Full krangel om forklaring

Statsråd Torbjørn Røe Isaksen erkjente at han burde ha sett tidligere at noen av deltakerne på Nicolai Tangens seminar var der som privatpersoner og venner. Dette til tross for at Tangen hadde opplyst om det tre ganger.

TAR SELVKRITIKK: Tidligere næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, tar selvkritikk etter seminaret han deltok på i 2019. Video: Marte Nyløkken Helset, Dagbladet TV. 21. april 2020 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka tok statsråd Torbjørn Røe Isaksen selvkritikk på at han burde ha sett tidligere at noen av deltakerne på Nicolai Tangens seminar var der som privatpersoner og venner.

«Jeg fokuserte på at dette var en konferanse, men burde sett tidligere at noen av deltakerne var der som privatpersoner og venner. Det skaper uklarhet om arrangementet og fører til betimelige spørsmål i ettertid», uttalte han tirsdag etter å ha gått gjennom saken på nytt.

E-poster viser at Tangen gjorde Røe Isaksen oppmerksom på dette minst tre ganger: I én e-post direkte til Røe Isaksen i 2018, og to e-poster til statsrådens medarbeidere i 2019, skrev Nicolai Tangen at han inviterte venner til seminaret.

KONTROVERSER: Nicolai Tangen fikk jobben som sjef for oljefondet 26. mars 2020, men det har vært mye støy rundt den nye sjefen. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Røe Isaksen refses

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er kritisk til Røe Isaksens forklaring om hvorfor han dro på seminaret.

- Vi ser her at Torbjørn Røe Isaksen har fått et anfall av politisk motivert hukommelsestap. Og dette må ha inntruffet rett etter at han gjennomgikk sin egen korrespondanse med Nicolai Tangen, sier Moxnes til Børsen og fortsetter:

- Korrespondansen viser helt tydelig, uten noen som helst tvil, at til dette seminaret var det invitert folk som var privatpersoner og venner av Tangen. Derfor står det ikke til troende når Røe Isaksen i etterpåklokskapens klarlys sier at han burde sett dette tidligere. Dette betyr at Røe Isaksen stupte inn i dette samrøret med vidåpne øyne.

Finanspolitisk talsperson i Senterpartiet, Sigbjørn Gjelsvik, mener at statsrådens varsellamper burde har lyst.

- Alle varsellamper burde lyse hos Røe Isaksen når han får en slik invitasjon fra en hedgefondforvalter i London. Invitasjonen Børsen legger fram viser tydelig hva slags folk Røe Isaksen kunne forvente at var til stede. Røe Isaksens versjon har vært at han trodde det var et offisielt arrangement, mens Regjeringsadvokaten sier noe annet, sier Gjelsvik til Børsen.

- Helt urimelig

Børsen har forelagt statsråd Røe Isaksen kritikken, som slår hardt tilbake.

- Dette er en helt urimelig framstilling. I den redegjørelsen jeg ga på tirsdag viser jeg selv til at Tangen i første henvendelse skriver at han har invitert «ca. 100 bedriftsledere, opinion leaders og venner». Jeg har aldri sagt eller ment at jeg ikke visste at det også var venner av Tangen til stede. Det nevnes klart flere ganger i presentasjonen av konferansen. Men jeg er ikke venn av Tangen. Jeg hadde møtt ham to ganger før dette, rundt tre år tidligere, uttaler Røe Isaksen til Børsen.

Han understreker at han var på tjenestereise, «slik også Yngve Slyngstad var der på reise for Oljefondet, ikke som privatperson».

- Jeg deltok utelukkende som statsråd og nettopp derfor ble reise og opphold forberedt i departementet på helt vanlig måte. Jeg deltok ikke for å møte Tangens venner, men for å møte bedriftsledere og næringsliv.

Invitasjonen

Børsen har fått innsyn i e-postkorrespondanse mellom Nicolai Tangen, Torbjørn Røe Isaksen og deres medarbeidere i forbindelse med det mye omtalte seminaret «Back to University».

I mai 2018 sendte Tangen en e-post direkte til den daværende næringsministeren, og inviterte ham til seminaret. Allerede da opplyste han om at noen av de inviterte var venner av ham:

«Dette er en helg hvor jeg inviterer ca. 100 bedriftsledere, opinion leaders og venner til å komme tilbake til skolebenken for å lære mer om en rekke temaer», skrev Tangen til Røe Isaksen.

«Du kjenner allerede noen av mine norske venner som kommer, som f.eks. Henrik Syse, Fredrik Sejersted og Ulf Sverdrup, og jeg kommer til å inkludere dem i forskjellige paneler og kunne ha veldig lyst til å gjøre det samme med deg», opplyste Tangen.

Røe Isaksen svarte at dette var «en invitasjon som kan falle litt mellom stolene», men opplyste at han ville sjekke med departementet om seminaret var noe han kunne delta på «i offisiell kapasitet».

Uenighet i departementet

I desember 2018 mottok Røe Isaksen en mer formell invitasjon til seminaret fra dekanen ved the Wharton School of the University of Pennsylvania. Der ble det ikke opplyst at venner av Tangen var invitert til seminaret.

Røe Isaksen opplyste tirsdag til Børsen at nettopp denne invitasjonen gjorde at han oppfattet det mer som en konferanse enn et privat arrangement.

I sin første vurdering, anbefalte fagavdelingen for forskning og innovasjon at Røe Isaksen ikke skulle prioritere arrangementet, opplyste Isaksen tirsdag. Øverste administrative ledelse i departementet vurderte derimot at det var relevant for en næringsminister å delta.

- Det skjer nærmest ukentlig at politisk ledelse og fagavdeling har ulik vurdering av om et arrangement burde prioriteres eller ikke. Det kan det være ulike årsaker til, men embetsverket prioriterer ofte annerledes enn politikere, sa Isaksen.

Nye e-poster

Sommeren 2019 sendte Nicolai Tangen to nye e-poster om seminaret til Røe Isaksens medarbeidere hvor han igjen opplyste at han hadde invitert venner.

«As you know, the aim of the weekend is to bring together around 120 inspiring thought-leaders and friends to talk about some of the key issues of our time», skrev Tangen i en e-post 19. juni 2019.

To uker seinere - 5. juli 2019 - skrev Tangen følgende:

«The aim of the weekend is to rekindle a sense of discovery and intellectual engagement that, all to often, gets squeezed out of our busy lives. A great group of friends, opinion leaders and trusted colleagues - around 120 people in total - will gather together at UPenn, my alma mater, to share thoughts, ideas and an abundance of wonderful food and entertainment».

Kritiske

Rødt-leder Moxnes forklarer hvorfor han mener at det er et samrøre.

- Fordi han er statsråd, og det er noe man er fullt og helt, og alltid. En slik samling av private venner, ledende personer innen stat, politikk og medier er uryddig. Det skaper nettverk og skjulte påvirkningskanaler. Det kan virke som om statsråden har konstruert et program i USA for å rettferdiggjøre at han skulle dra på dette seminaret, sier Moxnes.

Senterpartiets finanspolitiske talsperson, Gjelsvik, krever at alle kort legges på bordet.

- Røe Isaksen har en stadig dårligere sak, og dette illustrerer ytterligere behovet for å få alle kort på bordet. Her er det behov for å rydde opp, og ansvaret for å rydde opp ligger på bordet til hans sjef, altså Erna Solberg. Det kommer stadig nye historier og opplysninger, hvor bildet som er blitt gitt fra Røe Isaksen blir endret, sier Gjelsvik.

Røe Isaksen forklarer

Overfor Børsen forklarer Røe Isaksen hva han mener er problematisk.

- Problemet med konferansen i ettertid, er at det framstår som uklart i offentligheten i hvilken rolle folk deltok. Noen var der utelukkende som private venner, men bidro likevel i programmet og ble presentert med titler, mens andre deltok utelukkende i kraft av sin profesjonelle rolle, som meg. Noen hadde kjent Tangen i 30 år, andre møtte ham for første gang, forklarer Røe Isaksen og tilføyer:

- Jeg kritiserer ikke andre, men det er dette jeg burde stilt flere spørsmål rundt slik at premissene for min deltakelse var enda klarere.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer