Svart Hotell:

Full krangel om prestisjehotell

Problemene har stått i kø for hotellprosjektet som har høstet internasjonal oppmerksomhet, skriver Avisa Nordland.

SPEKTAKULÆRT PROSJEKT: Svart Hotell har beveget seg langt ut på glattisen - og risikerer å aldri realiseres, mener sentral person. Foto: Snøhetta
SPEKTAKULÆRT PROSJEKT: Svart Hotell har beveget seg langt ut på glattisen - og risikerer å aldri realiseres, mener sentral person. Foto: Snøhetta Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjor skulle det Business Insider omtaler som «rett ut fra en sci-fi-film» stå klart nedenfor svartisen i Meløy kommune.

Siden 2018 har prestisjehotellet skapt oppmerksomhet i internasjonal presse, både på grunn av designet og plasseringen.

Ikke bare det - Svart Hotell skulle også bli verdens første energipositive hotell.

Det Snøhetta-tegnede hotellet har imidlertid latt vente på seg, samtidig som problemene har stått i kø, og nå er det full krangel om prosjektet, skriver Avisa Nordland.

Skal stå klart neste år

Allerede i 2019 ble samarbeidet med Snøhetta avsluttet, og manglende betaling og endrede forutsetninger ble oppgitt som årsak av det anerkjente arkitektkontoret.

I 2021 ble eiendomsselskapet Miris AS slått konkurs. Selskapet klarte ikke å bevise at det var økonomisk tilrettelagt for å innfri lånene det hadde tatt opp for å bygge luksushotellet.

OVERRASKELSESFEST: Tirsdag kveld var det duket for en spektakulær feiring av hotellkongen Petter Stordalen. Av hans mangeårige venn Christian Ringnes, får Stordalen en gave som kan smake. Reporter: Sofie Losen. Video: Nora Skavhaug. Vis mer

I mai i fjor kom nyheten om at hotellet skal stå klart i løpet av 2024, og at det skal drives av hotellkjeden Six Senses.

- Six Senses Svart tar oss til et helt nytt nivå når det gjelder å flytte grenser. Konseptet har blitt større enn selve prosjektet, da det vil gi et futuristisk utstillingsvindu for hva som kan oppnås når det gjelder bærekraft og energiløsninger, og derfor en blåkopi innenfor gjestfrihetsbransjen og utviklingssektoren generelt, sa administrerende direktør Niel Jacobs i en pressemelding.

Frykter hotellhavari

Nå står hotellet på nytt ved et veiskille, skriver Avisa Nordland.

De har intervjuet bulgareren Ivaylo Lefterov, som beskrives som en sentral person knyttet til hotellprosjektet. Han sier at han står i en «stor konflikt» med initiativtaker Jan Gunnar Mathisen - som eide konkursrammede Miris AS.

- Potensialet for at alt går galt, er nå svært stort på grunn av situasjonen etter konkursen i Miris og det som angår Jan Gunnar Mathisen personlig, sier han til avisa.

Petter Stordalens nye luksushotell på Solli plass er renovert i nært samarbeid med byantikvaren. Smijernsporten med hakekors fra trettitallet måtte de beholde. Reporter: Linn-Christin Marthiniussen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Han frykter at hotellplanene skal gå til grunne, noe som i så fall vil koste Meløy kommune 250 nye arbeidsplasser.

Mathisen er idømt konkurskarantene fram til oktober neste år. Han er i dag eier av Svart Eiendom AS, som har tatt over hotellprosjektet.

Han og en gruppe arbeidere har gått til Namsmannen med et krav om nesten en million euro, som de hevder er betaling for utført arbeid som markedsføring, interiørdesign og finansiell planlegging - for å nevne noe.

Lefterov, som tilhører en familie som kjent i Bulgarias hotellbransje, forteller at han frykter for sitt eget rykte og karriere.

Avviser millionkrav

Mathisen selv avviser anklagene på det sterkeste.

- Kravet vi har mottatt er helt uten rot i virkeligheten og er avvist. Det finnes ingen avtaler med Svart Eiendom AS som sier noe om godtgjørelse til han eller noen av hans partnere.

Hva som skjer videre med realiseringen av hotellet, er han vag på.

- Svart har like stor interesse som tidligere og vi har lagt bak oss de feilgrepene som er gjort i prosjektet. Videre er vi ikke innblandet i noen konkurs eller andre rettslige prosesser der det har vært knyttet noe usikkerhet til rettighetene til tomta. Selvfølgelig blir det trøbbel når det blir slik situasjonen har vært, men med et stort problem vil det også dukke opp mange nye muligheter, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer