Full riking-krangel: - Ikke sannheten!

Dansk mangemillionær gikk til frontalangrep mot noen av landets rikeste. Det har skapt heftig storm.

FÅR DET GLATTE LAG: Arving Christian Kjær (midten) og forretningsmann Kim Fournais (t.h.) er blant dem som har møtt kraftig kritikk fra Martin Thorborg. Klaus Riskær Pedersen (t.v.) tar de to førstnevnte i forsvar. Foto: Philip Davali / Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix / Micha Theiner / Cityam / REX
FÅR DET GLATTE LAG: Arving Christian Kjær (midten) og forretningsmann Kim Fournais (t.h.) er blant dem som har møtt kraftig kritikk fra Martin Thorborg. Klaus Riskær Pedersen (t.v.) tar de to førstnevnte i forsvar. Foto: Philip Davali / Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix / Micha Theiner / Cityam / REX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mangemillionær Martin Thorborg (51) sparte ikke på kruttet da han i påska gikk til frontalangrep mot den økonomiske eliten i Danmark.

Rikinger som Saxo Bank-stifter Kim Fournais, Lego-arving Anders Kirk Johansen og FLSmidht-arving Christian Kjær, var dem som fikk kjenne Thorbors brutale piskeslag.

I påskeintervjuet med Berlingske uttalte 51-åringen og Jubii-gründeren at rikingene kun har seg selv å klandre, dersom de oppfattes upopulær blant «vanlige dansker».

- Han (Christian Kjær, journ.anm.) føler nesten at alle er etter ham. På samme tid sitter han og spiser trøfler med den ene hånda og kaviar med den andre, uten å forstå hvorfor folk er så sinte, sa Thorborg til Berlingske, gjengitt av danske BT.

- Taper

Det var ikke den eneste brannfakkelen som føyk gjennom lufta. Lego-arving Kirk Johansen fikk også det glatte lag.

- Han er en del av milliardærenes taperlag og har en dårlig holdning, lød kritikken fra Thorborg, ifølge Berlingske, som mener Kirk Johansen kaver på bunnlinja hva gjelder popularitet blant rikingene.

Thorborg refset også Kirk Johansen for en bredt omtalt og kontroversiell hendelse som fant sted i fjor. I februar tok sistnevnte ut sin 1,3 tonns Suzuki Jimny, til en verdi av 356 000 kroner, og cruiset rundt på isen ved sin egen private innsjø.

Skyllebøtte

Påfunnet endte med at kjøretøyet gikk gjennom isen. Til danske BT sa Kirk Johansen at han er «glad han ikke brukte sin Rolls-Royce.» Hendelsen, og rikingens lettbeinte holdning til det hele, vakte stor politisk debatt i landet den gang.

- Det skaper ikke et veldig godt bilde av en. Det er mange som ikke har råd til en slik bil. Det handler om signaleffekten i det, sier Thorborg til BT denne uka.

Thorborgs omfattende skyllebøtte har vakt enorm oppsikt i Danmark. En av dem som nå har kastet seg inn i ordkrigen, er den bedrageridømte forretningsmannen Klaus Riskær Pedersen.

BILULYKKE: Anders Kirk Johansen, nevøen til Lego-overhodet Kjeld Kirk Kristiansen, tok sin Suzuki Jimny til en verdi på 356 000 kroner ut på isen. Det gikk slik. Video: Anders Kirk Johansen Vis mer

- Måper

I et lengre innlegg på Facebook, tar han de kritiserte i forsvar og fyrer løs mot Thorborg. Riskær Pedersen beskylder 51-åringen for å ha iscenesatt seg selv som forretningsmann, og at Jubii-gründeren kun står bak «katastrofale forretningsvirksomheter».

- Martin Thorborgs karakteristikker av andre forretningsfolk, får en til å måpe. Jeg blir rasende på vegne av dem han gjør seg til dommer over, og som på alle måter har oppnådd langt større resultater enn det Martin Thorborg noen gang kommer i nærheten av, skriver Pedersen, før han avslutter med å oppfordre Thorborg til å «lad være at skide i egen rede».

Overfor danske Se og Hør fnyser hovedpersonen selv av motbøren.

- Jeg holdt på å falle av stolen i latter da jeg så innlegget. Innlegget hans berører meg ikke på noen måte. Hvis en seriøs forretningsmann ga meg berettiget kritikk, ville jeg lyttet, men dette kommer fra en perleugle og en svindler. Det er søppel fra ende til annen, sier 51-åringen til nettstedet.

- Kunne druknet

At gründeren har truffet en solid irritasjonsnerve hos flere, er utvilsomt. Bakteppet for bråket skal være en uttalelse til danske BT fra Kim Fournais, som mener rike mennesker blir demonisert, og at det er ubehagelig for hans barn når far stemples som «rikmann».

Thornberg mener på sin side at velstående personer har en problematisk holdning og væremåte.

I et ferskt intervju med Berlingske forklarer Anders Kirk Johansen at han i utgangspunktet ville avstå fra å kommentere kritikken. Så tok Thorborg opp fjorårets kontroversielle bil-hendelse.

- Så, ifølge Martin, har jeg med vilje kjørt bilen ned i innsjøen? Det er ikke sannheten! Det var kanskje dumdristig å kjøre en bil ut på isen, men hadde jeg visst at den skulle gå gjennom isen, hadde jeg aldri gjort det. Det er snakk om et uhell, og i verste fall kunne jeg druknet, sier Lego-arvingen til avisa.

Christian Kjær har ikke uttalt seg om kritikken offentlig, skriver danske BT.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer