Full krise: På konkursens rand

Tupperware er noe de aller fleste nordmenn har et forhold til, men nå kan det være slutt for det tradisjonsrike selskapet.

NÆR KONKURS: Det finnes Tupperware-produkter i så godt som alle hjem i Norge, men nå nærmer selskapet seg konkurs. Foto: AP Photo / Garrett Cheen / NTB
NÆR KONKURS: Det finnes Tupperware-produkter i så godt som alle hjem i Norge, men nå nærmer selskapet seg konkurs. Foto: AP Photo / Garrett Cheen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Aksjene til Tupperware falt mandag med 49 prosent etter at selskapet meldte om akutt kontantmangel og risiko for at driften opphører.

Kursen på aksjer falt til 1,24 dollar, det laveste på tre år for det amerikanske selskapet, som er kjent for kjøkkenutstyr og plastbokser til oppbevaring av mat.

I løpet av det siste året har aksjekursen falt hele 90 prosent.

Likviditetskrise

Tupperware, som ble grunnlagt av Earl Tupper i 1946, forsøker å komme seg ut av en likviditetskrise. De sier i varselet at de har leid inn «finansrådgivere for å hjelpe til med kapitalstrukturen og avhjelpe selskapets tvil om evnen til å fortsette driften».

- Selskapet gjør alt i sin makt for å dempe effekten av nylige hendelser, sier toppsjef Miguel Fernandez i en uttalelse.

Boller, tallerkener og matbeholdere fra Tupperware sto for en revolusjon innen husholdningsvarer og ble et symbol på velstandsveksten i etterkrigstida.

- Skarp nedgang

Det er ikke få norske hjem der det har blitt avholdt Tupperware-fester. En kan nesten si at det er umulig å være oppvokst på 90-tallet, uten at mor i huset avholdt et Tupperware-party der kjøkkenproduktene ble vist fram og solgt.

Det har vært en viktig del av forretningsmodellen, og det er også en del av problemet for selskapet. De har ifølge Neil Saunders, detaljhandelsanalytiker og administrerende direktør i GlobalData Retail, opplevd en «skarp nedgang i antall selgere».

Samtidig omtaler han Tupperware som et «merke som fortsatt ikke er helt i kontakt med yngre forbrukere».

- Selskapet pleide å være et arnested for innovasjon, med problemløsende kjøkkeninnretninger, men de har mistet fortrinnet sitt, sier Saunders til CNN.

I fjorårets siste kvartal lå salget 20 prosent lavere enn i samme periode året før. Tupperware omsatte for 313,7 millioner dollar og fikk et underskudd på 35,7 millioner. Tapet tilsvarer 375 millioner kroner med dagens kurs.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer