Full krise: - Utsolgt

Verdens største olivenoljeprodusent klarer ikke lenger møte etterspørselen på egen hånd.

EDLE DRÅPER: Olivenolje har ikke bare doblet seg i pris på to år. Nå blir det vanskeligere for Europa å få tilgang til varer fra verdens største olivenoljeprodusent. Foto: Shutterstock / NTB
EDLE DRÅPER: Olivenolje har ikke bare doblet seg i pris på to år. Nå blir det vanskeligere for Europa å få tilgang til varer fra verdens største olivenoljeprodusent. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ekstremvær og knusende tørke i Spania har sørget for rekorddårlig olivenavling to år på rad.

Det har ikke bare presset prisene på olivenolje til det ytterste. Nå er situasjonen så prekær at Spania, som er verdens største produsent av matoljen, må utenfor egne landegrenser for å holde tritt med etterspørselen fra Europa.

Ifølge The Guardian hentes forsyningene nå fra Sør-Amerika.

- I dag er det nesten fysisk umulig å kjøpe olivenolje. Det er utsolgt, sier Walter Zanre, sjef for den britiske delen av Filippo Berio, som er verdens største olivenoljeprodusent, til avisa.

- Ned 70-80 prosent

Spania står for halvparten av verdens olivenoljeforsyning. Hellas, Italia, Portugal, Tyrkia og Marokko bidrar også med sine produsenter, men i likhet med Spania er disse landene hardt rammet av ekstremvær.

Det fører til at krisa ytterligere forverres.

Zanre frykter at flere produsenter må kaste inn håndkleet.

- Avlingen her er ned 70-80 prosent. Enkelte produsenter har ikke engang høstet et kilo oliven. Selv om olivenolje koster 90 kroner per flaske, er det ikke nok til å holde bedriftene flytende. Det er bare forferdelig for folk her nede.

SÅ LURT: Gjør tacoen «skremmende» ved å dekorere med skiver av svart oliven som blir de skumleste øyer! Video: Per Ervland og Aase Dotterud Vis mer

- Steget mest

Ifølge SSB har prisen på olivenolje økt med 49,5 prosent de siste to åra.

Forrige uke skrev NTB at én liter olivenolje Ybarra - blant Norges mest solgte olivenoljer - kostet 98,90 kroner hos nettbutikken Oda for to år siden. I dag koster samme vare 164,30 kroner.

Det er en prisøkning på 66 prosent.

- Olivenolje er faktisk den matvaren som basert på SSBs kategorier har steget mest i pris de siste to åra, sa seksjonsleder Espen Kristiansen i Statistisk sentralbyrå til E24.

- Alt gikk galt

Hovedårsaken er altså tørken i Spania. Foruten dårlige avlinger, har prisene også blitt drevet av dyrere strøm og drivstoff til transport. Ukraina er i tillegg storprodusent av glassflasker, som også har blitt dyrere etter at Russland invaderte Ukraina.

- Fjoråret var som en «perfekt storm» hvor alt som kunne gå galt gikk galt, har Jonas Widlund, innkjøpssjef i matvareselskapet Fontana, som importerer mat fra middelhavsområdet, uttalt til Svenska Dagbladet.

På samme tid råder en dyp bekymring knyttet til neste sesong. Dersom regnet uteblir i Spania, vil tilgjengeligheten av olivenolje kunne bli enda mindre neste år.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer