Full renteuenighet: - Uvanlig

Markedene og sentralbankene er helt uenige om hvordan renteutvikling blir i tida som kommer. - Uvanlig, sier norsk sjeføkonom.

UENIGHET: Hvordan rentebanen ser ut det neste året er markedene og sentralbankene uenige om. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UENIGHET: Hvordan rentebanen ser ut det neste året er markedene og sentralbankene uenige om. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det siste året har rentene blitt satt kraftig opp av sentralbanker som forsøker å stagge den galopperende inflasjonen.

Også her hjemme har Norges Bank satt opp styringsrenta ganske kraftig, og den er nå på 3 prosent.

- Forskjellige virkelighetsoppfatninger

Hvordan styringsrenta skal utvikle seg i tida framover, er det derimot ikke enighet om, ifølge sjeføkonom i Akerhus Eiendom, Kari Due-Andresen.

- Sentralbankene har én forventning, og det ser ut til at markedet har en annen forventning, sier Due-Andresen til Børsen.

Sentralbankenes prognoser bygger på en antakelse om en myk landing i Norge og Europa. De samme forventningene har Norges Bank her hjemme.

- I så fall ser sentralbankene for seg at rentene kommer til å ligge ganske høyt et års tid, og at de bare gradvis skal ned mot mer moderate nivåer, sier Due-Andresen.

Markedsforventningene er en annen historie. De forventer at det blir en resesjon, i alle fall i USA, noe som i så fall betyr at rentene må kuttes allerede i år.

- I USA tror man det kommer to til tre rentekutt allerede i år, basert på at det blir en resesjon. Da er spørsmålet hva som skjer med inflasjonen og hva det innebærer for realrenta. Det er i alle fall to helt forskjellige virkelighetsoppfatninger, påpeker Due-Andresen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer