Ekstremvær og knusende tørke i Spania har sørget for rekorddårlig olivenavling to år på rad.
Det har ikke bare presset prisene på olivenolje til det ytterste. Nå er situasjonen så prekær at Spania, som er verdens største produsent av matoljen, må utenfor egne landegrenser for å holde tritt med etterspørselen fra Europa.

- Uforklarlig angst
Ifølge The Guardian hentes forsyningene nå fra Sør-Amerika.
- I dag er det nesten fysisk umulig å kjøpe olivenolje. Det er utsolgt, sier Walter Zanre, sjef for den britiske delen av Filippo Berio, som er verdens største olivenoljeprodusent, til avisa.
- Ned 70-80 prosent
Spania står for halvparten av verdens olivenoljeforsyning. Hellas, Italia, Portugal, Tyrkia og Marokko bidrar også med sine produsenter, men i likhet med Spania er disse landene hardt rammet av ekstremvær.
Det fører til at krisa ytterligere forverres.

«Perfekt storm»: - Alt gikk galt
Zanre frykter at flere produsenter må kaste inn håndkleet.
- Avlingen her er ned 70-80 prosent. Enkelte produsenter har ikke engang høstet et kilo oliven. Selv om olivenolje koster 90 kroner per flaske, er det ikke nok til å holde bedriftene flytende. Det er bare forferdelig for folk her nede.
- Steget mest
Ifølge SSB har prisen på olivenolje økt med 49,5 prosent de siste to åra.
Forrige uke skrev NTB at én liter olivenolje Ybarra - blant Norges mest solgte olivenoljer - kostet 98,90 kroner hos nettbutikken Oda for to år siden. I dag koster samme vare 164,30 kroner.

Raser: - Krise
Det er en prisøkning på 66 prosent.
- Olivenolje er faktisk den matvaren som basert på SSBs kategorier har steget mest i pris de siste to åra, sa seksjonsleder Espen Kristiansen i Statistisk sentralbyrå til E24.
- Alt gikk galt
Hovedårsaken er altså tørken i Spania. Foruten dårlige avlinger, har prisene også blitt drevet av dyrere strøm og drivstoff til transport. Ukraina er i tillegg storprodusent av glassflasker, som også har blitt dyrere etter at Russland invaderte Ukraina.

Tørke gir skrekkpriser: - Aldri sett før
- Fjoråret var som en «perfekt storm» hvor alt som kunne gå galt gikk galt, har Jonas Widlund, innkjøpssjef i matvareselskapet Fontana, som importerer mat fra middelhavsområdet, uttalt til Svenska Dagbladet.
På samme tid råder en dyp bekymring knyttet til neste sesong. Dersom regnet uteblir i Spania, vil tilgjengeligheten av olivenolje kunne bli enda mindre neste år.