Full krangel om «solskinnsvakter»: - Utnyttelse

Avlyste og ulønnede vakter når uteserveringen rammes av regn utløser full krangel. «Helt greit», mener noen. «Hårreisende», mener andre.

SOL BETYR LØNN: Uteserveringsbransjen er væravhengig, og det blir lønningene til de ansatte også. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock/NTB
SOL BETYR LØNN: Uteserveringsbransjen er væravhengig, og det blir lønningene til de ansatte også. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

«Solskinnsvakter», der ansatte i serveringsbransjen bare får jobb og lønn om det er sol, er vanlig praksis ifølge både NHO og Fellesforbundet. De er imidlertid veldig uenige rundt lovligheten av praksisen.

Onsdag kunne Børsen fortelle om arbeidsforholdene på Hamar Beach Bar, en uteservering der ansatte får kansellert vaktene sine om det regner, uten full kompensasjon for den tapte inntekten.

- Bindene hvis vi ikke avlyser

- Noen er helt væravhengige, og da må det være greit, sier direktør for arbeidslivspolitikk og leder i juridisk avdeling i NHO Reiseliv, Magne Kristensen.

Advokat i NHO Reiseliv, Kjell Ola Berg, hevder også at solskinnsvakter er lovlig for ansatte på ekstrahjelp-kontrakter.

- Hele poenget med ekstravakter er at dette forutsettes å være en lovlig midlertidig arbeidsavtale. Det vet man i prinsippet ikke før kort tid forut, det vil si når man har noenlunde oversikt over været. Godt vær betyr behov, mens dårlig vær betyr fravær av behov. Man kan derfor, for eksempel, avtale at dersom det blir godt vær så ansetter vi deg midlertidig på fredag. Denne intensjonsavtalen blir en bindende avtale med mindre vi avlyser denne innen torsdag kl. 23, sier Berg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.