Krigen mellom Israel og Hamas skaper spenninger mellom McDonald's restaurantfilialer i Midtøsten.
McDonald's i Israel har tilbudt 50 prosent rabatt til soldater og medlemmer av landets sikkerhetsstyrker etter at den pågående krigen brøt ut tidligere i oktober.
Donerer mat
Ifølge McDonald's Israels konto på meldingstjenesten X, tidligere kjent som Twitter, har de gitt ut over 100 000 gratis måltider til personer bosatt i grenseområdene til Gaza, samt israelske soldater.
- McDonald's Israel vil fortsette å rapportere alle som angriper selskapet på nett, og som sprer falske nyheter og løgner mot våre tusenvis av ansatte, skriver McDonald's Israel.
Samtidig har hurtigmatkjedens avdeling i Kuwait uttalt seg til støtte for befolkningen i Gaza.
- Vi nekter kategorisk for alle påstander som stiller spørsmål ved vår arabiske og kuwaitiske identitet, skriver McDonald's Kuwait på samme meldingstjeneste.
Tar avstand
Operatøren som driver McDonald's i det arabiske landet, Al Maousherji Catering Company, har forfattet meldingen. I denne tar de avstand fra McDonald's Israels handlinger.
- Det var ikke en global beslutning, og det var heller ikke godkjent av noen andre operatører i regionen, skriver de.
Også McDonald's i Pakistan har kommet med liknende uttalelser på X.
Så langt har hurtigmatkjedens operatører i de to landene, samt Tyrkia og en rekke andre land i Midtøsten og Nord-Afrika, donert nødhjelp til Gaza, ifølge Washington Post.
Til CNN sier Andrew Gilman, ekspert i krisekommunikasjon, at krangelen som utspiller seg er en innbakt risiko i hurtigmatkjedens forretningsmodell.
- En byrde
McDonald's er en franchise, som innebærer at de lokale filialene er frittstående selskaper.
- Kjeden har kontroll over merkevarestandarder, maten som serveres og standarden på servicen. Men det systemet kommer ikke til å fortelle en franchisetaker at de ikke skal ta stilling i krigen i Israel, sier Gilman til CNN.
Samtidig understreker han at mange kunder verken er klare over eller interessert i skillet mellom selskapet globalt og lokale avdelinger.
- I fredstid er det nettopp merkevaregjenkjennelsen som gjør dem attraktive. Nå kan nettopp dette bli en byrde, sier Gilman til CNN.
McDonald's globalt har ifølge den amerikanske nyhetskanalen sagt lite om konflikten.

- Norge må velge
Boikott
Selskapet har ifølge CNN uttalt at de prioriterer sikkerheten til sine franchisetakere i regionen, og at de donerer en million dollar til Røde Kors og Verdens matvareprogram (WFP) for å hjelpe folk i regionen.
Tross donasjonene har det vært tilfeller av vandalisme mot McDonald's i arabiske land, melder Washington Post. I Egypt, ett av landene der hurtigmatkjedens lokale operatør har donert penger til Gaza, har flere tatt til orde for boikott av McDonald's.
- Uansett hvor tydelig de lokale operatørene klargjør sitt syn, er angrep en risiko for de lokale restaurantene, påpeker Gilman overfor CNN.
Han mener McDonald's på globalt nivå også må overvåke dette.