene skyter fart etter det dramatiske kuttet. Peskov sier Russland sender så mye gass de kan.

- FEIL: Peskov avviser Vestens påstander. Foto: Alexei Druzhinin / AP / NTB
- FEIL: Peskov avviser Vestens påstander. Foto: Alexei Druzhinin / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag ble det kjent at Russland, nok en gang, skal gjøre et brutalt kutt i gassforsyningene til Europa. Onsdag ble det gjort alvor av trusselen.

Voldsomt byks

Onsdag flyter gass tilsvarende bare 20 prosent av den kritiske rørledningen Nord Streams kapasitet, og i kjølvannet skyter gassprisen i været.

Gassprisene steg med 12 prosent onsdag morgen, og har steget med mer enn en tredjedel denne uka fra allerede ekstremt høye nivåer, melder Financial Times.

Europeiske politikere har gjentatte ganger advart om at Russland kan stoppe gasstrømmen fullstendig denne vinteren.

Et slikt scenario vil være katastrofalt for Europa, som vil slite med å fylle gasslagre før vinteren. For Tyskland kan resultatet bli en dundrende resesjon.

Full turbin-krangel: - Maktspill

Grunnen til den reduserte kapasiteten på den kritiske rørledningen er en sanksjonsfast turbin som har vært til vedlikehold i Canada, ifølge det statlige russiske selskapet Gazprom.

Nå er leveransene strupt ytterligere - som følge av en ny turbin til reparasjon, hevder Gazprom.

Verken eksperter eller europeiske topp-politikere biter på turbinforklaringen til Russland. De mener det er andre årsaker til at gassflyten har blitt bremset, nemlig et politisk trekk for å gjengjelde Vestens sanksjoner mot Russland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.