Full krangel: - Helt feil

Gassprisene skyter fart etter det dramatiske kuttet. Peskov sier Russland sender så mye gass de kan.

- FEIL: Peskov avviser Vestens påstander. Foto: Alexei Druzhinin / AP / NTB
- FEIL: Peskov avviser Vestens påstander. Foto: Alexei Druzhinin / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag ble det kjent at Russland, nok en gang, skal gjøre et brutalt kutt i gassforsyningene til Europa. Onsdag ble det gjort alvor av trusselen.

Voldsomt byks

Onsdag flyter gass tilsvarende bare 20 prosent av den kritiske rørledningen Nord Streams kapasitet, og i kjølvannet skyter gassprisen i været.

Gassprisene steg med 12 prosent onsdag morgen, og har steget med mer enn en tredjedel denne uka fra allerede ekstremt høye nivåer, melder Financial Times.

Europeiske politikere har gjentatte ganger advart om at Russland kan stoppe gasstrømmen fullstendig denne vinteren.

Et slikt scenario vil være katastrofalt for Europa, som vil slite med å fylle gasslagre før vinteren. For Tyskland kan resultatet bli en dundrende resesjon.

Full turbin-krangel: - Maktspill

Grunnen til den reduserte kapasiteten på den kritiske rørledningen er en sanksjonsfast turbin som har vært til vedlikehold i Canada, ifølge det statlige russiske selskapet Gazprom.

Nå er leveransene strupt ytterligere - som følge av en ny turbin til reparasjon, hevder Gazprom.

Verken eksperter eller europeiske topp-politikere biter på turbinforklaringen til Russland. De mener det er andre årsaker til at gassflyten har blitt bremset, nemlig et politisk trekk for å gjengjelde Vestens sanksjoner mot Russland.

- Dette er et maktspill. Den tyske regjeringen ser ingen grunn til at Nord Stream 1-turbinen ikke skal kunne leveres til Russland, sier en talsperson for den tyske regjeringen.

Han mener den reduserte gassflyten innebærer at Gazprom ikke oppfyller sine kontraktsforpliktelser.

President Putins talsmann, Dmitrij Peskov, avviser dette og hevder Gazprom leverer så mye gass som mulig til Europa, og det er feil at kuttene i forsyningene er knyttet til EUs sanksjonsregime mot Moskva.

- Dette er en helt feil kobling, hevder Peskov, ifølge CNBC.

Han framholder at det er sanksjonsdrevne tekniske problemer med utstyr som hindrer dem i å eksportere mer.

- Sjakk med Europa

Gassanalytiker Ole Hvalbye i SEB er imidlertid krystallklar på at det ikke er tekniske årsaker til den reduserte gassflyten, men snarere et veldig bevisst spill for å opprettholde et politisk trykk.

- Putin spiller sjakk med Europa, sa Hvalbye til Børsen nylig.

Han viser til at når Putin holder igjen gassen, går prisene opp.

- Da finner han balansen på å tjene mest mulig penger på minst mulig gass. Det er spillet nå, sa gassanalytikeren og la til:

- Det er som han drar i en spak fram og tilbake. Det er ubehagelig, men det er det vi ser.

IMF slår alarm

Eksporten av gass fra Russland til Europa har blitt kraftig redusert over en periode, og siden april har gassflyten falt til rundt 40 prosent av nivåene fra i fjor.

Det internasjonale pengefondet skrev i sin kvartalsrapport World Economic Outlook, som ble sluppet tirsdag, at det hersker stor tvil om hvordan gassforsyningene blir i løpet av i år og neste år.

«Et fullstendig bortfall av eksport av russisk gass til europeiske økonomier i 2022 vil øke inflasjonen betydelig som følge av høyere energipriser. I Europa kan dette tvinge fram energirasjonering, noe som vil påvirke store industrisektorer og redusere veksten i euro-området kraftig i 2022 og 2023», lyder advarselen fra IMF.

Organisasjonen anslår at dersom gasskranene blir skrudd helt igjen i løpet av 2022 så vil prisen på gass øke med 200 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer