Full Oktoberfest-krig

Myndighetene i Bayern fikk bayer'n i halsen etter overskrift i tysk storavis. Nå skaper den verdenskjente ølfesten splid fra München til Dubai.

FØR PANDEMIEN: Oktoberfest i München i 2019. Foto: Andreas Gebert / Reuters / NTB
FØR PANDEMIEN: Oktoberfest i München i 2019. Foto: Andreas Gebert / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Hvert år, i slutten av september, samles flere millioner ølhunder fra inn- og utland seg i München, Bayern, Tyskland, for to uker med latter, lager og lederhosen.

Nå står imidlertid den verdenskjente ølfestivalen i kjernen for en konflikt med internasjonalt tilsnitt.

Slår tilbake

Et Oktoberfest-arrangement i Dubai - med det passende navnet «Oktoberfest i Dubai» - har gjort at den tyske ølhovedstaden har sett seg nødt til å sette skapet på plass.

- I det siste har ymse tyskspråklige medier drevet med omfattende rapportering om et Oktoberfest-arrangement i privat regi i Dubai. Overskrifter har tilsynelatende antydet at Oktoberfest i München faktisk flytter til Dubai, har planer om å flytte dit, eller finner sted i ørkenen på grunn av en mulig avlysning.

ØL: Det er ikke alltid like lett å få med seg alt. Det fikk Paul Wesley erfare da han trodde en dagens mest populære artister var en type øl. Video: Se og Hør Vis mer

Det skriver byens Arbeids- og økonomidepartement, som offisielt er ølfestens arrangør, i en pressemelding på festivalens nettsider.

Bakgrunnen er blant annet en artikkel i den tyske storavisa Bild, som ifølge CNN skrev at tyske foretak hadde planlagt arrangementet i Dubai siden i fjor.

- Oktoberfest er en «München-original», og finner utelukkende sted i München. Planene i Dubai utføres verken på vegne av, eller med tillatelse fra, byen München, kan man lese videre i pressemeldingen.

Ifølge Deutsche Welle har Clemens Baumgartner, leder for Arbeids- og økonomidepartementet i München, uttalt til det tyske nyhetsbyrået DPA at tanken på å flytte festivalen til Dubai er «absurd». Flere tyske avisoverskrifter skal ha gitt inntrykk av at så var tilfelle.

- Vi kommer til å utforske alle juridiske muligheter for å beskytte Münchens Oktoberfest, sier han.

Avlyst etter pandemi

Oktoberfest 2020 ble avlyst på grunn av pandemien. Det er uklart om årets festival vil gå av stabelen som planlagt 18.- september.

I en pressemelding sier Münchens ordfører Dieter Reiter at denne avgjørelsen fremdeles ikke er tatt.

Arrangørene av arrangementet i Dubai bekrefter overfor CNN at de planlegger å arrangere et Oktoberfest-arrangement i distriktet Dubai Marina fra oktober 2021 og helt til 2022.

Det skjer parallelt med Expo 2020 - en verdensutstilling som opprinnelig var planlagt i Dubai 2020, men som beholdt navnet da det ble klart at den måtte utsettes på grunn av pandemien.

SKÅL: Tre glade gutter i tradisjonell bekledning på Oktoberfest 2012. Foto: Matthias Schrader / AP Photo / NTB
SKÅL: Tre glade gutter i tradisjonell bekledning på Oktoberfest 2012. Foto: Matthias Schrader / AP Photo / NTB Vis mer

Lettet på alkohollover

Dubai-arrangementet promoteres av Charles Blume, som også har en finger med i organiseringen av julemarkedet i Berlin. Øltelt, matboder og berg-og-dal-baner skal stå på plakaten, ifølge CNN.

Ifølge Deutsche Welle har arrangørene også lovet celebre gjester som Arnold Schwarzenegger, Pamela Anderson og Steven Seagal.

Det skal være plass til opptil 120 000 gjester, og det skal være fritt fram for både tradisjonelle tyske folkedrakter, alkoholholdige drikker og musikk.

Alkohol har tradisjonelt vært strengt regulert i De forente arabiske emirater, men mot slutten av fjoråret ble det innført lettelser i denne lovgivningen flere steder.

I september opphevet for eksempel Abu Dhabi, emiratenes hovedstad, loven som påla enkeltpersoner å skaffe seg en offisiell tillatelse for å kjøpe, frakte eller oppbevare alkohol, ifølge nyhetsbyrået AP.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer